Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

UGUŠEN ŠTRAJK U SKIJALIŠTIMA CRNE GORE: Foteljaši ostaju, preduzeće propada

Milošević će zadržati fotelju, a njegov partijski šef Vladimir Martinović ministar u Vladi Crne Gore u čijem resoru su Skijališta, neće morati da se bavi ovim pitanjem na početku zimske sezone, dok će probleme skloniti pod tepih i daleko od očiju javnosti. Martinović je svjestan da je bolje pribjeći i ovom, zakonski problematičnom, a finansijski pogubnom dogovoru, nego da sve afere iz kompanije kojim upravlja kadar Demokrata, ugledaju svjetlost dana

Štrajk u Skijalištima Crne Gore je ugušen, a prema podacima Portala Aktuelno, umjesto povećanja zarada koje su tražili radnici, dobiće, kako je dogovoreno, veću isplatu kroz stimulanse i prekovremeni rad.

Podsjećamo da su zaposleni u ovom državnom preduzeću počeli štrajk prije 15-tak dana, tražeći veće plate. Na samu najavu štrajka, u javnosti se pojavila poruka izvršnog direktora Đura Miloševića gdje radnike upozorava da Skijališta Crne Gore posluju sa gubitkom od čak 230.000 eura, od čega su najveći troškovi za zarade, čime je potvrdio pisanje našeg portala da ova državna firma ne može da izdrži prekomjerno partijsko zapošljavanje i agresivni nepotizam. Osim toga, Milošević je zaprijetio radnicima i da će kao direktor iznijeti javnosti „sva redovna primanja, slobodne dane, privatne poslove koje obavljate dok ste redovno zaposleni u Skijalištima CG, bez evidencije o slobodnim danima, kao i vremenski period koji od 12 mjeseci provodite mimo firme, a nije zanemarljiv”.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević, nazvao radnike ”domaćim zlom”

“Prećutao sam mnoge stvari kao ID Skijališta radnicima na ski centru KL 1600, gašenje kamera, sakrivanje lozinke (imam i video dokaz), druge stvari vezane za isto itd…”  navodi u poruci Milošević i poručuje da su dokazi koje će iznijeti „OZBILJNI’’.

Milošević se u međuvremenu ućutao o ovim nelegalnim radnjama pa umjesto da iznese dokaze koje je najavljivao, dogovara isplatu stimulansa i prekovremenog rada, u zakonski upitnom dilu, očigledno štetnom za Skijališta Crne Gore koja su, prema njegovim riječima, već u minusu od 230 000 eura.

Umjesto reorganizacije i postavljanja kompanije na zdrave osnove, Milošević pribjegava rješenju koje je već, kako je sam rekao, doveo Skijališta u debeli minus.

Ovaj potez, kako stvari stoje, odgovara svima. Milošević će zadržati fotelju, a njegov partijski šef Vladimir Martinović ministar u Vladi Crne Gore u čijem resoru su Skijališta, neće morati da se bavi ovim pitanjem na početku zimske sezone, dok će probleme skloniti pod tepih i daleko od očiju javnosti. Martinović je svjestan da je bolje pribjeći i ovom, zakonski problematičnom, a finansijski pogubnom dogovoru, nego da sve afere iz kompanije kojim upravlja kadar Demokrata, ugledaju svjetlost dana.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Inicirao Miloševićevu smjenu jer je  želio da na mjesto izvršnog direktora Skijališta postavi Bojana Medenicu, rukovodioca Kolašin 1600, jer je ”veći poslušnik od Miloševića”

Tako će Skijališta platiti ceh starih prepucavanja i unutar partijskih igara između Martinovića i Miloševića. Portal Aktuelno je već pisao da je, prema nezvaničnim informacijama Miloševićevu smjenu inicirao Martinović jer je  želio da na mjesto izvršnog direktora Skijališta postavi Bojana Medenicu, rukovodioca Kolašin 1600, jer je ”veći poslušnik od Miloševića”. Medenica nema diplomu fakulteta, pa je, u susret novoj poziciji izvršnog direktora, navodno istu kupio negdje u Srbiji, valjda nesvjestan činjenice da Martinović forsira srednjoškolski kadar, poput kuma Petka Bakića, mašinskog tehničara, kojeg je ustoličio u fotelju prvog čovjeka Opštine.

Upravo u tome leži i razlog za poetsko obraćanje Miloševića radnicima. Poruku je upućenu zaposlenima pred početak štrajka je završio stihovima Njegoša: “Ne bojim se vražjega kota, neka ga je ka’ na gori lista, no se bojim od  zla domaćega”.

Iako su mnogi smatrali da je ovakvo obraćanje Miloševića radnicima neprimjereno, jer ih naziva ”zlo domaće”, upućeni u situaciju u Skijalištima tvrde da Milošević nije mislio na sve uposlene, već na kadar Demokrata koji je, kako tvrde poznavaoci prilika, radio po nalogu Martinovića. Kada je ministar vidio da se Milošević neće predati tiho, angažovao je svoga drugog namjesnika i kuma, predsjednika Opštine Petka Bakića da dogovori rješenje koje ide na ruku foteljašima, a na štetu kompanije.

Nakon što je Portal Aktuelno razotkrio zakulisne radnje ministra Vladimira Martinovića, očigledno se povukao pa je pronađeno kompromisno rješenje, iako zakonski upitno, da se pojačaju stimulansi i prekovremeni rad.

GLAVNI STRATEG U PODUHVATU KRAĐE DRŽAVE, PREDRAG MILANOVIĆ: Došao iz Srbije da uči domaće uhljebe kako najbolje malverzacijama izvući ličnu korist. Doveden od strane bivše vlasti, ali je zahvaljujući kameleonskim sposobnostima preživio i posljednje dvije vlade, a da li će i treću zavisi od toga koliko će nova administracija biti spremna da stane na kraj potkradanju državnih resursa

Da je preduzeće Skijališta Crne Gore na meti partijskih uhljeba, Portal Aktuelno je detaljno pisao. Političko-profiterskim potezima Odbora direktora iz redova Demokrata i URA na mjesto predsjednice Odbora direktora postavili su Milenu Vlahović iz URA za predsjednicu, inače osobu bez iskustva u ovoj oblasti. Vlahovićeva je Kolašincima ostala u pamćenju kao šefica poslovnice Atlas banke u tom gradu, kada je više od 100 lica pretrpjelo finansijsku prevaru tako što su na njihova imena odobravani i isplaćivani krediti bez njihovog znanja. Slučaj je dospio u medije, a završio je na sudu.

Imenovanjem Vlahovićeve za predsjednicu Odbora direktora Skijališta, stari prevejani kadar je tako dobio priliku da upravlja iz sjenke, a očigledno je da im Vlahovićeva služi kao paravan na koji će prebaciti odgovornost za loše poteze u kompaniji. O kakvoj se uigranoj mreži povezanih odnosa radi govori i činjenica da je glavni strateg ove “taktike” pomoćnik izvršnog direktora i rukovodilac sektora tehničkih poslova i razvoja Skijališta Crne Gore Predrag Milanović, kojeg je dovelo staro rukovodstvo, ali se on dobro uklopio sa novim koje je došlo nakon izbora 30. avgusta 2020.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
05.12.2023-07:49 07:49

Dok god bude ovako stanje u državnim firmama a građani ćutali nepišese dobro ovoj zemlji
Ovdje treba istražne organe i tužilaštvo zaposliti u tri smjene da ovakve slučajeve rešavaju hitno po kratkom postupku i sve legalne kriminalce strpaju u zatvor

Sve se zna
05.12.2023-11:42 11:42

Djuro pljuje Martinivica na sva zvona po Kolasinu,sto je sa intelektualcem Hasom poceo damu lomi vrat.Ali ocigledno jedni drugima dosta znaju pa ne smiju da pisnu.
Samo mi nije jako se mogu po kolasinu prodavati akomulatori i ulje iz Hidrocentrale Rijeka Musovica a da niko ne odgovara,ladno se prodaje po 200 litara pa navise.Postene demokrate

Andrija
05.12.2023-18:59 18:59

Meni je 1450 top. Uvijek sredjene i obiljezene staze na max kao na najjcim skijalistima svijeta. Cijene ski pasa realna. Dvosjed brz i uvijek u funkciji. Kljuc ako vrijeme dozvoli… Najvise cijenim partnerstvo sa albanskim agencijama koji dovodi skijase u trenerke. Koncerti… ludilo.. veliki parking..
Sjajno! Sestosjed jos malo i u rikverc ce nas izvlaciti.

Tara
05.12.2023-22:18 22:18

Sto ove ne Hapse???