Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Mišljenje Vukovićevog resora: Podgorička Čistoća da smanji plate deset odsto ili da otpusti radnike

Radnici ovog gradskog preduzeća su se u petak okupili u znak protesta zbog mogućeg smanjenja zarada i otpuštanja

Ministar finansija Novica Vuković dopisom je obavijestio podgoričku Čistoću da je zakonom o zaradama u javnom sektoru propisano da Pravna lica koja su u prethodnoj godini ostvarila gubitak u poslovanju dužna su da smanje ukupan fond zarada za 10 odsto u proj godini i dodatno pet odsto u narednoj kalendarskoj godini.

“Shodno navedenom, nakon prve godine poslovanja sa gubitkom privredna društva su dužna da u narednoj godini smanje ukupan fond zarada za 10 odsto i dodatno pet odsto u narednoj kalendarskoj godini”, navodi se u dopisu ministra finansija Čistoći.

Pojašnjavaju da ukupan fond zarada podrazumijeva ukupna sredstva opredijeljena za bruto zarade zaposlenih (bruto zarade sa doprinosima na teret poslodavca).

“Takođe, ukazujemo da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja lzaposlenih”, zaključuje se u dopisu.

Radnici ovog gradskog preduzeća su se u petak okupili u znak protesta zbog mogućeg smanjenja zarada i otpuštanja.

Odbor direktora i v.d. izvršnog direktora Čistoće su se ranije usaglasili da upute dopis Sekretarijatu za finansijsko poslovanje i analizu budžeta, kao i Ministarstvu finansija, za davanje mišljenja da li u ovom slučaju postoji obaveza postupanja u skladu sa ovim Zakonom, s obzirom na to da privredno društvo Čistoća d.o.o. obavlja poslove od javnog interesa, a ako postoji, na koji način se ona treba sprovesti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve