Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Vuković sindikatima: Povećanje plata u trećem ili četvrtom kvartalu

Vuković je naglasio i da se Vlada ne bavi favorizovanjem pojedinačnih oblasti iz javne uprave, pa će pitanje svih tih povećanja biti riješeno kroz Zakon o zaradama, na čemu se već radi

Povećanje plata može se očekivati krajem godine odnosno u trećem ili četvrtom kvartalu i to kroz izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, poručio je ministar finansija Novica Vuković, komentarišući zahtjeve sindikata prosvjete, zdravstva, uprave i pravosuđa.

Vuković je naglasio i da se Vlada ne bavi favorizovanjem pojedinačnih oblasti iz javne uprave, pa će pitanje svih tih povećanja biti riješeno kroz Zakon o zaradama, na čemu se već radi.

“Na taj način, kroz sve strategije i politike koje treba da se sprovedu u ovoj godini, će se napraviti adekvatna politika zarada i jednostavno će biti na opšte zadovoljstvo i kolega iz javne uprave, građana Crne Gore, a i same državne uprave. Dakle, mi govorimo ovdje o strpljenju, negdje govorimo o trećem, četvrtom kvartalu i to je molba sindikatima bila. Sa druge strane, njima je ostavljeno na prihvatanju ovako fer pristupa, da li će na taj način usporiti institucije u kojima se nalaze i nastaviti sa svojim aktivnostima koje su nazvali štrajkom?”, kazao je Vuković.

On je naglasio da je MUP na drugi našin ispregovarao svoje koeficijent.

“Mi govorimo o onome što EU traži od nas u jednom odgovornom ponašanju, na način da ne jačavamo javni dug, da deficit države ne raste na godišnjem nivou, a ovo iziskuje apsolutno suprotno ponašanje toga. Zato je apsolutno jasno, transparentno sve”, naveo je Vuković.

Kaže i da su pojedine klauzule u granskim kolektivnim ugovorima diskutabilne te da su različito ispregovarane kod različitih sindikata.

“I onda na taj način bismo napravili segregaciju još veću, a to nije cilj, nego upravo fer raspoređivanje zarada”, pojasnio je Vuković.

Ponovio je da se povećanje zarada može očekivati u trećem ili četvrtom kvartalu i pozvao sindikate na strpljenje.

“Sada ostaje zaista na koji način će se oni odrediti u cijelom ovom sistemu, ali da ne kažemo sve aktivnosti koje smo imali, kad god su poželjeli, bili su prihvaćeni sa naše strane da razgovaramo”, poručio je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
31.01.2024-22:08 22:08

LAZ;LAZ,…… POVECANJE NIIKYD! EVROPA NIKAD!!!