Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Unija sindikata: Hitno sniziti akcize na gorivo

''Činjenica je da visoka cijena goriva doprinosi dodatnom udaru na budžet naših građana/ki, a koja se opet približila rekordnim vrijednostima''

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije, saopšteno je iz Unije.

”Činjenica je da visoka cijena goriva doprinosi dodatnom udaru na budžet naših građana/ki, a koja se opet približila rekordnim vrijednostima. Podsjećamo da je Vlada Crne Gore 9. maja 2022. godine, iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40%, čime je tadašnju cijenu snizila u prosjeku 0,14 – 0,18 centi/litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo. Tim povodom USSCG se u proteklih 12 mjeseci više puta obraćala Ministarstvu finansija pozivajući ga da predloži Vladi Crne Gore ponovno aktiviranje Odluke o umanjenju akciza u iznosu ne manjem od 40%, s obzirom da je ista prestala da važi 27. februara 2023. godine”, navodi se u saopštenju Unije sindikata.

Ističu da, u teškim vremenima posebno je važno da se teret krize što ravnomjernije podijeli što podrazumijeva da oni koji imaju više ponesu veći dio tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa.

”Dakle, očekujemo da Vlada promptno reaguje, odrekne se dijela prihoda od akciza i tako ponovo iskaže želju da pomogne privredi i građanima u ovim inflatornim vremenima”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
24.04.2024-09:14 09:14

Svaka cast Gospodo. Respekt.