Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Miler: Reforma izbornog zakonodavstva i dalje otvoreno pitanje

Neophodno je zadržati fokus na glavnom cilju – članstvu u Evropskoj uniji, a trenutno je glavni izazov zatvoriti poglavlja 23 i 24 jer su rokovi kratki ali se stvari ubrzavaju, ističe Miler. Ipak, napominje i da postoje poglavlja koja zahtijevaju mnogo više pažnje od 23 i 24, a to su životna sredina i poljoprivreda

Reforma izbornog zakonodavstva i dalje je otvoreno pitanje koje Crna Gora treba da riješi, kazao je ambasador Austrije Karl Miler u emisiji „Diplomatska priča“ Gradske TV. Poglavlja 23 i 24 predstavljaju izazov, jer je ostalo malo vremena za ispunjavanje završnih mjerila, ali Crnu Goru nakon toga čeka mnogo više posla, upozorio je Miler. Istakao je i da će Austrija nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu.

Neophodno je da skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu zaštiti funkcionalnost sistema jer nije dobro da ga ugroze izbori u maloj opštini kakva je Šavnik, smatra ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler.

“Mislim da je to otvoreno pitanje koje treba rješavati. Biće velika šteta ako na to budu uticali problemi u izborima u jednoj maloj zajednici. Razgovarao sam sa odgovornim ljudima u Savjetu Evrope i to zaista jeste komplikovan problem. Ima mnogo stvari koje treba uzeti u obzir, počev od registara, biračkih spiskova”, kazao je Miler.

Neophodno je zadržati fokus na glavnom cilju – članstvu u Evropskoj uniji, a trenutno je glavni izazov zatvoriti poglavlja 23 i 24 jer su rokovi kratki ali se stvari ubrzavaju, ističe Miler. Ipak, napominje i da postoje poglavlja koja zahtijevaju mnogo više pažnje od 23 i 24, a to su životna sredina i poljoprivreda.

“To su poglavlja koja su mnogo komplikovanija nego poglavlja koja se odnose na vladavinu prava. Mnogo su detaljnija i više ima aspekata tehničke prirode i mislim da će tu možda biti više poteškoća u smislu da neće svuda biti dostupna ekspertiza i stručno znanje”, istakao je Miler.

U procesu pregovaranja Crne Gore sa Evropskom unijom, Austrija će nastaviti da pruža snažnu podršku, kaže austrijski ambasador.

“Nijesmo mi baš najbrža država članica, ali mislim da imamo dobar rezultat ostvaren u pokušaju da pomognemo Crnoj Gori koliko možemo i to se dešava kroz obuke, stipendije, radionice i stručnjake koji dolaze i pružaju pomoć”, kazao je Miler.

U borbi protiv dezinformacija i lažnih vijesti, medijska pismenost je od izuzetne važnosti i sa njom treba krenuti od najranijih dana, kako bi djeca naučila da kritički promišljaju o sadržaju koji gledaju na ekranima, zaključio je Miler.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve