Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Situacija sa lokalnim izborima u Šavniku presedan koji za sobom nosi opasnost

Ističe da će 23. oktobra biti godina od kada traje neuspješni pokušaj da se održe izbori u Šavniku, a stanje je i dalje nepromijenjeno

Navršava se godina od prvog pokušaja da se u opštini Šavnik lokalni izbori sprovedu do kraja. Nakon prvog uslijedilo je još osam pokušaja, a svi su prošli bez uspjeha. Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša za Gradsku RTV kaže da je ovakva situacija presedan u izbornom sistemu Crne Gore.

Ističe da će 23. oktobra biti godina od kada traje neuspješni pokušaj da se održe izbori u Šavniku, a stanje je i dalje nepromijenjeno.

“Kada kažem nepromijenjeno, to znači da svake nedjelje Državna izborna komisija dobije prigovor kojim se traži ponavljanje izbora u Šavniku. DIK obično jednoglasno ili sa jednim uzdržanim glasom usvoji to rješenje i naloži ponavljanje izbora u Šavniku. Na sjednici Opštinske izborne komisije Šavnik, nakon toga se ne postupa po odluci DIK-a, odnosno nema potrebne većine za donošenje odluke o ponavljanju izbora”, istakao je Mugoša.

Da nema potrebne većine za donošenje odluke potvrdio je za Gradsku RTV i predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Šavnik Dušan Radanović.

Neophodno je, naglašava Mugoša, sprovesti izbornu reformu i izmijeniti Zakon o izboru odbornika i poslanika.

“I ovo je jedna od situacija koja ide u prilog toj tezi. Zašto? Radi se o lokalnim izborima. Kada se sprovode lokalni izbori, Državna izborna komisija nema nadležnost da preuzme nadležnosti Opštinske izborne komisije. U tom smislu, kako se radi o lokalnim izborima, ne postoji zakonsko opravdanje da DIK preuzme u konkretnoj situaciji nadležnost OIK Šavnik, već OIK Šavnik odgovara organu koji je imenovao, a to je u konkretnoj situaciji SO Šavnik”, objašnjava Mugoša.

U rješavanje situacije u ovoj sjevernoj opštini potrebno je da se uključe i drugi državni organi ali i da se pokrene društveni dijalog.

“Imajući u vidu Zakon o izboru odbornika i poslanika, meni se čini da DIK daje svoj maksimum u odnosu na ono što su njene propisane nadležnosti u sprovođenju ovog postupka, ali mi se čini takođe da i drugi državni organi trebaju da se uključe. Da pokažu jedan drugačiji odnos, a ne inertnost kada je u pitanju sprovođenje izbora u Šavniku”, kazao je Mugoša.

To što se lokalni izbori u Šavniku ne mogu sprovesti do kraja, kako navodi Mugoša, ugrožavaju se i biračka prava stanovnika te opštine, pa se DIK tim povodom obratila i Ombudsmanu.

“Dobili smo odgovor da Institucija Ombudsmana nije bila u saznanju da je neko spriječen u ostvarivanju biračkog prava, kao i da niko od građana i građanki Šavnika nije podnio pritužbu koja se odnosi na tu stvar”, istakao je on.

Gledano dugoročno, ova situacija otvorila je mogućnost da se slično ponovi i u drugim opštinama, upozorava Mugoša.

“I zbog toga, a ne samo zbog ove konkretne situacije koja šteti biračima u Šavniku i građanima Šavnika uopšte, već što se na ovaj način šalje jedna loša poruka – da na teritoriji jedne opštine možete da dođete do situacije da uopšte ne dođe do završavanja izbora. To je ono što je jedan presedan, koji za sobom nosi opasnost za sve buduće situacije i potencijalno druge opštine”, zaključuje Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve