Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Novi predsjednik Višeg suda: Fokus u radu – neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju

Tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

Pred vašim sudom mnogo je posla sa nagomilanim predmetima, i nije samo to problem, šta Vas sve čeka kao novog predsjednika?

Radović: Pa prije svega čeka me veliki broj neriješenih predmeta. Ono što će biti fokus u radu su prije svega neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju. Sa druge strane to je sud sa velikim brojem zaposlenih i zaista nije lako rukovoditi tim sudom u organizacionim smislu. Osim toga transparentnost suda mora biti znatno poboljšana i to će biti jedan od mojih zadataka možda malo češće pojavljivanje u javnosti i medijima da bi građani bili obaviješteni adekvatno i potpuno u pogledu nekih sudskih postupaka. Da se ne bi sudski postupci vodili po trgovima i ulicama već onamo gdje im je mjesto u sudnici.

Čelnik ste suda u kojem se vode postupci protiv itekako zvučnih imena. Samim tim imamo očekivanja javnosti, težnju polticara. Kako komentarišete tu atmosferu?

Radović: Svi smo svjedoci jedne delikatne društvene situacije koja se nesporno odražava i na sudski sistem kao dio društvenog sistema. Mnogi učesnici u javnom životu, političari, NVO i drugi daju izjave koje vrlo često predstavljaju kršenje prezumpcije nevinosti, međutim, vjerujem da će moje kolege, a i ja kao prvi među jednakima da ćemo se oduprijeti tim nazovi pritiscima i da će se suđenje svesti na suđenje na osnovu Ustava i zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, a u skladu s praksom Evropskog suda u Strazburu a sve na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja.

Sada ste predsjednik Višeg suda, međutim, da li ćete nastaviti da postupate u predmetima kao sudija?

Radović: Ukoliko bih ja sada razdužio predmete u kojima postupam, to bi bio veliki problem za moje kolege, jer bi u svim tim predmetima postupak morao da otpočne iznova što bi dodatno vodilo odugovlačenju postupka, tako da ću ja bez obzira što će to biti vrlo teško i trebaće mi puno energije i ogroman rad, ja ću nastaviti da postupam u svim neriješenim predmetima koji su na današnji rad zatečeni u radu kod mene.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve