Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Za godinu cigarete skuplje 50 do 60 centi

Vlada je 10. februara na telefonskoj sjednici usvojila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima je, između ostalog, predviđeno ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula

Preciznijom analizom predloženih izmjena Zakona o akcizama, a na osnovu dosadašnjih iskustava, očekivano poskupljenje maloprodajnih cijena cigareta od 1. jula iznosiće od 20 do 30 centi po paklici u zavisnosti od kategorije proizvoda, piše Pobjeda.

Vlada je 10. februara na telefonskoj sjednici usvojila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima je, između ostalog, predviđeno ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula.

Iz Američke privredne komore upozorili su da povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, te posljedično smanjenja poreskog obuhvata i u krajnjem budžetskih prihoda.

Poskupljenje

Na povećanje cijena od 1. jula treba dodati i očekivano povećanje maloprodajnih cijena i u januaru naredne godine za dodatnih 20 centi po paklici. Kada se u ova povećanja cijena ukalkuliše i 10 centi povećanje cijena koje se desilo u januaru ove godine, ukupno poskupljenje za period od 12 mjeseci će isnositi od 50 do 60 centi po paklici cigareta.

Suvišno je podsjećati da se ovakav scenario već desio 2018. godine i da će ovo vjerovatno imati ogroman uticaj na tek oporavljeno tržište cigareta. To pokazuje i podatak na sajtu Direkcije za duvan, koji kaže da je ukupna količina prodatih cigareta u 2018. godine iznosila 530 tona cigareta, a u 2022. čak 1.059 tona.

Prošle godine naplaćeno je čak 84 miliona eura akcize na duvanske proizvode što je 40 odsto više nego što je naplaćeno u 2021. godini.

Odlučna borba protiv ilegalnog tržišta i postepeno povećanje cijena cigareta, očigledno su daleko efektniji po budžet u odnosu na velika i iznenadna povećanja cijena akcize, a sličnog mišljena su i uvoznici i distributeri cigareta koje je Pobjeda kontaktirala.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve