Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

UPRAVA ZA ZAŠTITU KULTURNIH DOBARA POTVRDILA PISANJE PORTALA AKTUELNO: Stop za Martinovićeve nezakonite poslove

Uprava za zaštitu kulturnih dobara potvrdila je pisanje Portala Aktuelno da je ovaj projekat još jedna sumnjiva radnja bivšeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, koji se za vrijeme kratkog mandata na čelu lokalne uprave, upleo u mnoge radnje o kojima bi konačnu riječ trebalo da daju nadležni organi

Uprava za zaštitu kulturnih dobara naložila je Opštini Kolašin da obustave radove na Spomen domu jer izlaze iz domena redovnog održavanja, dok se ne stvori formalni osnov za njihovo pravilno izvođenje. Ovim je Uprava potvrdila pisanje Portala Aktuelno da je ovaj projekat još jedna sumnjiva radnja bivšeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, koji se za vrijeme kratkog mandata na čelu lokalne uprave, upleo u mnoge radnje o kojima bi konačnu riječ trebalo da daju nadležni organi.

Portal Aktuelno je pisao da se radovi na Spomen domu izvode bez konzervatorskog projekta i bez stručnog nadzora konzervatora. Iako je na zahtjev bivšeg predsjednika Opštine Kolašin Vladimira Martinovića, Uprava za zaštitu kulturnih dobara izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta koji bi definisao mjere kojima bi se Spomen dom restaurirao na adekvatan način i uz stručan nadzor konzervatora, slučajnim ili namjernim obrtom sudbine bivši predsjednik zaobilazi izdate konzervatorske uslove i planirane radove na Spomen domu podvodi pod radove na “redovnom održavanju” objekta.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Dao taksisti da restaurira jedno od najvećih arhitektonskih blaga Crne Gore

Grupa odbornika u lokalnom parlamentu koja se bavila ovim pitanjem utvrdila je da, čak i da je u pitanju redovno održavanje kulturnog dobra, Zakon o zaštiti kulturnih dobari i Uprava za zaštitu kulturnih dobara predviđa stručni nadzor i radove po instrukcijama konzervatora. Takođe, kako kažu, i  “na brzinu sklepani javni tender predviđa ‘Adaptaciju Spomen doma’ i više od polovine stavki u tom tenderu se odnose na radove koji obuhvataju zamjenu postojećih prozora, staklenih površina i vrata što se ne može podvesti pod ‘redovno održavanje’ objekta”.

Na osnovu ovog tendera čija je ugovorena vrijednost 540.000 eura, prema njihovim riječima, jedini ponuđač se u avgustu mjesecu uvodi u posao i od “tada svjedočimo višemjesečnom mučenju izvođača da ovaj posao privede kraju”. Dok se računi i troškovi gomilaju na investiciji koja će se, jednom kada bude izrađen konzervatorski projekat, pokazati kao uzaludna jer je vršena od strane firme koja ne posjeduje stručne reference da radi restauraciju i adaptaciju jednog kulturnog dobra.

Uprava potvrdila pisanje Portala Aktuelno da je ovaj projekat još jedna sumnjiva radnja bivšeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića

Građani Kolašina već nekoliko mjeseci svjedoče izvođenju radova na redovnom održavanju Spomen doma od strane lokalne uprave Opštine, čija je cijena, neki čudom, porasla sa početnih 220 hiljada eura na preko 700 hiljada. Sama ova činjenica zahtijeva odgovornost, u prvom redu Martinovića, ukoliko je raspisao tender bez preciznih podataka o potrebnim sredstvima za njegovu realizaciju dok se troškovi konstantno povećavaju iako niko ne može da utvrdi njihovu opravdanost. Jer se radovi vrše bez nadzora konzervatora, iako je to zakonska obaveza kada se radi o građevinama koje imaju status kulturnog dobra.

U namjeri da preduprijede “uništavanje” jednog od najupečatljivijih arhitektonskih objekata u gradu, grupa odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” se obratila dopisom Upravi za zaštitu kulturnih dobara, resornom Ministarstvu kulture, Ministarstvu prostornog planiranja i lično predsjedniku Vlade Milojku Spajiću da u domenu svojih nadležnosti, kako kažu, “spriječe varvarizam koji se trenutno vrši nad kulturnim dobrom i simbolom Kolašina”. O svemu je obaviješten i akademik, arhitekta  Marko Mušić, koji je i tvorac ovog zdanja, jednog od simbola grada Kolašina.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Luj
03.01.2024-10:48 10:48

Demokrate kad se vlasti dokopaju, preorali sve i posjekli sve.

rubljovka
03.01.2024-14:16 14:16

Najveća prevara u politici CG danas su Demokrate. Tihe štetočie, čuvaju svoje zadnjice i to im je jedini princip.