Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša-Miler: Ovaj saziv Skupštine da realizuje izmjene izbornih zakona

Austrijski ambasador je istakao da je austrijska Vlada veoma zainteresovana za napore koje Crna Gora ulaže kako bi se sprovela izborna reforma.

Ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler i predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša održali su danas sastanak na kojem su razgovarali o aktuelnim pitanjima vezanim za reformu izbornog zakonodavstva. Sagovornici su pozdravili ustanovljavanje Odbora za izbornu reformu i izrazili očekivanje da će ovaj saziv Skupštine realizovati izmjene izbornih zakona.

“Od prethodne izborne reforme proteklo je 10 godina. Prethodna godina, koja je može se reći bila izborna, pokazala je sve slabosti postojeće zakonske regulative i potrebu izborne reforme. Očekujem da novoformirani odbor ovoga puta dovrši posao uvažavajući prije svega preporuke ODIHR-a ali i uzimajući u obzir i Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu. Ukoliko za tim bude postojala potreba Odbor će imati podršku od strane DIK-a u cilju sveukupnog unapređenja zakonskog okvira“, naveo je Mugoša.

Austrijski ambasador je istakao da je austrijska Vlada veoma zainteresovana za napore koje Crna Gora ulaže kako bi se sprovela izborna reforma.

“Spremna je da pomogne u bilo kom trenutku ili u vezi sa svim detaljima u vezi kojih bi bila potrebna pomoć, ekspertiza ili bilo koja druga kvalifikovana podrška”, naveo je.

Muller je uvjeren da izborni proces – odnosno njegova pravna osnova predstavlja odlučujuću karakteristiku i idealno obilježje demokratije, te da može i treba biti osmišljena i uređena na najbolji mogući način za održivu političku budućnost Crne Gore.

Mugoša je ambasadora Milera upoznao sa aktivnostima koje je Državna izborna komisija sprovela u prethodnom periodu a koja se tiču unapređenja transparentnosti, unapređenja prava osoba sa invaliditetom i prava posmatrača u izbornom procesu, kao i drugim izmjenama koje su unaprijedile rad institucije

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve