Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Gutić: Crna Gora ima obavezu da se prava istina o zločinu konačno sazna

Smatramo, kaže on, da je krajnje vrijeme da Opština Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova konačno izgrade spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen

Crna Gora ima obavezu da se prava istina o ovom zločinu konačno sazna, kazao je potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić na obilježavanju godišnjice zločina deportacije u Herceg Novom.

Iz BS su podsjetili da danas se obilježava 32 godine od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom.

Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena potpredsjednikom Damirom Gutićem, prisustvovala je obilježavanju godišnjice ovog zločina, ispred zgrade Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi.

“Više desetina izbjeglih Bošnjaka nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni”, kazao je Gutić.

Crna Gora će, prema njegovim riječima, u punom kapacitetu biti država vladavine prava onda kada nadležne institucije budu stvorile pretpostavke za ponovno procesuiranje tog zločina, u skladu s međunarodnim standardima humanitarnog prava i ljudskih prava.

“Crna Gora ima obavezu da se prava istina o ovom zločinu konačno sazna. To je u moralnom smislu najvažnije za one koji su najviše propatili – žrtve, odnosno njihove porodice – ali je isto tako važno za budućnost Crne Gore, za rasterećenje naše djece i budućih generacija, koje moraju da žive sa saznanjem da su tragične greške činjene, ali da je za njih neko i odgovarao, da je država učinila sve da zločin osudi i tako spriječi da se on ponovi”, dodao je Gutić.

Smatramo, kaže on, da je krajnje vrijeme da Opština Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova konačno izgrade spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen.

Iz BS su naveli da obilježavanju godišnjice u Herceg Novom prisustvovali su i poslanik Admir Adrović, članovi Predsjedništva BS Mersudin Gredić i Mirsad Azemović, portparol Adel Omeragić, predsjednice FM i FŽ Suada Musić i Sabina Muratović, članovi i članice FM i FŽ, kao i drugi funkcioneri i članovi BS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve