Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Tahirović o Rezoluciji o Srebrenici: Crna Gora je ostavila Srbiju potpuno izolovanu u ovom dijelu Evrope

Mi znamo da je Crna Gora imala određene amandmane na samu rezoluciju i da je to prihvaćeno. Mislim da je to jako bitno da su prihvaćeni, da je Crna Gora prihvatila da bude dio tog demokratskog, civilizovanog svijeta i da podrži rezoluciju. kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH

Mislim da smo mi, kao Bosna i Hercegovina, naš tim je napravio ogroman rezultat. Mi znamo da je Crna Gora imala određene amandmane na samu rezoluciju i da je to prihvaćeno. Mislim da je to jako bitno da su prihvaćeni, da je Crna Gora prihvatila da bude dio tog demokratskog, civilizovanog svijeta i da podrži rezoluciju.

I na neki način je ostavila Srbiju potpuno izolovanu u ovom dijelu Evrope, gdje faktički niko od zemalja Zapadnog Balkana nije podržao Srbiju. Odnosno, bio je protiv njenih stavova i načina na koji je ona djelovala.

Ovako u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH, nakon što je Generalna skupština UN-a 23. maja usvojila Rezoluciju o Srebrenici.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija(UN) je na sjednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Prijedlog rezolucije je prethodnih sedmica izazvao burne reakcije u Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, čiji zvaničnici tvrde da se njome srpski narod proglašava “genocidnim” i da neće doprinijeti pomirenju u Bosni i Hercegovini i regionu.

Kako je, između ostalog, istakao Tahirović za RSE, napravljen je određeni napredak, ali i da tek slijedi, kako je rekao, “mnogo rada da se ukaže, kako u BiH, tako i u cijelom regionu na činjenicu šta je to bilo u Srebrenici”.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve