Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

AmCham nezadovoljna zbog najave povećanja akciza i poreza: Česte izmjene poreskih stopa unose nesigurnost

Prema njihovim riječima Vlada i Ministarstvo finansija su u prethodnom periodu uložile ogromne napore kako bi suzbile sivu ekonomiju, što se prije svega odrazilo na povećanje budžetskih prihoda i stabilizaciju tržišta akciznih proizvoda. U AmCham smatraju da neopreznim i pretjeranim povećanjima dažbina na određene proizvode ovi efekti mogu biti umanjeni

Američka privredna komora (AmCham) uputila je juče dopis kontroverznom predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, povodom usvajanja predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

U tom pismu predstavnci AmCham-a pozivaju predstavnike Vlade na sastanak kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo komunikacijom sa privatnim sektorom u vezi važnih zakonskih izmjena koje, kako kažu, mogu imati dalekosežne efekte na poslovanje njenih članica u Crnoj Gori i kako bi zajednički razmotrili kako da se potencijalni negativni efekti ovih izmjena izbjegnu.

“Vjerujemo da je ovakav sastanak od izuzetne važnosti u cilju razmatranja preporuka za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora u Crnu Goru”, poručeno je iz AmCham-a.

Podsjetimo, ministar finansija Aleksandar Damjanović priznao je u utorak da je njegovo ministarstvo predalo u skupštinsku proceduru izmjene i dopune pet poreskih zakona, kojima je cilj, kako je naveo, povećanje budžetskih prihoda i ispunjenje uslova Svjetske banke.

Jasno je da je Damjanović htio da sakrije ovaj potez njegovog resora i da se odlučio da prizna da su  izmjene zakona upućene u skupštinsku proceduru tek nakon pisanja Portala Aktuelno.

Iz AmCham su podsjetili da su lani potpisali memorandume o saradnji sa Vladom i resornim ministarstvima za rad na programu Vladavina dijaloga, kao svojevrsnoj platformi za blagovremen i kontinuiran privatno-javni dijalog, čime se formalno podržala pravovremena uključenost poslovne zajednice u donošenje nove i/ili izmjene postojeće regulative od značaja za poslovni ambijent.

“Namjera Komore je da pomenuti program živi i u praksi i ima aktivnu primjenu. Međutim, ostvarenju ove namjere svakako ne doprinosi usvajanje seta izmjena važnih poreskih zakona bez ikakvih konsultacija sa poslovnom zajednicom”, kazali su iz Komore i dodali da česte izmjene sistema oporezivanja i poreskih stopa unose nesigurnost, nepredvidivost i dodatne troškove, te destimulišu aktuelne i potencijalne investitore da ulažu u Crnu Goru, a uz to, mjere koje se uvode tokom godine, dodatno otežavaju kompanijama djelovanje budući da su planovi poslovanja već odavno usvojeni.

“Dodatno, Komora smatra da bilo koja mjera koja dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga, te smanjenja kupovne moći stanovništva, kakva je povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, a čiji udio je i dalje na visokom nivou u odnosu na evropske zemlje, te posljedično smanjenja poreskog obuhvata i u krajnjem budžetskih prihoda”, upozorili su iz Komore.

Prema njihovim riječima Vlada i Ministarstvo finansija su u prethodnom periodu uložile ogromne napore kako bi suzbile sivu ekonomiju, što se prije svega odrazilo na povećanje budžetskih prihoda i stabilizaciju tržišta akciznih proizvoda.

“Vjerujemo da neopreznim i pretjeranim povećanjima dažbina na određene proizvode ovi efekti mogu biti umanjeni”, smatraju u Američkoj privrednoj komori.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović sazvala je za 28. februar vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve