Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ambasador Kine: Saradnja Crne Gore i Kine ima široku perspektivu, nastaviti prijateljstvo dvije zemlje

Podsjetio je da je u Pekingu 22. oktobra uspješno završen 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, na kome je generalni sekretar Si Đinping podnio važan izvještaj kojim je sveobuhvatno sumirao rad u proteklih pet godina, kao i velike promjene u novoj eri tokom protekle decenije

Saradnja Crne Gore i Kine, na obostranu korist ima široku perspektivu, a prijateljstvo dvije zemlje treba da bude nastavljeno, bez ograničavanja na konkretna područja, poručio je novoimenovani ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun na druženju sapredstavnicima crnogorskih medija koje je sinoć održano u Podgorici.

Ambasador Fan Kun je prošlog mjeseca stigao u Crnu Goru i započeo svoj mandat. Iako j prvi put u kako je rekao „lijepoj i prijateljskoj zemlji“ Crna Gora mu nimalo nije strana, i to zbog nekadašnjeg kultnog jugoslovenskog filma „Most“ i muzičke teme iz njega „Bella Ciao“, koja je nadaleko poznata širom Kine.

“Po dolasku u Crnu Goru osjetio sam se dodatno srdačno i prijatno. Iako su Kina i Crna Gora veoma udaljene, upravo su film i pjesma od prije nekoliko decenija odavno povezali narode naše dvije zemlje na jedan poseban način”, počeo je svoje obraćanje ambasador.

Podsjetio je da je u Pekingu 22. oktobra uspješno završen 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, na kome je generalni sekretar Si Đinping podnio važan izvještaj kojim je sveobuhvatno sumirao rad u proteklih pet godina, kao i velike promjene u novoj eri tokom protekle decenije.

“Napravljen je strateški plan za izgradnju moderne socijalističke zemlje i sveobuhvatno promovisanje velikog podmlađivanja kineske nacije. Kina je u proteklih deset godina doživjela tri velika događaja: prvi je obilježavanje 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine; drugi je ulazak socijalizma sa kineskim karakteristikama u novu eru; i treći je uspješno obavljanje istorijskog zadatka borbe protiv apsolutnog siromaštva i sveobuhvatne izgradnje umjereno prosperitetnog društva, te ostvarenje prvog stogodišnjeg cilja”, rekao je ambasador.

Najvažnije dostignuće sa kongresa je, kako je rekao, odgovor na zajedničke težnje cijele partije i naroda cijele zemlje, uspostavljanje suštinske pozicije generalnog sekretara Si Đinpinga u Centralnom komitetu partije, kao i cijele partije, i uspostavljanje Si Đinpingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru kao vodeće ideologije koja će se dugo vremena slijediti.

“Kina će nastaviti da nepokolebljivo slijedi provjereni put socijalizma sa kineskim karakteristikama. Glavne politike Komunističe partije Kine i kineske vlade održaće visok stepen kontinuiteta i stabilnosti. Važna poruka sa kongresa je da će se Kina pridržavati spoljnopolitičkog principa održavanja mira u svijetu i promovisanja zajedničkog razvoja, da će nastaviti da vodi osnovnu nacionalnu politiku otvaranja prema svijetu, promovisati sveukupni napredak čovječanstva modernizacijom u kineskom stilu i donijeti svijetu nove razvojne podsticaje. Sve to predstavlja najveću stabilnost koju Kina pruža u turbulentnoj međunarodnoj situaciji”, istakao je Fan Kun.

Kada je u pitanju saradnja Crne Gore i Kine, ambasador Fan Kun kaže da su zahvaljujući inicijativi „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CEEC, dvije zemlje postigle plodne rezultate u praktičnoj saradnji u različitim oblastima.

“Prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare puštena je u saobraćaj u julu ove godine. Kineski narod je iskreno pomogao građanima Crne Gore da ostvare svoj san o autoputu. Takođe, od pojave koronavirusa, dvije zemlje su se udružile u brobi protiv pandemije i pomagale jedna drugoj”, naveo je ambasador.

Takođe, humanistička i kulturna razmjena postala je sve bliskija.

“Institut Konfucije dao je značajan doprinos kulturnoj razmjeni između Kine i Crne Gore. Sportisti dvije zemlje takođe već duže vrijeme održavaju blisku razmjenu i saradnju”, podsjetio je Fan Kun, dodajući da saradnja dvije zemlje na obostranu korist ima široku perspektivu.

“Iako Crna Gora nema veliku površinu i broj stanovnika, ona i te kako ima svoje specifične razvojne prednosti. Trebalo bi u budućnosti da nastavimo da razvijamo naše prijateljstvo kroz vrijeme i prostor i da ostvarujemo saradnju ne ograničavajući se na konkretna područja, već da iskoristimo potencijale saradnje u obrazovanju, turizmu, zaštiti životne sredine, kreativnim industrijama i poljoprivredi. Budućnost prijateljske saradnje Kine i Crne Gore je veoma obećavajuća”, zaključio je ambasador.

Kako je rekao, Kina ne može da se razvija bez ostatka svijeta, a ni on bez Kine.

“Današnji svijet se suočava sa izazovima bez presedana. Kina je oduvijek smatrala da budućnost i sudbinu čovječanstva treba da shvataju i odlučuju ljudi svih zemalja svijeta. Dokle god svijet radi zajedno, sve zemlje mogu da žive u harmoniji, da sarađuju radi obostranih rezultata i da rade zajedno na stvaranju bolje budućnosti za sve. Kineski narod će raditi sa ljudima drugih zemalja na promovisanju zajedničkih vrijednosti mira, razvoja, pravičnosti, pravde, demokratije i slobode za čitavo čovječanstvo, održavanju mira u svijetu, promovisanju svjetskog razvoja i nastavku promocije izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo”, naveo je Fan Kun.

Na večerašnjem druženju sa medijima, predstavljen je i film o mostu na Tari, koji je rekonstruisan zahvaljujući Kini. Takođe, predstavnici medija učestovali su u nagradnim igrama u kojima su dobili vrijedne nagrade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve