Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Ulaganjem u turizam, energetiku, poljoprivredu i IT Crna Gora da realizuje potencijal

Učesnici Ministarske konferencije razgovarali o ekonomskim izazovima u zemljama Zapadnog Balkana, i mjerama za podršku održivom i inkluzivnom oporavku od ekonomske krize

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miloš Medenica i generalni direktor Direktorata za ekonomsko-finansijski sistem Danko Dragović, borave u službenoj posjeti Briselu, povodom učešća na Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana i Turske. Posjeta Belgiji, bila je prilika i za organizovanje niza sastanaka sa šefom misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petrom Markovićem i ambasadorom naše zemlje za države Beneluksa Ivanom Lekovićem, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Učesnici Ministarske konferencije razgovarali o ekonomskim izazovima u zemljama Zapadnog Balkana, i mjerama za podršku održivom i inkluzivnom oporavku od ekonomske krize.

“Kako je saopšteno na sastanku, ekonomske performanse su u prethodnom periodu bile u velikoj mjeri testirane posljedicama rata u Ukrajini i rasta cijena hrane i energenata, kao i opštom neizvjesnošću  izazvanom ekonomskim i političkim kretanjima u Evropi. Konstatovano je da Crna Gora nema uticaj na globalne ekonomske trendove, ali da kao otvorena ekonomija mora raditi na širenju svoje proizvodne baze, diverzifikujući industriju na one aktivnosti u kojima može imati komparativne prednosti. Ulaganjem u turizam, energetiku, poljoprivredu i IT sektor, naša zemlja, kako je poručeno, može dugoročno realizovati makroekonomski potencijal kojim raspolaže”, navodi se u saopštenju.

Foto: MF
Foto: MF

Tokom boravka u Briselu, delegacija Ministarstva finansija  posjetila je Misiju Crne Gore pri EU i Ambasadu naše zemlje za države Beneluksa, sa ciljem razmatranja  mogućnosti za opremanje dijela  zgrade diplomatskog predstavništva Crne Gore koji nije u funkciji već dugi niz godina, odnosno renoviranja i rekonstrukcije zgrade u cjelini, imajući u vidu da se radi o objektu na prestižnoj lokaciji koji je potrebno učiniti uslovnim i reprezentativnim.

U razgovoru sa ambasadorima Marković i Leković, konstatovano je da je neophodno obezbijediti adekvatan prostor za rad crnogorskih diplomata na ovoj značajnoj adresi, s obzirom na porast broja zaposlenih i  rastućom potrebom dodatnog upošljavanja proporcionalno usložnjavanju obaveza koje će naša zemlja preuzeti prijemom u punopravno članstvo u Evropsku uniju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve