Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

SKIJALIŠTA CRNE GORE I ”MEDIJSKI GANG” U UDRUŽENOJ AKCIJI: Neistinama prikrivaju spletke koje SCG vode u propast

Da bi se oprali, Skijališta Crne Gore u pomoć zovu stare prijatelje iz ''medijskog ganga'', sa kojima, sudeći po tekstovima, imaju dobru saradnju. U najnovijem uratku, izvršni direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević tvrdi da do dogovora nije došlo jer navodno ''štiti interese kompanije''. Kako ih je zaštitio, najbolje govori podatak da kompanija posluje sa gubitkom od 230.000 eura! Osim toga Ski rizortu Kolašin 1450 duguju više od dvadeset hiljada eura za prošlu godinu, na osnovu dogovorenog modela podjele od prodaje ski pasova koji je predložio Ljevnaić, inače prijatelj direktora Miloševića, koji se pojavljuje u svim sumnjivim poslovima ove kompanije.

Nakon što je Ski rizort Kolašin 1450 objavio da će građani Kolašina, Berana, Andrijevice i Petnjice imati besplatan ski pas na njihovim ski stazama četiri dana nedjeljno, od ponedjeljka do četvrtka, kao i da državno preduzeće Skijališta Crne Gore nije htjelo da se pridruži ovoj akciji, u odbranu Skijališta Crne Gore, po starom receptu, uskočio je ”medijski gang” Vijesti. Ovaj trećerazredni tabloid poznat po reketiranju, predvođen medijskim tajkunima Miodragom Miškom Perovićem i Željkom Ivanovićem, preko svoje dopisnice objavio je niz neistina na račun Ski rizorta Kolašin 1450, a da ih ona nije ni kontaktirala niti im se obraćala sa pitanjima na ovu temu, iako je napisala da jeste.

Prva neistina koju Vijesti, poznati po širenju netačnih informacija, objavljuju je da do zajedničkog ski pasa na državnom i privatnom skijalištu u Kolašinu ove godine nije došlo jer su prošle godine radili bez ugovora zbog toga što sa privatnim ski centrom nijesu mogli dogovoriti o kriterijumima prema kojima bi se dijelila „zarada“, što nije tačno, naprotiv. Prvo, ne dijeli se zarada, već prihodi od prodaje ski pasova. Ko je ekonomski nepismen, dopisnica Vijesti ili njen sagovornik, izvršni direktor Skijališta Crne Gore, neka procijene čitaoci.

Pripadnici ”medijske mafije” i njihovi saradnici koji već godinama proganjaju Portal Aktuelno zbog istine: Miodrag Miško Perović, Željko Ivanović, novi šef Dragan Šolak, NVO pipak Mila Radulović, čovjek u izvršnoj vlasti Neđeljko Rudović i dopisnica iz Kolašina specijlizovana za prijave Dragana Šćepanović

Dalje, jedinstveni ski pas je prošle godine realizovan na osnovu kriterijuma tadašnjeg Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Skijališta Crne Gore, a koje je kao jedino pravilno rješenje u tom momentu predložio Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina i zastupnik Ski Data kompanije za kontrolu  prolaza na uspinjače za Crnu Goru, inače stari saradnik Skijališta Crne Gore. Dakle, jasno je da je postojao dogovor, jer u protivnom ne bi ni došlo da zajedničkog ski pasa. Ukoliko se Skijališta ne sjećaju dogovora, biće prinuđeni da to dokažu na sudu.

Taj dogovor nikada nije postao formalan ugovor, samo zato jer Skijališta Crne Gore nijesu htjela da potpišu svoj prijedlog, iako im je Ski rizort 1450 više puta slao ugovor na potpisivanje.  Zato je Ski rizort Kolašin 1450 ove godine predložio kvalitenije rješenje, uz insistiranje da se prvo potpiše dogovoreni ugovor za prošlu sezonu, a onda i novi za ovu, posebno jer je poznato da Skijališta Crne Gore nijesu izmirila dugovanja za prošlu godinu. Milošević u tekstu u Vijestima navodi da su Skijališta Crne Gore nakon završene “prošle turističke sezone zadržalo zaradu od jedinstvenih ski pasova koje su sami prodali”. Tako Milošević uvodi novi termin za krađu – “zadržavanje zarade” jer su Ski rizortu 1450 ukrali više desetina hiljada eura.

Dakle, tvrdnja objavljenja u Vijestima da ugovor nije sklopljen jer se nijesu mogli dogovoriti o kriterijumima za podjelu zarade od prodaje ski pasova jednostavno nije tačna, naprotiv, kriterijumi su dogovoreni I usaglašeni ali Skijališta Crne Gore nikada nijesu htjeli da potpišu dogovoreno uprkos upornom slanju ugovora od strane Ski rizorta Kolašin 1450.

Milošević uvodi novi termin za krađu – “zadržavanje zarade” jer su Ski rizortu 1450 ukrali više desetina hiljada eura

Još jedna podmetačina Vijesti je i da fizičko povezivanje dvaju skijališta omogućila država izgradnjom žičare K7, kada je opšte poznata činjenica da ta žičara ne bi mogla da funkconiše bez napajanja električnom energijom Ski rizorta 1450. Ski resort Kolašin 1450 je na sopstvenu štetu i gašenjem svoje žičare-dvosjeda, obezbijedio da se strujom napaja državni šestosjed K7, zbog nesposobnosti i indolentnosti administracije ne može da se prikopča podzemnim kablom na trafostanicu T35, već se snabdjevaju preko starog dalekovoda.

POČELI SA PREVAROM SKIJAŠA, ZAVRŠILI SA PREVAROM SKI CENTRA 1450

Podsjećamo da je Skijalište Kolašin prošle sezone imalo jedinstveni ski pas za sve staze i uspinjače tek nakon posredovanja ministra Đurovića i njegovog tima, koji su prihvatili ovo rješenje kao najbolje i za Skijališta Crne Gore i za razvoj Kolašina kao ski centra, ali i za cijelu Crnu Goru i njene turističke potencijale. Intervencija resornog ministarstva je bila neophodna jer  su se brojni turisti osjećali prevareni od strane Skijališta Crne Gore, koje im je prodalo promotivni ski pas koji nije važio za skijalište 1450 u Kolašinu.

Nakon inicijative ministra, Odbor direktora Skijališta je 23. decembra prošle godine donio Odluku kojom se odobrava saradnja državnog preduzeća sa kompanijom Ski Resort Kolašin 1450.

Vijesti pišu da je u zapisniku sa sjednice precizirano je da će se “prihodi od objedinjene usluge i prodaje ski-pasova dijeliti prema algoritmu”. Piše i da će alogoritam “za potrebe oba skijališta uspostaviti dobavljač odabran za održavanje sistema kontrole prolaska skijaša”.

“Obračun podjele prihoda obavljaće se, uvažavajući sljedeće kriterijume: broj prolazaka skijaša kroz kapije, vrsta, veličina i stanje opreme za transport skijaša i vrsta, dužina i stanje ski-staza. Saradnja odobrena ovom odlukom biće preciznije definisana sporazumom koji treba da bude zaključen između doo. Skijališta Crne Gore i doo. Ski Resort Kolašin 1450”, piše, između ostalog, u zapisniku sa sjednice Odbora direktora.

Odluka je trebalo da stupi na snagu “prvog dana, nakon dobijanja potvrde od odabranog dobavljača o ispunjenosti uslova za uspostavljanje usluge jedinstvenog ski-pasa”.

Sve što je navedeno u zapisniku, a što su prenijele Vijesti je tačno osim činjenice da do danas Skijališta Crne Gore izbjegavaju da se izabere izvođač i uradi program, ili kako oni kažu algoritam, a za to je potrebno najmanje tri mjeseca.

Promotivni sezonski ski pas uglavnom kupuju vlasnici smještaja u Kolašinu, kako bi ih kasnije u toku sezone preprodavali po značajno manjoj cijeni od dnevnog ski pasa. Dakle, promotivni ski pasovi i ugovori sa Jahorinom i Kopanikom nijesu u interesu ni Skijališta Crne Gore ni Kolašina, naprotiv

Podsjećamo i da su Skijališta Crne Gore na čelu sa predsjednicom Odbora direktora Milenom Vlahović zatražila prije par mjeseci sastanak sa Ski centrom Kolašin 1450 na temu jedinstvenog ski pasa.  Na sastanku kojem nije prisustvovao Milošević, iskazana je deklarativna saglasnost da i ove godine ski pas bude jedinstven za sve staze, dakle i Skijališta Crne Gore i Ski centra Kolašin 1450. Prvi prijedlog je bio da se za raspodjelu sredstava koristi formula od prošle godine koju je osmislio niko drugi nego Ljevnaić, direktor OC Jahorina i zastupnik Ski Data kompanije za kontrolu  prolaza na uspinjače za Crnu Goru. Portal Aktuelno je više puta pisao o problemima u funkcionisanju te opreme  u Kolašinu. Iako se radi o kompaniji sa respektabilnim ugledom u ovoj oblasti, nekim čudom u Kolašinu nije funkcionisala u punom kapacitetu, pa je model podjele smislio upravo Dejan Ljevnaić, inače kontroverzna ličnost koja se pojavljuje u svim sumnjivim poslovima Skijališta Crne Gore.

Predlog Ski centra Kolašin 1450 je bio da se angažuje svjetski renomirana IT kompanija koja će napraviti program za raspodjelu sredstava od prodatih karata na osnovu parametara koje bi predložile dvije komisije-Skijališta Crne Gore i Ski centra Kolašin 1450. Princip po kome funkcionišu takvi programi je da na dnevnom nivou mjeri koliko procenata od prodatih ski pasova pripada svakome od investitora na osnovu nekoliko fiksnih parametra kao što su koliko ko ima kilometara staza i uspinjača i nekoliko promjenjljivih parametara kao što su broj skijaša na određenim uspinjačama i stazama i koliko se vremena svaki skijaš zadržao na čijoj stazi.

Odgovor na ovaj prijedlog je obećala da će dati predsjednica Odbora direktora SCG, a onda se više nije javljala iako je bilo dovoljno vremena da se odrade sve potrebne procedure.

Umjesto preciznih podataka koje bi mjerio program, Skijalište Crne Gore je predlagalo da se prihodi dijele ne u skladu sa svjetskim standardima i uz primjenu najbolje tehnologije koja to automatski određuje već po „dogovoru“ tako što bi oni imali veći procenat iako imaju manje kilometara staza, a lažno prikazuju da imaju više čak i u oglasu na društvenim mrežama o prodaji sa popustom sezonskog ski pasa.

Dejan Ljevnaić promoter velikosrpskog projekta – Otvoreni Balkan: Kontroverzna ličnost koja se pojavljuje u svim sumnjivim poslovima Skijališta Crne Gore

Nakon sastanka, Skijališta Crne Gore obavještavaju Ski centar Kolašin da su ipak odlučili da se ide sa jedinstvenim ski pasom, ali da svako može i da prodaje pojedinačno ski pas samo za svoje staze i uspinjače. Ski rizort Kolašin 1450 je prihvatio prijedlog zajedničkog ski pasa ali i da svako skijalište ima i svoj ski pas za svoje staze, ali pod uslovom da se taj ugovor potpiše na minimum 5 godina.  Takođe su tražili da se na taj prijedlog utvrdi cijena karata – za djecu, odrasle, dnevni ski pas, sezonski… Ni na to nijesu dobili odgovor. Zbog čega, ubrzo je postalo jasno- Skijališta Crne Gore su nedugo zatim objavila da su pustila u prodaju promo ski pas koji, kako su naveli, važi „samo za ski-centar Kolašin 1600 – žičare K7 i K8, sa ukupno 21 km skijaških staza“.

Dakle, mimo svih dogovora, i bez odgovora na uporne pokušaje Ski centra Kolašin 1450 da se nađe najbolje rješenje za turiste i razvoj Kolašina, Skijališta Crne Gore donose jednostranu odluku o prodaji promotivnih ski pasova i pri tome daju lažne podatke o dužini ski staza. Naime, žičare K7 i K8 nemaju 21 km skijaških staza već 17,5.

INTERESNE GRUPE UNIŠTAVAJU DRŽAVNU KOMPANIJU

Da bi se oprali, Skijališta Crne Gore u pomoć zovu stare prijatelje iz Vijesti, sa kojima, sudeći po tekstovima, imaju dobru saradnju. U najnovijem uratku, izvršni direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević tvrdi da do dogovora nije došlo jer navodno ”štiti interese kompanije”. Kako ih je zaštitio, najbolje govori podatak da kompanija posluje sa gubitkom od 230.000 eura! Osim toga Ski rizortu Kolašin 1450 duguju više od dvadeset hiljada eura za prošlu godinu, na osnovu dogovorenog modela podjele od prodaje ski pasova koji je predložio Ljevnaić, inače prijatelj direktora Miloševića, koji se pojavljuje u svim sumnjivim poslovima ove kompanije.

Zastupnik interesa i portparol OC Jahorina, prijatelj ”medijske mafije” Đuro Milošević, sa promoterom Otvorenog Balkana i Vučićevim poltronom Dejanom Ljevnaićem

Miloševićeva “zaštita” preduzeća je Skijališta dovela do masovnog zapošljavanja, a nedavno je sumnjivim rješenjem ugušen štrajk u preduzeću. Upravo zbog velikih dugova i agresivnog političkog zapošljavanja, Skijališta odbijaju svaku saradnju sa Ski rizortom 1450 koja podrazumijeva strogu kontrolu prodatih ski pasova. Miloševiću više odgovoraju promotivni ski pasovi koje ne može niko da kontroliše, kao i poklanjanje tri dana besplatnog skijanja kupcima ski pasa na Jahorini, gdje je direktor njegov prijatelj Ljevnaić. I dok je za njih besplatno skijanje, Milošević je za ostale povećao cijenu ski pasa na njihovom dijelu na 25 eura, što je prošle godine bila cijena za čitavo Skijalište Kolašin, odnosno za jedinstveni ski pas.

Uprkos svemu navedenom, kako pouzdano saznajemo, Ski rizort Kolašin 1450 je spreman za dogovor, ali na jasnim i pravno utemeljenim osnovama – da se dogovori cijena zajedničkog ski pasa i ako se do izrade programa ili “algoritma” za precizno mjerenje podjele prihoda na dnevnom nivou nastavi sa primjenom dogovora koji je predložen kod bivšeg ministra ekonomskog razvoja, a koji je osmislio Ljevnaić kao prijatelj Skijališta Crne Gore, ali samo napismeno. Jer Skijalištima Crne Gore više niko ne vjeruje na riječ.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mikica
12.12.2023-07:08 07:08

Sa ovakvim manipulatorima i lažovima nije lako ali ih savršeno ljuštite.
Aktuelno prvi i pravi ste.
Bravooooo

Rovca/Vračar
12.12.2023-09:34 09:34

Dragana Šćepanović je odlična novinarka. Izveštava objektivno i redovno iz našeg Kolašina.Čitamo je.

Dule
12.12.2023-10:01 10:01

Grdna li je ova trojka dva đetića i đevojka!
Pi

Uip
12.12.2023-10:35 10:35

CKM – Mostar

Gagaaa
12.12.2023-12:03 12:03

Trt Milojko
Trt naručena!!

Lav
12.12.2023-12:13 12:13

Molim vas ne postavljajte više ovu dliku jer mi zagadiste prostor!
Smrdiiiii