Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Smanjenje plata u Željezari do aprila

Pokušavajući da približi problem kompanije, on je istakao da se u fabrici proizvodi čelik za mašinsku industriju i da su svi proizvođači mašinskih postrojenja većinom locirani u Evropskoj uniji, odnosno Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, i oni koriste čelike iz fabrike u Nikšiću kako bi proizvodili ta svoja postrojenja, odnosno opremu

Smanjenje zarada u kompaniji Toščelik je privremena mjera i trajaće do kraja godine, kazao je na današnjoj pres konferenciji Erkut Alkaja.

Erkut Alkaja

Pokušavajući da približi problem kompanije, on je istakao da se u fabrici proizvodi čelik za mašinsku industriju i da su svi proizvođači mašinskih postrojenja većinom locirani u Evropskoj uniji, odnosno Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, i oni koriste čelike iz fabrike u Nikšiću kako bi proizvodili ta svoja postrojenja, odnosno opremu.

“Oni ta svoja postrojenja, odnosno opremu, prodaju automobilskoj industriji. U prvoj polovini 2019. godine automobilska industrija, kada je u pitanju njihova proizvodnja i njihovo poslovanje, se smanjilo za 6,8 odsto, a samo prošle godine to smanjenje je bilo dva odsto, tako da možemo reći da je automobilska industrija tehnički u velikoj recesiji. Tako da su oni u tom dijelu obustavili svoje investicije, odnosno u dijelu kupovine opreme, tako da je upravo ta industrija proizvodnje i postrojenja, odnosno mašinska industrija, smanjila svoje poslovanje d 20 do 40 odsto, zavisnosti od zemlje u kojoj se nalaze, odnosno neki prosjek je 30 odsto”, navodi Alkaj.

Sve to je, dodaje, imalo uticaja i na poslovanje Željezare.

“Mi smo znajući sve ovo očekivali slabljenje u našem poslovanju, ali je ovo daleko veće od svih naših očekivanja. Tako da je naš rezultat, kada je u pitanju gubitak u trećem kvartalu dvostruko veći kada je u pitanju drugi kvartal 2019. godine, odnosno tri put veći u odnosu na isti period prošle godine”, kazao je Alkaja.

On je naglasio da su zbog toga preduzete mjere štednje i da su započeti pregovori sa dobavljačima oko nabavnih cijena, a takođe i sa kupcima radi promjena cijena, a da je uz sve to kao dio mjera štednja uvedeno i privremeno smanjenje zarada našim radnicima.

“Ukoliko pratite saopštenja Evropske centralne banke, možete vidjeti iz njihovih saopštenja da je upravo industrija proizvodnje mašinskih postrojenja u velikoj krizi i samim tim naročito u prvih šest mjeseci ove godine. Ovo što mi očekujemo u najskorije vrijeme jeste da Evropska unija, Evropska centralna banka, Vlade Njemačke i Italije pokrenu što prije program kojim bi pomogle industriju proizvođača mašinskih postrojenja”, istakao je on.

Kako je dodao, do sada, za 5-6 godina izvoza, doprinijeli su ekonomiji Crne Gore sa oko 100 miliona eura vrijednosti.

“Za svo ovo vrijeme isplaćivali smo redovno, bez da smo preskočili i jedan mjesec, zarade našim zaposlenima, kao i poreze i doprinose na zarade. Plaćamo naše poreze na vrijeme, tako da i kroz kupovinu materijala kod crnogorskih dobavljača, doprinosimo ekonomiji. Sada kada kompanija prolazi kroz težak period zbog ekonomskih situacija na tržištu, i želimo da svi ljudi sa kojima sarađujemo da doprinesu u prevazilaženju problema na koje nailazimo. Potrošili smo do sada oko 60 miliona eura, a većina od tog novca se odnosi na isplatu zarada i na operativne troškove za proizvodnju”, naveo je Alkaja.

Kazao je i da se slični primjeri krize dešavaju u kompanijama širom svijeta, i das u prethodne godine imali sličnu situaciju u Turskoj.

“Mi smo samo preduzeli mjere kao i prethodne godine u drugim našim kompanijama, jer smo mi ovdje kao profesionalni menadžeri. Mi ne možemo da kontrolišemo ekonomske uspone i padove, odnosno promjene na tržištu, ali možemo da ublažimo taj uticaj na nas. Zbog čega nas je ova situacija koju sam predočio jako pogodila? Zato jer je sada ova kompanija poput bebe. Zbog čega smo uslovno rečeno u povoju? Zbog toga što mi, ono što trenutno radimo jeste da razvijamo nove proizvode, vršimo transformaciju, borimo se na tržištu, a ova kompanija ako uzmemo u obzir kada je kupljena je već gubila”, naveo je Alkaja

On je naglasio da je prije ovog perioda bila planirana revizija zaposlenih, tačnije u januaru naredne godine, ali zbog novih okolnosti ona je odložena za april.

“Kada počnemo da zarađujemo i stvaramo profit daću im i više od toga. Volio bih da se kompanija oporavi i da počnemo da zarađujemo i prva strana koja će imati dobiti su svakako zaposleni, ali treba da budemo strpljivi i ka tom cilju idemo korak po korak. Kao investitori, potrošili smo više od 60 miliona eura. Zbog čega bi smo kao investittori radili sve to ako imamo bilo kakve drugačije namjere. Ovo je jako divna zemlja i jako čvrsto vjerujemo u ovu zemlju. transformisaćemo ovu kompaniju u zdravu kompaniju, konkurentnu, sa proizvodima koji će nam donositi novac. Ali ovo nije lak posao i za to je potrebno dosta vremena”, istakao je Alkaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve