Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

DF insistira da na sljedećem sastanku ne bude Krivokapića

Insistiranjem na uticaju Krivokapića, Bečić i Bogdanović su suštinski vratili premijera kao političkog faktora koji je izgubio kredibilitet nakon što mu se niko od lidera nije pojavio na sastanku. Predstavnicima Demokrata je zamjereno što su unaprijed prije sastanka izašli sa stavovima u javnost koji isključuje mogućnost zamjene premijera i formiranja nove Vlade čime su onemogućili postizanje dogovora - rekla su Pobjedi dva izvora koja su prisustvovala sastanku.

Prvi sastanak lidera parlamentarne većine, koji je na inicijativu Socijalističke narodne partije i Demosa održan sinoć u Skupštini, završen je bez teških riječi, ali i bez dogovora kojim bi se prevazišla aktuelna politička kriza u zemlji, pa je odlučeno da se sastanu ponovo iduće nedjelje i pokušaju da iznađu održivo rješenje.

To je medijima, nakon sinoćnjeg sastanka, saopštio inicijator sastanka lider SNP-a Vladimir Joković, napominjući da je sastanak protekao u tolerantnoj atmosferi i sa željom da se zaoštreni odnosi između parlamentarne većine i Vlade prevaziđu.

– Nije bilo tenzija, što je ohrabrujuće. Dogovorili smo se da sljedeće nedjelje na novom sastanku nađemo održivo rješenje. Bilo je radikalnih i manje radikalnih zahtjeva, ali je želja svih da se dođe do kompromisnog rješenja – kazao je Joković.

Dodao je i da je na sastanku preovladalo mišljenje da je aktuelno stanje neodrživo.

STANJE NEODRŽIVO

– Imam osjećaj da je moguće postići dogovor kako bi ova parlamentarna većina mogla da funkcioniše. Bilo je prijedloga i da se razgovara sa premijerom. Konačan dogovor će biti na sastanku sljedeće nedjelje – tvrdi Joković.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, sinoćnji sastanak koji je trajao svega dva sata obilježili su oštro suprotstavljeni stavovi predstavnika DF-a i Demokrata. Frontu je bio neprihvatljiv prijedlog Demokrata da potencijalna rekonstrukcija Vlade ne može biti bez saglasnosti premijera Krivokapića.

– Insistiranjem na uticaju Krivokapića, Bečić i Bogdanović su suštinski vratili premijera kao političkog faktora koji je izgubio kredibilitet nakon što mu se niko od lidera nije pojavio na sastanku. Predstavnicima Demokrata je zamjereno što su unaprijed prije sastanka izašli sa stavovima u javnost koji isključuje mogućnost zamjene premijera i formiranja nove Vlade čime su onemogućili postizanje dogovora – rekla su Pobjedi dva izvora koja su prisustvovala sastanku.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, tačan termin narednog sastanka nije utvrđen s tim što DF će insistirati da na njemu ne bude premijera Krivokapića, dok se ne postigne dogovor unutar parlamentarne većine.

– Krivokapić, zbog tvrdog stava o ulasku političara u Vladu i insistiranja na ekspertskom konceptu Vlade, u ovom momentu nije poželjan sagovornik za DF i nećemo pregovarati sa njim jer on treba da ode – rekao je Pobjedin izvor.

Lider Demosa Miodrag Lekić naznačio je da na sastanku nije došlo do „sinteze stavova“.

– Ali smo uspjeli da bez povišenih tonova saopštimo razlike. Dogovorili smo se da i u slučaju promjena, te promjene budu na bazi dogovora – istakao je Lekić i dodao kako očekuje da će se razgovori nastaviti u tom duhu.

– Jer tako moramo. Jedino sa zajedničkim imeniteljem možemo doći do rezultata koje očekuju građani – poručio je Lekić.

NOVA VLADA

Lideri Demokratskog fronta na sastanku su predložili da se bira nova vlada iza koje bi, kako su rekli, stajale političke partije koje bi preuzele političku odgovornost.

– Naša ideja da se bira nova vlada naišla je na veliku podršku kolega. Bilo je i onih koji to nijesu podržali i koji su za rekonstrukciju Vlade. Ali ono što je najvažnije je da niko ne smatra da treba zadržati postojeće stanje. DF je predočio da mi tražimo izbor nove vlade i da se zalažemo za to da ova vlada treba da odstupi, a da parlamentarna većina izabere novu u kojoj bi bili autentični predstavnici nacionalnih manjina – kazao je lider Nove Andrija Mandić.

On je naveo i kako je, ukoliko ne uspiju da se dogovore, jedino rješenje raspisivanje novih izbora.

Da je trenutno stanje neodrživo, te da je rješenje za izlazak iz ove krize neophodno, saglasan je i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

– DF je predložio novu vladu. Da sam na mjestu Zdravka Krivokapića, ja bih poslije večerašnjeg sastanka podnio ostavku. Ako se radi o rekonstruisanoj vladi, onda je jasno da Zdravko Krivokapić ostaje premijer. Ako se bira nova vlada, onda se bira i novi premijer. Ukoliko nema rješenja, onda treba da se formira prelazna vlada i raspišu novi izbori koji bi bili održani najkasnije do kraja decembra – rekao je Knežević.

On je naveo i da učešće Demokratskog fronta u skupštinskom plenumu do daljnjeg ostaje u blokadi.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da aktuelna Vlada nije uradila ništa i kako nije ispunila nijedno predizborno obećanje koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

– Izlazi se u susret samo zahtjevima Građanskog pokreta Ura, a mi smo ponudili krajnje demokratsku i patriotsku ponudu – kazao je Medojević.

On je zaključio i da su se stekli uslovi da se konstatuje da su „neophodne promjene“.

Milačić: Neprijatelj je onaj ko pominje izbore

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić ocijenio je nakon sinoćnjeg sastanka da je parlamentarnoj većini potrebna rekonstrukcija odnosa, ali i naglasio da je onaj ko pominje nove izbore najveći neprijatelj toj parlamentarnoj većini.

– Onaj ko pominje izbore će biti najveći neprijatelj i meni i parlamentarnoj većini. To bi bilo igranje sa građanima Crne Gore – poručio je Milačić u izjavi za medije.

On je kazao i da je učesnicima sastanka predložio da se, kako je rekao, koliko je sjutra sastanu sa premijerom Krivokapićem i riješe ovaj problem.

– To se zove demokratija i svi treba da se naviknemo na to da moramo da pričamo. Mi ništa ne možemo riješiti bez Vlade, niti Vlada išta može riješiti bez parlamentarne većine – naglasio je Milačić.

On je kolege iz parlamentarne većine pozvao da uđu u proces ozbiljnog i zrelog dijaloga i da nađu zajedničko rješenje.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve