Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

CDT: Mjesne zajednice birati na izborima

Sadašnja dva modela izbora savjeta mjesnih zajednica, navode iz CDT-a, ne predstavljaju ništa drugo do fingiranje demokratije u cilju daljeg razvoja partijskih monopola, i gušenje građanskih inicijativa i samoorganizovanja

Umjesto da budu ključni instrument za učešće u donošenju odluka i pokretač samoorganizovanja građana/ki, mjesne zajednice odavno su partijski punktovi čiji je zadatak upravo suprotan – mjesto gušenja građanskih inicijativa i sredstvo za zaokruživanje apsolutne partijske kontrole na svim nivoima, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju CDT.

Foto: CDT
Foto: CDT

Sadašnja dva modela izbora savjeta mjesnih zajednica, navode iz CDT-a, ne predstavljaju ništa drugo do fingiranje demokratije u cilju daljeg razvoja partijskih monopola, i gušenje građanskih inicijativa i samoorganizovanja.

“Zbor građana/ki kao način izbora, koji se oglašava na oglasnoj tabli mjesne zajednice, gdje izborni proces traje sedam dana, ni na jedan način ne omogućava stvarnu participaciju građana/ki. Primjeri iz prakse pokazuju da ovim zborovima često prisustvuje mali broj građana/ki u odnosu na ukupno stanovništvo, bilo je sumnji da li uopšte svi imaju prebivalište u toj mjesnoj zajednici, i često se čitava aktivnost svodila na sposobnost partija da organizuju veći broj svojih pristalica. Budući da je pitanje prebivališta i boravišta odavno otvoreno kao problem izbornog procesa, jasno je da ovaj način izbora predstavlja fingirani proces”, kažu u CDT-u.

Ističu da drugi model – sistem imenovanja organa mjesnih zajednica na osnovu Odluke o mjesnim zajednicama koji postoji u Glavnom gradu, potire i ove fingirane izbore.

“Stvoren je sistem da Glavni grad i političke partije kontrolišu većinu u Savjetu, kao izvršnom organu mjesne zajednice, pa nije ostavljen nikakav prostor za samoorganizovanje građana/ki. Korišćenje ova dva modela, doveo je do toga da su izostale ozbiljnije građanske inicijative, izostala je stvarna participacija građana/ki, a mjesne zajednice ne služe svojoj izvornoj svrsi”, napominju u CDT-u.

Poručuju da se organi mjesnih zajednica moraju birati na demokratskim izborima, neposredno i tajno, u skladu sa međunarodnim standardima, odnosno Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

“Ova se promjena mora uvrstiti u novi tekst ZIOP, a onda pripremiti i adekvatno usklađivanje Zakona o lokalnoj samoupravi novom izbornom modelu. Ovaj način izbora mjesnih zajednica donio bi brojne benefite, a ne bi značajno uticao na troškove izbornog postupka jer bi se izbori za mjesne zajednice odvijali zajedno za lokalnim izborima”, zaključuju u CDT-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve