Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Poljski šef diplomatije pozvao na dugoročno ponovno naoružavanje Evrope

Sikorski je podsjetio da Poljska troši četiri odsto svoga BDP-a na odbranu, ističući da i druge članice EU moraju da dostignu taj nivo

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je na dugoročno ponovno naoružavanje Evrope, ističući da se zalaže za najveće moguće uključivanje Velike Britanije u odbrambene strukture EU što je neophodno, kako je naveo, “da bi se pobijedile ruske imperijalne ambicije”.

Sikorski je ukazao da Evropa zaostaje u oblasti naoružavanja zbog dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u odbrambenu tehnološku i industrijsku bazu EU.

Sikorski je istakao u intervjuu za Gardijan, tokom posjete Londonu gdje se sastao sa britanskim šefom diplomatije Dejvidom Kameronom, da Poljska smatra da Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve unutar Rusije.

Sikorski je podsjetio da Poljska troši četiri odsto svoga BDP-a na odbranu, ističući da i druge članice EU moraju da dostignu taj nivo.

Napomenuo je da Rusija troši 40 odsto BDP-a i da ima 3,5 miliona ljudi zaposlenih u vojno-industrijskom kompleksu.

Sikorski se založio da ubuduće u EU izglasavanje sankcija prema Rusiji ne mora da bude jednoglasno, kao i da se kršenje tih sankcija tretira kao krivično djelo i da bude u nadležnosti evropskog tužilaštva.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve