Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Filipović: Ništa nije riješeno do kraja, Pokret Evropa sad u dilemi

Navodi i to da su izbori izbori pokazali da su se indetitetske, etničke i religijske tenzije smanjile

Jučerašnji vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori obilježeni su rekordno niskom izlaznošću, što sagovornik Danasa Ljubomir Filipović, crnogorski politikolog, objašnjava postojanjem razočaranja u crnogorsku političku elitu. Navodi i to da su izbori izbori pokazali da su se indetitetske, etničke i religijske tenzije smanjile.

Filipović ukazuje da će Dritan Abazović ostati premijer do formiranja nove vlade, odnosno da on jeste premijer u tehničkom mandatu otkako mu je prošle godine izglasano nepovjerenje u parlamentu.

S obzirom na to da se govori o mogućoj političkoj nestabilnost, Filipović kaže: „Ne očekuje se u onoj mjeri koju smo iskusili do sada. Sve će zavisiti od toga na koji način će biti formirana vlada i koliku će podršku imati u parlamentu“.

Filipović dodaje da „po onome što smo čuli od Spajića, za sada, on ne očekuje podršku URE i DPS – „, te da će naizgled ostati u opoziciji.

„Od onoga što je ostalo, mi imamo Za budućnost Crne Gore, ostatke (Demokratskog) fronta, imamo Demokrate kao dio koalicije sa UROM i imamo manjinske stranke koje su napravile odličan rezultat“, kaže Filipović.

Kako je rekao za Danas negdje se mogu ponoviti izbori te da u tom slučaju postoji nekoliko lista kojima bi falilo 100-200 glasova da uđu u parlament.

„Još ništa nije riješeno do kraja“, kaže politikolog dodavši:

„Ono što postoji problem sa manjinskim strankama i ovim ‘krnjim’ frontom jeste to što su nepomirljivi. Ako odaberete da idete sa jednim onda ne možete računati na druge“, govori Filipivoć kazavši da je PES u dilemi.

„Ako oni mogu sad formirati vladu sami sa demokrata i manjinama, ta vlada bi bila jako klimava pošto bi ta većina bila veoma uska“.

On kaže da je u nedoumici šta je bolje za DPS.

„Većina misli da se on samo kozmetički podmladio da Đukanović i dalje vuče konce. Da li da u ovako podmlađenom sastavu preuzme odgovornost za vladu koju će voditi neko drugo ili da ostane u opoziciji i gradi i povećava bazu shodno novim brendom i indetitetom, to ostaje da se vidi“, zaključuje Filipović.

Juče su u Crnoj Gori održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je PES osvojio 25.6 odsto glasova, dok su koalicija „Zajedno“ (DPS-SD-LP-DUA) osvojili 23,8 odsto, „Za budućnost Crne Gore“ (NSD-DNP) 14,8, koalicija „Hrabro se broji“ (Demokrate-URA) 12,3 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve