Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Zašto BEMAX zatvara puteve i radi asfaltiranje samo preko dana?

BEMAX se već duže vremena povezuje sa švercom narkotika i cigareta, od čega su, kako se sumnja, i nabavili stotine miliona za kupovinu građevinskih mašina. Pa je logično postaviti pitanje da li su termini poslije ponoći, kada bi trebalo da rade puteve kao svuda u svijetu, rezervisani za neke druge aktivnosti, koje nijesu povezane sa asfaltiranjem i betoniranjem?

Crnogorska vlast ne prestaje da udovoljava kontroverznoj građevinskoj kompaniji BEMAX. Nakon što je rješenjem Uprave za saobraćaj, a na zahtjev ove kontroverzne kompanije, regionalni put R-13, dionica Mateševo – Kolašin zatvorena za saobraćaj od 13. oktobra do 13. novembra u periodu od 10.00 do 14.00 za sve vrste vozila, država je udovoljila još jednom zahtjevu BEMAX-a.

Prema rješenju Uprave za saobraćaj, opet na zahtjev kontroverzne kompanije BEMAX, odobreno je zatvaranje regionalnog puta R-13, dionica Mateševo – Kolašin za saobraćaj od 6. novembra do 1. decembra 2023. godine, ali ovoga puta u još dužim dnevnim vremenskim intervalima – od 9.00 do 16.00 sati za sve vrste vozila.

U obrazloženju rješenja se navodi da je kompanija „BEMAX D.O.O. Podgorica kao izvođač radova regionalnog puta R-13 dionica Mateševo-Kolašin, podnio zahtjev u kome se traži odobrenje za totalnu obustavu saobraćaja zbog ”izvođenja asfaltskih radova”.

Ilustracija: Cigarete se obično ne švercuju preko dana

Dalje se navodi da se asfaltski radovi ne mogu izvoditi po nepovoljnim vremenskim uslovima pa je izvođaču radova zbog toga, od Uprave za saobraćaj, odobreno dodatno produženje perioda obustave.

Potpuno je razumljivo što kontroverzni izvođači u obrazloženju navode da se asfalt ne može postavljati po nepovoljnim vremenskim uslovima, ali pitanje koje je mnogo problematičnije vezano je za dnevni termin obustave saobraćaja.

Zašto kontroverzni BEMAX preko dana vrši obustavu saobraćaja i to u periodu kad je promet najveći, a ne od ponoći do pet ujutu kako je uobičajena praksa svuda u svijetu kada je u pitanju ovakva vrsta radova?

Odgovor na ovo pitanje treba tražiti u optužbama koje se na račun kontroverzne kompanije iznose posljednjih godina.

Ilustracija: Ni kokain se obično ne švercuje preko dana

BEMAX se već duže vremena povezuje sa švercom narkotika i cigareta, od čega su, kako se sumnja, i nabavili stotine miliona za kupovinu građevinskih mašina. Pa je logično postaviti pitanje da li su termini poslije ponoći, kada bi trebalo da rade puteve kao svuda u svijetu, rezervisani za neke druge aktivnosti, koje nijesu povezane sa asfaltiranjem i betoniranjem?

Raspadaju se putevi koje su gradili

Na kriminalne radnje kontroverzne kompanije ukazivao je i bivši premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nebrojeno puta do sad, ali mu to nije smetalo da izjavi da je riječ  o „najboljoj građevinskoj kompaniji u Crnoj Gori i da joj se za to mora odati priznanje“.

Ili bivši premijer odavno nije posjetio sjever Crne Gore ili je u pitanju ona narodna da ”para vrti gdje burgija neće”, tek „najbolja“ građevinska firma u državi nije se mnogo dokazala u ovom dijelu Crne Gore. Portal Aktuelno je pisao o prošlogodišnjem debaklu BEMAX-a na dionici Mojkovac- Žarski. Tako je  u novembru prošle godine bilo dovoljno dva dana kiše da uruši put pored Bjelojevićke rijeke koji vodi ka budućem skijalištu u Mojkovcu.

Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović – Rampaš: Vlasnik i bivši suvlasnik ”najbolje” građevinske firme

Sada je svima jasno da je čitav poduhvat sa Skijalištem Žarski bilo bacanje državnih para jer nijesu pripremili potrebnu infrastrukturu, a gdje se narodni novac prosipa tu je i kompanija BEMAX.

Tako je mutna voda Bjelojevićke rijeke odnijela građevinare iz BEMAX-a koji, a ko bi drugi, izvode radove na skijalištu, i koji su, uz Opštinu Mojkovac i Direkciju za saobraćaj, obećali mještanima, još krajem ljeta prošle godine da će put biti saniran. Uz put, kiša je potopila i lažna obećanja kontroverznih ”graditelja”. Tako je Bemax, umjesto puta, Mojkovčanima besplatno napravio stazu za bob, što zaokružuje turističku ponudu grada, jer u jesen i proljeće mogu i na rafting, naravno, ako bude kiše.

Bemax, umjesto puta, Mojkovčanima besplatno napravio stazu za bob na relaciji Mojkovac- Žarski

Sa vodom je, tako, isplivala i ekspertiza ”stručnjaka” koji su instalirali dva ski lifta prije četiri  godine na Skijalištu Žarski, a put do skijališta ne može da izdrži ni kišu, a ne snijeg koji u ovim krajevima pada rano, dugo i obilno.

Ni posljednji poduhvat ove kompanije, dionica koja spaja Kolašin i Berane, nije mnogo oduševila one koji su imali priliku da se provozaju ovom saobraćajnicom koju su dugo iščekivali. Od premijerovih „najboljih“ su dobili rupe, oštećenja kolovoza, odrone, krpljenje i gume na sred puta kao upozorenje na odvaljivanje asfalta.

Dokaz ”kvaliteta” ”najbolje” građevinske firme u Crnoj Gori – put koji su tek napravili zreo za rekonstrukciju

Čitaoci Portala Aktuelno poslali su više fotografija koje dokazuju u kakvom je stanju “novi” putni pravac, koji je, kako kažu, uzak, krpljen i neravan i zreo za rekonstrukciju.

Kad je put u ovakvom stanju u periodu stabilnih vremenskih prilika, šta se tek može očekivati u zimskoj sezoni, pitaju se građani koji su imali priliku da se uvjere u katastrofalno stanje ove dionice koja je nedavno otvorena za saobraćaj, a pojedini dijelovi se već rekonstruišu.

Propali putevi i prije otvaranja, krpljenje asfalta na novim dionicama, odroni, rupe, rekonstrukcije tek otvorenih saobraćajnica, sve u izvedbi Bemax-a, nijesu bili dovoljni za nadležne da preispitaju odluku da regionalni put R-13, dionicu Mateševo – Kolašin rade upravo BEMAX-ovci, čiji radovi drže vodu dok majstori ne odu. I ne samo to, već udovoljavaju svim zahtjevima iz kompanije.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
08.11.2023-10:15 10:15

Ja licno znam..da u zimskom periodu..Asfalt se tesko moze odrzati..narocito..u vremenu klimatckih promjena..Rijeke mogu da progutaju sela..gradove mostove…to se vidi po citavom svijetu…. Uvijek se moze u nesto sumnjati..??

dragan p
08.11.2023-23:51 23:51
Reply to  Tara

asfalt treba da se održi i u zimskim i u ljetnjim uslovima.kad ne bi bilo tako onda ne bi postojao garantni rok za neki put već bi se vršila popravka svaki dan.kiša ne može da ošteti asfalt jer se projektuje sa poprečnim nagibom,takođe uzdužnim nagibom i sva se voda sakuplja u vodopropuste i izlazi van trupa saobraćajnice.postoje stroga pravila po kojima se izvode zemljani radovi,posteljica puta i na kraju asfalt i betonski elementi-rigole kojima se voda odvodi do vodopropusta.normalno sve ove radove treba stručno i kvalitetno odraditi i neće biti problema.tu je posebno bitno kakav je kvalitet asfalta koji se… Pročitaj više »