Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Za nasilje u Šavniku odgovorni su isključivo tužilaštvo i policija

Prema njihovim riječima, namjerno su stanovnike Šavnika prepustili prostom i nasilničkom djelovanju grupa i pojedinaca

Građanska inicijativa “21. maj” ocjenjuje da je u Šavniku ozbiljno narušen izborni proces a odgovornost zato snose isključivo Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije koji nijesu osigurali pravovremeno i efikasno djelovanje nadležnih državnih tužilaca i policijskih službenika, saopštili su iz te inicijative.

Prema njihovim riječima, namjerno su stanovnike Šavnika prepustili prostom i nasilničkom djelovanju grupa i pojedinaca.

“Nadležnim državnim organima, dakle tužilaštvu i policiji, blagovremeno je ukazano na namjere i planove političkih partija i grupa okupljenih u političkoj koaliciji “Zajedno za budućnost Šavnika” ali i pored toga nijesu djelovali preventivno, niti su osigurali nesmetano sprovođenje izbora. Naprotiv, podnošenje krivičnih prijava od strane policije i to nakon što je prekinuto glasanje na već četiri biračka mjesta, od kojih su neka i najbrojnija u toj opštini, predstavlja samo farsu Uprave policije koja je bila obavezna da spriječi i zaustavi izvršenje krivičnih djela na štetu izbornih prava”, saopštili su iz GI “21. mj”.

Uprava policije je, kako dodaju, po prijavi saslušala određene osobe.

“Nakon prikupljenog obavještenja ta lica nijesu, kako se i razumno očekivalo, zadržana da bi se spriječlilo dalje izvršenje krivičnog djela već su puštena na slobodu nakon čega su prekinula i onemogućila dalje glasanje i na drugim biračkim mjestima. Koliku lakrdiju sprovodi Uprava policije potvrđuje i njena najava da će navodno snimati osobe i događaje u Šavniku na javnim mjestima. Od te najave stanovnici Šavnika i javnost Crne Gore nemaju ništa i čelnici Uprave policije i CB Nikšić su samo potvrdili da su marionete u rukama partija bliskih Demokratskom frontu”, ističu iz GI “21. maj”.

Građanska inicijativa “21. maj” je, kako su naveli, ovim povodom na vrijeme podnijela krivičnu prijavu na koju “očigledno Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću nijesu adekvatno reagovali”.

“Građanska inicijativa “21. maj” podsjeća da su Uprava policije i državno tužilaštvo bili dužni da djeluju u interesu javnosti i osiguraju mirno održavanje izbora i stabilan javni red i mir. U ovom slučaju snose odgovornost zbog svog nečinjenja i nedovoljne primjene svojih ovlašćenja”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve