Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

GRECO: Savjetnici premijera da prođu posebne provjere integriteta, revidirati imunitet ministara

U dokumentu koji su pripremili stručnjaci za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope preporučuje se i utvrđivanje pravila koja zahtijevaju da se vrši provjera integriteta šefa kabineta premijera, kao i politički imenovanih ''specijalnih savjetnika'' premijera i potpredsjednika vlade

Crna Gora treba da utvrdi pravila kojima bi se provjerio integritet ministara i državnih sekretara prije imenovanja na funkciju, kako bi se riješili mogući rizici od sukoba interesa. To je jedna od 17 preporuka iz Izvještaja Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) o Crnoj Gori.

U dokumentu koji su pripremili stručnjaci za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope preporučuje se i utvrđivanje pravila koja zahtijevaju da se vrši provjera integriteta šefa kabineta premijera, kao i politički imenovanih „specijalnih savjetnika“ premijera i potpredsjednika vlade, u cilju izbjegavanja i rješavanja mogućih rizika sukoba interesa.

U izvještaju se napominje da se šefovi kabineta i “posebni savjetnici” premijera, kao i “posebni savjetnici” potpredsjednika Vlade, imenuju po diskrecionom pravu (zamjenika) premijera, te da se ne vrši provjera integriteta prije njihovog imenovanja.

– Takve provjere integriteta su važne za sprječavanje bilo kakvog sukoba interesa prije imenovanja, posebno zato što često dolaze iz privatnog sektora i vraćaju se u njega nakon završetka svog radnog odnosa u vladi. S obzirom na njihovu političku ulogu u funkcionisanju državne uprave i njihovom učešću u procesu donošenja odluka, ETG vidi zasluge u pružanju odgovarajućih provjera integriteta i za ove kategorije politički imenovanih osoba. GRECO preporučuje utvrđivanje pravila koja zahtijevaju da se obavljaju provjere integriteta u odnosu na (zamjenika) šefa kabineta premijera, kao i politički imenovane „posebne savjetnike“ premijera i potpredsjednika Vlade, kao dio njihovog zapošljavanja, u cilju izbjegavanja i upravljanja mogućim rizicima od sukoba interesa – navodi se u dokumentu.

Nejasna uloga Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije

Jedna od preporuka GRECO odnosi se na Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, za koji smatraju da i dalje nema jasnu ulogu.

– Vrlo malo informacija o ovom Savjetu je dostupno i nisu date nikakve konkretne informacije o njegovoj preciznoj ulozi i funkcionisanju. Sagovornici koji su se sastali sa evaluacionim timom GRECO-a (ETG) na licu mjesta, uključujući i predstavnike ministarstava i drugih tijela za borbu protiv korupcije, i dalje su sumnjali u efektivnu ulogu ovog Savjeta. ETG nije mogao da ocijeni svrhu Savjeta i njegovu vezu sa ulogom potpredsjednika Vlade u koordinaciji državne politike protiv korupcije i preventivnim i kontrolnim ovlašćenjima već dugo postojeće Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). ETG naglašava da rad Savjeta mora u potpunosti doprinijeti pravilnom funkcionisanju cijelog sistema za sprečavanje i kontrolu korupcije, uključujući i misiju ASK. Stoga GRECO preporučuje da se Nacionalnom Savjetu za borbu protiv korupcije dodijele jasne uloge i misije kako bi se obezbijedila konzistentnost ukupne strategije za sprečavanje i borbu protiv korupcije – navodi se u Izvještaju.

Izvjestioci GRECO preporučuju i uspostavljanje i objavljivanje etičkog kodeksa namijenjen licima sa najvišim izvršnim funkcijama (LNIF).

– ETG smatra da je hitno da se usvoji planirani etički kodeks koji se posebno odnosi na sve LNIF i da pokriva relevantna pitanja. Trebalo bi da bude propraćen odgovarajućim sankcijama za prekršaje i detaljnim uputstvima koja sadrže konkretne primjere za njegovu primjenu. Shodno tome, GRECO preporučuje da se uspostavi i objavi etički kodeks (Smjernice za etiku) namijenjen licima na najvišim izvršnim funkcijama (LNIF), koji pokriva relevantna pitanja integriteta i da se upotpuni odgovarajućim uputstvima i konkretnim primjerima i ukombinuje sa odgovarajućim mehanizmom nadzora i sankcija – navodi se u preporuci.

Provjere 850 dokumenata godišnje radi osam službenika ASK

Kad je u pitanju rad Agencije za spriječavanje korupcije, u dokumentu se navodi da kapaciteti te institucije moraju biti ojačani.

– ASK-u je povjerena kontrola svih izvještaja o imovini i privatnom interesu funkcionera. ETG je primijetio da se samo sedam službenika ASK-a bavilo praćenjem izvještaja, što se činilo nedovoljnim, s obzirom na broj izvještaja za provjeru (prosjek od 850 prijava godišnje) i ograničene tehničke kapacitete koji su na raspolaganju – primjećuju izvjestioci.

Oni su, kako se kaže u dokumentu, saznali od sagovornika sa kojima su se sastali na licu mjesta da se trenutna aktivna uloga ASK ponekad suočava sa otporom izvršne vlasti.

– Očigledno je da je od suštinskog značaja da svi javni organi, uključujući izvršnu vlast, proaktivno sarađuju sa ASK i priznaju njenu centralnu ulogu u sprečavanju korupcije i da u potpunosti uzmu u obzir njene odluke i mišljenja. Novi sastav ASK, sa nezavisnijim direktorom, korak je u pravom smjeru. Ovo treba da bude praćeno mjerama za obezbjeđivanje profesionalizma i nezavisnosti svih zaposlenih u ASK. Štaviše, trenutna situacija nedostatka osoblja treba da se riješi kao prioritet kako bi ovo tijelo ispunilo sve svoje funkcije. GRECO preporučuje da se, kako bi se osigurala njena puna operativna nezavisnost, administrativni kapaciteti Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) dodatno ojačaju obezbjeđivanjem nezavisnih procedura zapošljavanja zasnovanih na zaslugama koje omogućavaju testiranje integriteta novog osoblja, i obezbeđivanjem da se broj stalnog osoblja ASK poveća na nivo koji je u skladu sa njenim pravilima i predviđenim opterećenjem – zaključak je GRECO-a.

Revidirati imunitet članova Vlade

GRECO preporučuje da se imunitet koji se daje članovima Vlade revidira kako bi se iz takve zaštite isključila krivična djela koja su eksplicitno povezana sa korupcijom.

GRECO podsjeća na Krivični zakonik, u kojem se navodi da nisu sva krivična djela u vezi sa korupcijom kažnjiva sa preko pet godina zatvora, a praktična situacija bi, kažu, mogla nastati kada je ministar uhvaćen u flagrante delicto u izvršenju krivičnog djela u vezi sa korupcijom za koje je predviđena kazna manja od pet godina zatvora.

– U takvoj situaciji oni ne mogu biti pritvoreni, niti se protiv njih može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora bez odobrenja parlamenta. Ako su uhvaćeni u izvršenju krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora preko pet godina, mogu biti pritvoreni bez takvog odobrenja. S tim u vezi, ETG smatra da je potrebno revidirati sadašnji sistem imuniteta kako bi se iz imuniteta eksplicitno isključili svi oblici krivičnih djela povezanih sa korupcijom, bez obzira da li mogu dovesti do pet godina zatvora ili ne. GRECO preporučuje da se revidira imunitet koji se daje članovima Vlade kako bi se iz takve zaštite isključila krivična djela koja su eksplicitno povezana sa korupcijom – navodi se u izvještaju.

Preporuke za rad policije

Više preporuka GRECO odnosi se na rad policije. Stručnjaci Savjeta Evrope predlažu da Plan integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući i Policijsku upravu, predviđa procjenu rizika od neprikladnog uticaja na policiju u cilju utvrđivanja mjera za jačanje operativne nezavisnosti policije u praksi. Takođe, potrebno je dopuniti postojeća pravila za imenovanje menadžera integriteta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nadležnog i za Upravu policije, kako bi se pojačale provjere integriteta prije imenovanja na ovu funkciju.

– Potrebno je osigurati da politika i/ili zakonske mjere budu dovoljne i da se pravilno sprovode kako bi imenovanja policijskih službenika bila zasnovana na zaslugama i bez neprimjerenog političkog uticaja, uključujući i na najvišem nivou – glasi jedna od preporuka GRECO.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve