Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Delegacija EU: Očekujemo formiranje Skupštine i Vlade koje će biti sposobne da u najkraćem roku ostvare napredak u reformama ka Uniji

Poručuju i da ohrabruju političke aktere u Crnoj Gori da preduzmu hitne aktivnosti na uspostavljanju nove Skupštine i formiranju nove Vlade

Delegacija EU u Crnoj Gori za Portal Analitika ocijenila je da su protekli parlamentarni izbori u našoj zemlji, koje su pratili domaći i strani posmatrači, bili slobodni i mirni.

„EU očekuje uspostavljanje nove Skupštine i formiranje nove Vlade koje će, biti sposobne i posvećene da, u najkraćem mogućem roku, ostvare napredak u reformama koje se tiču EU“, ističu iz Delegacije EU.

Upitani da li bi za EU bila prihvatljiva vlada koja bi bila sastavljena s partijama koje su nekad činile proruskim Demokratski fronto (DF), iz Delegacije odgovaraju da nije na EU da odlučuje o sastavu Vlade niti da utiče na proces njenog formiranja.

„Ukupan napredak u pregovorima o pristupanju zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, kako je predviđeno Pregovaračkim okvirom, kao i revidiranom metodologijom. Ispunjavanje privremenih mjerila utvrđenih u poglavljima vladavine prava, 23 i 24, mora biti ključni prioritet“, podvukli su iz Delegacije EU.

Poručuju i da ohrabruju političke aktere u Crnoj Gori da preduzmu hitne aktivnosti na uspostavljanju nove Skupštine i formiranju nove Vlade.

„EU podržava pristupni put Crne Gore, uključujući i kroz značajnu tehničku i finansijsku pomoć. Od 2007. godine, EU je uložila više od jedne milijarde eura pretpristupnih fondova kako bi pružila pomoć i unaprijedila sve sektore, i podržala kvalitet života građana iz svih društvenih kategorija“, navode iz Delegacije EU.

Napominju da je potrebno ubrzati pripreme Zapadnog Balkana za članstvu u EU.

„Regionalna ekonomska integracija, zasnovana na pravilima i standardima EU, integracija u Jedinstveno tržište EU i strukturalne reforme, potrebni su radi ubrzanja rasta u regionu, unapređenja ekonomske konvergencije i snaženja regionalne stabilnosti. Nastavićemo da podržavamo evropsku budućnost Crne Gore“, zaključuju iz Delegacije EU za Portal Analitika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve