Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

O filologu Miloradu Nikčeviću i poeziji Đorđa Šćepovića pred nikšićkom publikom

Dva programa u organizaciji FCJK, PEN centra i Društva prijatelja Nikšića

U petak, 2. 12,  u tolelu Onogošt biće priređeno veče u znak sjećanja na crnogorsko-hrvatskog filologa Milorada Nikčevića. Nikčević je ostavio bogato i značajno djelo u domenu istorije književnosti i metodike, a posebno treba istaći njegov doprinos u proučavanju stvaralaštva Stefana Mitrova Ljubiše, decenijsku između crnogorske i hrvatske kulturne i akademske zajednice, navodi se u saopštenju organizatora.

O velikom naučniku govoriće Jasmina Nikčević, profesorica Filološkog fakulteta UCG, Radovan Damjanović, istoričar crnogorske prosvjete, te Milan Marković, profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Moderatorka programa je Andrijana Mijušković.

A u subotu, 3. 12, biće održano veče crnogorskog književnika Đorđa Šćepovića na kojoj će biti predstavljena njegova najnovija knjiga Kućni red logora. Šćepović je jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih naših autora. Uz književno stvaralaštvo posljednjih godina aktuelne su njegove kolumne iz kulturnoga i društvenog života kod nas Njegova emisija Knjiški ljudi, koju vodi i uređuje na Gradskoj televiziji, već je stekla kultni status.

O novoj knjizi, poetici i književnom opusu Đorđa Šćepovića govoriće Marija Krivokapić, profesorica Filološkoga fakulteta UCG, i Aleksandar Radoman, profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Moderator programa je dramski umjetnik Miro Nikolić.

Oba programa u Hotelu Onogošt u Nikšiću počinju u 19 sati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Svi moji ljudi

Lament nad šljunkom

Ipak nas ima

Jezik

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve