Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

NAKON PISANJA PORTALA AKTUELNO: Damjanović priznao da Vlada sprema povećavanje akciza i poreza

Jasno je da je Damjanović htio da sakrije ovaj potez njegovog resora, i da se odlučio da prizna da su  izmejne zakona upućene u skupštinsku proceduru tek nakon jučerašnjeg pisanja Portala Aktuelno.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović priznao je jutros da je njegovo ministarstvo predalo u skupštinsku proceduru izmjene i dopune pet poreskih zakona, kojima je cilj, kako je naveo, povećanje budžetskih prihoda i ispunjenje uslova Svjetske banke.  On je za TVCG kazao da time nastavljaju borbu protiv sive ekonomije.

Jasno je da je Damjanović htio da sakrije ovaj potez njegovog resora i da se odlučio da prizna da su  izmjene zakona upućene u skupštinsku proceduru tek nakon jučerašnjeg pisanja Portala Aktuelno.

Juče smo najavili, a Damjanović danas potvrdio, da se spremaju Izmjene zakona o porezu na dobit, izmjene zakona o akcizama, izmjene zakona o porezu na promet nepokretnosti, zakon o nelegalnom poslovanju i zakon o igrama na sreću. Kakva je sadržina predloženih akata, javnost još uvijek nije upoznata, iako je trebalo da se usvoje krajem prošle nedjelje.

Damjanović je po svemu sudeći htio tajno da provuče ove izmjene zakona.

Akcize na proizvode od šećera, kakaa i sladoled, negaziranu vodu sa dodatkom zaslađivača, plastiku za jednokratnu upotrebu, te ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula, to je predviđeno izmjenama seta zakona koje je Vlada juče dostavila Skupštini, navodi ministar.

Predloženo je oporezivanje igara na sreću na internetu, transakcija sa off šor destinacijama, progresivno oporezovanje prometa nepokretnosti, zabrana pozajmica između kompanija koje ne plaćaju porez.

Kako je rekao Damjanović, cilj je – povećanje budžetskih prihoda, ali i ispunjavanje uslova Svjetske banke za dobijanje garancije za zaduženje.

“Nastavljamo sa setom mjera iz oblasti poreske politike u cilju povećanja prihoda, a ne utičući na povećanje osnovnih poreskih stopa poput PDV-a i poreza na dobit fizičkih lica. Dio su uslovi Svjetske banke, a dio plod naših analiza i traženja mogućnosti za povećanje poreske naplate”, kazao je Damjanović jutros za RTCG.

Od izmjena Zakona o akcizama Vlada u ovoj godini očekuje 24,4 miliona eura dodatnih prihoda, a od oporezivanja internet igara na sreću 15 miliona. A koliko će planirano uvođenje akciza uticati na rast cijena tih proizvoda, Damjanović odgovara:

“Ovo su proizvodi koji su najvećim dijelom iz uvoza. Na njima su i te kako solidne marže uvoznika i veleprodavaca. Ti su profiti i sada bili izuzetno visoki, vidjećemo kakav će biti tržišni odjek ovih mjera. Ovo je nešto što treba i mora da se radi i što je naša evropska obaveza”, kazao je Damjanović.

Kroz izmjene Zakona o budžetu uvodi se nova institucija – Fiskalni savjet, koji će biti autonomno tijelo i baviće se davanjem smjernica i ocjenom fiskalnih politika. Na javnoj raspravi uskoro će se naći i nove poreske mjere kojima će se, kaže Damjanović, država radikalno suprotstaviti sivoj ekonomiji.

“Nacrt zakona o porezu na promet luksuznih proizvoda, Nacrt zakona o solidarnom doprinosu pravnih lica, nešto što je evropski trend, i izmjene Zakona o poreskoj administraciji kroz koji ćemo uvesti informacioni sistem za izvještavanje lokalnih samouprava i spriječiti poreske rizike unutar opština”, naglašava ministar.

Poslanici će o predloženim izmjenama odlučivati na vanrednoj sjednici Skupštine 28. februara.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
14.02.2023-07:55 07:55

Aj se vuci balego svetosavska,lupezu i spijunu MRSS.

Bellarina
14.02.2023-08:00 08:00

Pitah li ja skoro je li pośećivo kozmetičarske radnje? Malo samo obrve da sredi, Srećko Šojić. Koliko ih je samo, ma je ovaj u potonje vrijeme najreprezentativniji

Neko tamo
14.02.2023-09:12 09:12

Kopile svetosavsvko
Ovo se sve znalo
Izazovu krizu inflaciju bankrot
Da bi nam picousti dao 5 milijardi i oduzeo nezavisnost
Eto ovo se sve radi zbog politike iako ce ispastati i Srbi u Crnoj Gori
Da bi bili dio srbije moramo prvo da placamo skulu hranu i svega zivog
E po tome se vidi koje DF SNP URA

Ali opet im sve ovo i u protekle 2 godine prolazi zahvaljujuci 1 poslaniku recimo zahvaljujuci suadi zoronjic ili matoroj licemjernoj babuskari bozeni jelusic

Neko tamo
14.02.2023-09:13 09:13

Znalo se cim je posrbica svetosavska preuzela finansije da ce bit ovako
Finansira se SPC takodje

Gagi
14.02.2023-09:15 09:15

Cetinje
Ti si kralj kometara i naša legenda. I to legenda legendarna. Mora da si care prva ili druga godina na FCJK pa treniraš pismenost . Kad završiš bilo prije roka ili posle roka sa vezom ili bez veze ostani u naš grad. Taki talenti imaju vazda posla.
Pogotovo ako zavrsis komentatorski smjer