Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: Novi sistemski Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru je jedan od prioriteta ove Vlade

Članovi radne grupe su predstavnici resornih ministarstava, sindikata, kao i predstavnici Svjetske banke koja će dati ekspertsku podršku ovom procesu

„Ministarstvo finansija i Vlada u cjelini moraju zaustaviti neproduktivnu potrošnju kroz zakonski okvir i posebne mjere, stoga je novi sistemski Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, jedan od prioriteta ove Vlade“, poručio je ministar finansija Novica Vuković, tokom prvog sastanka sa predstavncima radne grupe koja će raditi na izradi pomenutog zakonskog rješenja.

Članovi radne grupe su predstavnici resornih ministarstava, sindikata, kao i predstavnici Svjetske banke koja će dati ekspertsku podršku ovom procesu.

Ministar Vuković poručio je da izdaci za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca čine značajan dio tekuće budžetske potrošnje, podsjetivši da je samo tokom 2024. godine za bruto zarade planirano cca 675 mil. eura, što čini oko 25% tekuće potrošnje. Naglasio je da su ti izdaci, u odnosu na 2023. godinu veći za 40 mil. eura, dok su rebalansom budžeta za 2023. godinu za 92 mil. eura uvećani, u odnosu na izvršenje u 2022. godini. Objasnio je da je uzrok povećanja primjena usvojenih granskih kolektivnih ugovora tokom prošle godine kao i značajan rast broja zaposlenih.

Na prvom sastanku radne grupe, poručeno je da je cilj sistemsko uređenje ove oblasti, utvrđivanje koeficijenata složenosti poslova na pravedan način, uz primjenu najboljih praksi zemlja EU i sve to u otvorenoj komunikaciji i dijalogu sa predstavnicima svih sindikata, koji će dati puni doprinos kako bi se, u datom roku, donijelo optimalno zakonsko rješenje koje će istovremeno biti fiskalno održivo, smanjiti razliku u zaradama, kako na centralnom nivou, tako i posredno, u državnim preduzećima, javnim ustanovama, a kroz posebne mjere i u opštinama.

Ministar Vuković, podsjetio je i na datu preporuku Međunarodnog monetarnog fonda prilikom nedavne misije u Crnoj Gori, da rast fonda zarada u javnom sektoru, treba obuzdati u srednjoročnom periodu.

Tokom prvog sastanka ove radne grupe, ministar Vuković poručio je i da je proces kreiranja adekvatnog zakonskog rješenja u ovoj oblasti, dio sveobuvatne reforme javne uprave, čiji je cilj bolje upravljanje novcem poreskih obveznika i princip ujednačenih zarada za isti rad unutar institucije, ali i u cijeloj javnoj upravi, shodno stepenu složenosti poslova koji su utvrđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Najavljeno je da će 5. marta u Podgorici, od strane eksperata Svjetske banke, članovima radne grupe biti prezentirane najbolje prakse u sistemu zarada koje važe u zemljama EU.

Koordinatorka radne grupe, koja ima 17 članova, je mr Snežana Mugoša, v.d. generalne direktorice Direktorata za sistem finansiranja lokalne samouprave i politiku zarada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve