Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Istanbul: Memorijalna ploča povodom 145 godina diplomatskih odnosa Crne Gore i Turske

U saopštenju za medije navodi se da je ambasador Periša Kastratović naglasio značaj obilježavanja mjesta na kojima su se nalazila prva diplomatska predstavništva Crne Gore u Istanbulu i Turske na Cetinju, te podsjetio na prve diplomatske veze uspostavljene 1879. godine

U Istanbulu je danas, povodom 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Turske, na mjestu na kojem se nekada nalazilo Poslanstvo Knjaževine, a potom Kraljevine Crne Gore, postavljena memorijalna ploča, kao simbol istorijskih veza i potvrda nastojanja da se sačuva od zaborava mjesto koje predstavlja značajan dio istorije crnogorsko-turskih odnosa.

To je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

U saopštenju za medije navodi se da je ambasador Periša Kastratović naglasio značaj obilježavanja mjesta na kojima su se nalazila prva diplomatska predstavništva Crne Gore u Istanbulu i Turske na Cetinju, te podsjetio na prve diplomatske veze uspostavljene 1879. godine.

“Sjećajući se značajnih imena crnogorske diplomatije i prijateljstva sultana Abdulhamida i kralja Nikole, danas obilježavamo 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Turske. S posebnim pijatetom na ovom mjestu izgovaram imena: Stanka Radonjića, Gavra Vukovića, Mitra Bakića, Mitra Plamenca, Jovana Matanovića, Dušana Drecuna, Dušana Gregovića, Jova Popovića i Petra Plamenca koji su bili diplomatski predstavnici Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore u Carigradu u periodu od 1879. do 1912. godine”, kazao je Kastratović, podsjetivši da je u istom vremenskom periodu Osmansko carstvo imalo devet akreditovanih poslanika na Cetinju.

Zahvalio je upravi Sakib Sabandži muzeja što sa pažnjom čuvaju sjećanje na dio istorije Crne Gore i što su, kako je kazao, bez oklijevanja prihvatili i sproveli u djelo inicijativu diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore u Turskoj da se postavi memorijalna ploča i označi mjesto gdje se nekada nalazilo Poslanstvo Crne Gore.

“Moderna Crna Gora i Turska danas imaju odlične odnose, koji se temelje na međusobnom razumijevanju, povjerenju i poštovanju”, kazao je Kastratović i dodao da važan doprinos bilateralnim vezama pružaju NATO savezništvo, zajednička težnja za pridruživanjem evropskoj porodici naroda, kao i iseljenici sa prostora Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve