Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Austrija: Tinejdžerka (14) iz Crne Gore uhapšena u Gracu, planirala napad nožem

Kako se navodi u saopštenju, kod tinejdžerke je pronađen propagandni materijal Islamske države, uključujući brojne snimke pogubljenja, kao i nož i sjekiru, prenosi portal Prese (Die Presse)

U austrijskom gradu Gracu danas je uhapšena 14-godišnja crnogorska državljanka, koja je osumnjičena da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, saopštila je policija, pozivajući se na istragu Štajerske Državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma (LSE).

Kako se navodi u saopštenju, kod tinejdžerke je pronađen propagandni materijal Islamske države, uključujući brojne snimke pogubljenja, kao i nož i sjekiru, prenosi portal Prese (Die Presse).

Istražitelji su ušli u trag 14-godišnjakinji praćenjem njenih razgovora i aktivnosti na društvenim mrežama, dodaje se u saopštenju.

Napad je bio usmjeren na „nevjernike“, a Jakominiplac u Gracu, jedan od najvećih trgova u gradu, trebalo je da bude mjesto zločina.

Tokom ispitivanja u prisustvu zakonskog staratelja i branioca, 14-godišnjakinja nije priznala djelo za koje se sumnjiči, a na predlog tužilaštva, sud joj je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja i prikrivanja krivičnog djela.

Policija je upozorila da izveštaji iz proteklih nekoliko godina pokazuju jasan trend radikalizacije u i preko digitalnog prostora.

“Visok status IS među mladom generacijom zasniva se prije svega na raznovrsnosti i kvalitetu propagandnog sadržaja dostupnog na mreži, koji ima jaku privlačnost za tinejdžere i mlade odrasle”, dodaje se u saopštenju.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner rekao je da Kancelarija za zaštitu ustava preduzima dosledne mjere protiv svih oblika ekstremizma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve