Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Prvi dio Vodiča daje tumačenje osnovnih pojmova vezanih za slobodan pristup informacijama u kontekstu važećeg zakonskog okvira u Crnoj Gori, dok drugi dio objašnjava korake koje onaj ko traži informaciju preduzima kako bi to svoje pravo ostvario

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijama, namijenjen građanima i građankama, nevladinim organizacijama, novinarima i drugim zainteresovanim stranama, a kako bi lakše savladavali procedure dobijanja potrebnih informacija od organa javnog sektora u Crnoj Gori, saopšteno je iz CGO-a.

Vodič je pisan široj javnosti razumljivim jezikom, a pruža sadržajne i precizne odgovore na najčešća pitanja koja se tiču prava na slobodan pristup informacijama. Autori su Nikola Obradović, Itana Gogić i Mira Popović Trstenjak, a dostupan je u elektronskom izdanju na sajtu CGO-a.

“Prvi dio Vodiča daje tumačenje osnovnih pojmova vezanih za slobodan pristup informacijama u kontekstu važećeg zakonskog okvira u Crnoj Gori, dok drugi dio objašnjava korake koje onaj ko traži informaciju preduzima kako bi to svoje pravo ostvario”, navodi se u saopštenju.

Na taj način su, dodaje se, pokrivena brojna pitanja, poput ko ima pravo na slobodan pristup informacijama, kako poslati zahtjev za pristup informacijama, kome se mogu tražiti informacije, kako se ostvaruje pravo na pristup informacijama, kako poslati zahtjev, koji su rokovi za odgovor organa vlasti, koja je procedura za žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), kao i mogući koraci u slučaju nezadovoljstva rješejem AZLP-a. Integralni dio su i praktični primjeri zahtjeva za slobodan pristup informacijama. kao i obrazac žalbe za Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

“Ovaj Vodič nije samo informativni materijal, već je i svojevrsan alat koji može dodatno osnažiti građane i građanke, kao i ostale zainteresovane aktere da ostvaruju svoja prava koja istovremeno vode transparentnosti i odgovornosti vlasti”, kažu u CGO.

Vodič je nastao u okviru projekta „Transparentni organi – informisano građanstvo“ koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva javne uprave, a njegov sadržaj je isključiva odgovornost autora i CGO-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve