Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

DIK o skandalaznom Franeti: Nemamo pravne mehanizme sankcionisanja kandidata za odbornike

Naglašavam da je poštovanje prava osoba i birača sa invaliditetom u fokusu rada Državne izborne komisije što je u prethodnom periodu rezultiralo izmjenama podzakonskih akata u cilju unapređenja samostalnog i dostojanstvenog ostvarivanja prava glasa osoba sa invaliditetom - rekao je Mugoša

Državna izborna komisija nema pravne mehanizme sankcionisanja bilo kojeg kandidata za poslanika ili odbornika, saopštio je predsjednik te institucije Nikola Mugoša za portal Aktuelno povodom skandalozne izjave funkcionera Prava Budva Aleksandra Franete.

”Zakon o izboru odbornika i poslanika nije to propisao kao ovlašćenje Državne izborne komisije. Naglašavam da je poštovanje prava osoba i birača osoba sa invaliditetom u fokusu rada Državne izborne komisije što je u prethodnom periodu rezultiralo izmjenama podzakonskih akata u cilju unapređenja samostalnog i dostojanstvenog ostvarivanja prava glasa osoba sa invaliditetom”, rekao je Mugoša.

On je podsjetio da je DIK propisao da se glasačka kutija spusti na nivo koji omogućava korisnicima kolica i osobama nižeg rasta da samostalno ubace glasački listić u glasačku kutiju.

”Takođe, propisan je šablon za glasanje koji sadrži metalne prstenove u cilju tajnosti glasanja, te smo u stalnoj komunikaciji sa opštinskim izbornim komisijama u cilju određivanja i uređenja biračkih mjesta pristupačnih osobama sa invaliditetom”, navodi Mugoša.

Mugoša

On je pozvo sve političke subjekte, ali i kandidate da u izbornoj kampanji obrate posebnu pažnju na prava osoba sa invalidietetom.

”To podrazumijeva uvažavanje njihovog položaja u društvu kao ravnopravnih građana čija se prava moraju poštovati. Takođe, ukazujem da se radi o ranjivoj grupi koja je u mnogim sferama života diskriminisana, te smo svi dužni pokazati pažnju da svojim ophođenjem ne otežavamo njihov položaj i da im se obraćamo na dostojanstven način i sa uvažavanjem”, zaključuje Mugoša.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
10.10.2022-15:10 15:10

Njega ne treba sankcionisati više nego ga je sankcionisao BOG, vidite li kakav je.