Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Ambasador Japana uputio pozdrave cara Đukanoviću

Odnos između Crne Gore i Japana posljednjih godina se razvio na mnogim poljima

Ambasador Japana u Crnoj Gori Katsumato Takahiko, povodom nacionalnog praznika te države, uputio je poruku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

On je Đukanoviću prenio pozdrave cara Naruhita. Ambasador je ukazao i na razvoj međudržavnih odnosa.

“Dozvolite mi da prenesem poruku Njegovog veličanstva, cara Japana, poštovanom predsjedniku koji izražava srdačne želje ka daljem unapređenju prijateljskih odnosa i dobrobiti između naše dvije zemlje. Imajući na umu ovu dragocijenu poruku, usmjeriću sve svoje napore i sredstva ambasade Japana na realizaciju novih koraka ka produbljivanju naših odnosa”, naveo je Takahiko.

Kako ocjenjuje, odnos između Crne Gore i Japana posljednjih godina se razvio na mnogim poljima.

“Gospodin Đukanović posjetio je Japan 2019. godine i razgovarao sa premijerom Abeom, što je bio prvi sastanak visokih zvaničnika dviju zemalja. Na polju ekonomije, u Crnoj Gori su prisutne kompanije Daido Metal i Tošiba („Daido Metal“ i „Toshiba“), a sa poboljšanjem investicione klime, na čemu se radi poslednjih godina, očekuje se još investicija u Crnoj Gori u budućnosti”, naveo je Takhiko.

Japanski ambasador smatra da je važno da zemlje Zapadnog Balkana dostignu stabilnost i razvoj kao članice Evrope i podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“U tom kontekstu, nastavićemo da podržavamo ekonomske i društvene reforme, kao i unutar-regionalnu saradnju, uključujući i Crnu Goru, kroz Inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom koju je pokrenuo premijer Abe 2018. godine”, rekao je Takahiko.

Ističe da mu je velika čast što može Đukanoviću da uruči poruku povodom rođendana Njegovog veličanstva Naruhita, cara Japana, 23. februara.

“Njegovo veličanstvo car je 1. maja 2019. godine stupio na prijesto kao 126. car Japana. Carske svečanosti ustoličenja su organizovane u oktobru 2019. godine u Carskoj palati u Tokiju, u prisustvu vodećih svjetskih zvaničnika, uključujući i poštovanog predsjednika gospodina Đukanovića. Dozvolite mi da ponovo izrazim svoju zahvalnost Vladi Crne Gore i crnogorskom narodu na ljubaznosti i pažnji koju poklanjaju Japanu”, navodi se u poruci.

Kašivaziki se sprema da ugosti vaterpoliste

Ambasador Japana se u pismu osvrnuo i na organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju i učešće naše vaterpolo reprezentacije.

“Što se tiče Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, grad Kašivazaki u Japanu se sa velikim uzbuđenjem sprema da ugosti vaterpolo reprezentativce Crne Gore, a ja se nadam da će to biti prilika da se prodube odnosi naše dvije zemalja na polju sporta. Upravo zato što znamo da je organizovanje Olimpijskih igara u sadašnjoj situaciji veliki izazov, namjeravamo ovim igrama da dokažemo da je čovječanstvo pobijedilo virus”, naveo je Takhiko.

On poručuje da će nastaviti vrijedno da rade kako bi Olimpijske igre bile sigurne i bezbjedne.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gornji kraj
22.02.2021-16:41 16:41

Car japana je veliki prijatelj i poznavaoc Crne Gore i red bi bijo da se pozove u goste
.