Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Grubišić: Političari koji nemaju strast za svoju zemlju ne treba da se kandiduju

''Nažalost, vi ste na tom putu trenutno zastali. Zašto ste vi sami stavili prepreke na tu cestu meni je malo teže razumjeti'', kazao je Grubišić

Crna Gora je jedina država u pregovaračkom procesu koja je otvorila sva svoja poglavlja, privremeno zatvorila tri i ne može se reći da ona nije predvodnica na evropskom putu, kazao je Veselko Grubišić ambasador Hrvatske u Crnoj Gori gostujući u jutarnjem programu televizije7 „Za dobro jutro TV7“.

„Nažalost, vi ste na tom putu trenutno zastali. Zašto ste vi sami stavili prepreke na tu cestu meni je malo teže razumjeti“, kazao je Grubišić.
Kako je kazao hrvatski ambasador „važno je pregovaračke procese iskoristiti za reformu vlastitog društva.“

Prema njegovim riječima, ono što je važno u jednoj demokratiji , državi koja teži članstvu u EU koja je članica NATO-a funkcionišu sve grane vlasti.

„Imamo tri grane vlasti. Izvršna, vidimo da je Vlada prošle godine u avgustu izgubila povjerenje, predsjedniku države izlazi mandat za dva, tri mjeseca i nemate Sudski savjet,odnosno imate ga ali nije u punom sazivu, Ustavni sud trenutno nije funkcionalan a znamo da je Ustav temeljni pravni akt prema kojem se moraju ravnati svi zakoni, a Ustavni sud je čuvar Ustava, kojeg vi nemate. Imate sledeću situaciju – kandidature za predsjednika ističu 26-og ovog mjeseca, a Skupština glasa za sudije Ustavnog suda dan poslije“, kazao je sagovornik televizije 7 dodajući „da su to sve zanimljive i inspirativne situacije koje diplomate moraju prenijeti svojim glavnim gradovima i Briselu, a s druge strane na temelju toga oni ocjenjuju šta se tu događa”.

Govoreći o izboru sudija Ustavnog suda, članovima Sudskog savjeta ambasador Grubišić je kazao da on nekako vjeruje „da će ipak ovoga puta sami političari, kada su se već ne Odboru uspjeli dogovoriti o kandidatima, uspjeti i u Skupštini dogovoriti“.

Na pitanje da prokomentariše situaciju oko kandidature Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore, za kojeg je dokazano da ima državljanstvo i prebivalište druge države, ambasador Grubišić je kazao: „Sigurno je da Državna izborna komisija mora sprovoditi Zakon. Nekad je bolje malo duže vremena razmatrati jednog kandidata i njegovu situaciju nego brzo donositi odluku kad već imate još do 26-og vremena. Sami kandidati znaju uslove, znaju zakonske odbredbe i moraju se pripremiti za tako nešto kako ne bi dovodili sami sebe u zabludu i građane“.

Za Evropsku uniju koja to posmatra, kao državu koja je buduća članica, je da izbori budu održani u jednom demokratskom duhu, jednoj tolerantnoj atmosferi i da se izabere najbolji, istakao je Grubišić.

„Političari koji nemaju strast za svoju zemlju ne bi trebalo ni da se kandiduju. Političari moraju imati više ciljeve u politici, da treba da svoje društvo gledaju kao sadržaj države“, poručio je hrvatski ambasador.

Komentarišući Otvoreni Balkan, sagovornik televizije 7 je istakao da je „Hrvatska više na strani Berlinskog procesa, nama se čini da je on sveobuhvatan, a ono što je Hrvatskoj bitno jeste da u bilo kojoj inicijativi su svih šest država Zapadnog Balkana koje će ravnopravno da učestvuju. Berlinski proces se uvijek može proširiti a iza njega stoje Njemačka i Francuska.“

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve