Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

MOŽE SVUDA U SVIJETU OSIM U CRNOJ GORI: Ski Data u Kolašinu pada

Ukoliko se ovaj problem ne riješi u najkraćem roku, jedno od rješenja je svakako raskid ugovora sa zastupnikom Ski Data, firmom kontroverznog Dejana Ljevnaića. Na državi je da razmotri da li je potrebno pokrenuti i sudske procese, obzirom na to da joj nije omogućeno ono što je traženo i što austrijska kompanija Ski Data garantuje svojim kupcima i što funkcioniše svuda u svijetu, osim u Kolašinu.

Projekat Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam – jedinstveni ski pas u Kolašinu, već na prvom koraku je naišao na opstrukcije raznih interesnih grupa čiji je zajednički imenitelj -Skijališta Crne Gore.

Portal Aktuelno je pisao da je zahvaljujući ličnom angažmanu ministra Gorana Đurovića i njegovih saradnika, državnog sekretara Armenda Mille i šefice kabineta Snežane Pekić, dogovoreno da se ovaj projekat realizuje na način koji je praksa u najvećim ski centrima svijeta gdje ima više različitih investitora u ski infrastrukturu, kao što je slučaj u svim evropskim skijalištima u Alpima, na kojima se prihod od prodaje ski pasova automatski dijeli između investitora putem programa poznate austrijske firme Ski Data.

Princip po kome radi ovaj program je da na dnevnom nivou mjeri koliko procenata od prodatih ski pasova pripada svakome od tih investitora na osnovu dva fiksna parametra i trećeg koji je promjenjiv. Prvi parametar je koliko ko ima kilometara staza, a drugi koliko ko ima uspinjača ili ski-liftova. Ski Data ima precizne koeficijente za ovo bodovanje. Treći parametar se mijenja na dnevnom nivou u odnosu na broj skijaša na određenim uspinjačima, odnosno stazama.

Radi se, dakle, o proceduri koja je poznata i koju Ski Data koristi na velikom broju drugih skijališta. To je standard koji je upravo ova firma uvela i predstavlja precizne parametre na osnovu kojih svaki od investitora u ski infrastrukturu, bilo da je riječ o državi, lokalnoj upravi ili privatnicima, automatski zna koliko prihoda mu pripada od zajedničkog ski pasa.

Malverzacije usporavaju razvoj ski-turizma i sjevera države

Problemi u implementaciji

Iako je kod ministra sve precizno dogovoreno, realizacija je pokazala da ni najbolje ideje i svjetska rješenja u Crnoj Gori ne mogu da prođu bez, u najmanju ruku sumnjivih, problema. Naime, iako je sistem Ski Data instaliran na Skijalištu Kolašin, ova tri važna parametra na osnovu kojih se automatski zna koliko kom investitoru pripada od prodatih ski pasova, u Kolašinu iz za sada nepoznatih razloga, još nijesu instalirana. Iako je bilo dogovoreno da se fiksni parametri implementiraju odmah, što je Ski Data obećala Ministarstvu za ekonomski razvoj i turizam, a varijabilni parametar u kratkom roku, u početku je to bilo do dva mjeseca, sada je taj rok porastao na čak šest mjeseci!

Iz Ski Data je potvrđeno da samo oni mogu da prate prihode Skijališta Crne Gore i Ski Centra 1450 od prodaje ski pasova,  ali se nije moglo ni pretpostaviti da ove dvije kompanije neće moći uzajamno otvoreno i precizno da prate jedna drugu!

Dakle, osim što nema parametara koji su standard Ski Data, ni Skijalištima Crne Gore ni Ski resortu 1450 nije omogućeno online praćenje prodatih ski pasova, već svako od njih ima uvid samo u svoje, pa moraju da vjeruju na riječ jedni drugima, a sve ovo ostavlja prostor za potencijalne manipulacije kojima su, kako se do sada pokazalo, mnogi u Skijalištima Crne Gore više nego skloni.

Kakve probleme nefunkcionisanje Ski Data sa svim parametrima donosi, pokazuje i jedan skoriji primjer kada sistem nije radio i Ski Centar 1450 ne bi mogao da ima analizu dnevnih prihoda da nijesu vodili i svoj paralelni obračun. Inženjer Ski Data-e se prvo nije javljao na uporne pozive da riješi problem, da bi na kraju rekao da nije  pored kompjutera i ne može da pomogne!

Dejan Ljevnaić: Uočio priliku za ostvarivanje ličnih interesa sabotirajući najbolje crnogorske turističke resurse?

Kako se najbolja svjetska rješenja u Crnoj Gori prilagođavaju pojedinačnim potrebama interesnih grupa?

Ski Data opremu Skijališta Crne Gore su nabavila posredstvom Dejana Ljevnaića, bivšeg direktora JP ”Skijališta Srbije” i aktuelnog direktora Olimpijskog centra Jahorina, o kome je portal Aktuelno već pisao. Ljevnaić ima firmu koja je generalni zastupnik ove opreme, iako bi mnogi rekli da je, kao direktor Olimpijskog centra Jahorina u svojevrsnom sukobu interesa. Naime, iako on nije ovlašteni distributer za Bosnu i Hercegovinu, direktor je OC Jahorina koja je konkurent crnogorskim skijalištima pa je potpuno jasna dilema da li  može da bude ekskluzivni predstavnik Ski Data-e za Crnu Goru?

Ovo posebno iz razloga što je, još prije nekoliko godina, njegov bliski saradnik iz Skijališta Srbije pa onda i sa Jahorine, Predrag Milanović, infiltriran u Skijališta Crne Gore gdje je pokrivao funkcije pomoćnika izvršnog direktora i rukovodioca sektora tehničkih poslova i razvoja. Da li ovo znaju u Ski Data-i? Takođe, Ljevnaić se odavno pominje kao partner pojedincima u Skijalištima Crne Gore, posebno članu Upravnog odbora Zorici Vojinović, koja je, kako je portal Aktuelno više puta pisao, opstajala na funkciji u Skijalištima političkim slalomom kroz partijske promjene u vlasti na državnom nivou-od DPS-a, preko Vlade Zdravka Krivokapića do URA.

Ljevnaić traži izgovore

Prema informacijama Portala Aktuelno, Ljevnaić stalno traži izgovore zašto Ski Data u Kolašinu ne može da radi po sopstvenim standardima i na taj način omogući precizan i transparentan uvid u podjelu sredstava od zajedničkog ski pasa kako bi se izbjegla mogućnost manipulacija. Jer ukoliko se ne omogući da se praksa najboljih evropskih skijališta primijeni u Kolašinu u punom kapacitetu, uz uspostavljanje svih parametara koje Ski Data omogućava, ne preostaje ništa drugo nego da se sredstva dijele po prošlogodišnjem principu 40-60 odsto.

Zorica Vojinović – Ljevnaićev čovjek u Skijalištima Crne Gore: U kakvom su dilu?

Takav način poslovanja, međutim, obeshrabriće potencijalne investitore za dalja ulaganja u ski infrastrukturu, a poznato je da je Bjelasica, prostornim planom posebne namjene, predvidjela nove staze prema Beranama i Andrijevici, koje dobijaju novu perspektivu otvaranjem prve dionice auto puta ali i probijanjem tunela kroz Bjelasicu. Ulaganje u putnu infrastrukturu, uz investicioni bum u Kolašinu, svakako da predstavljaju povoljan investicioni ambijent za buduće investitore, a preduslov za to je mogućnost preciznog mjerenja jedinstvenog ski pasa kroz tri parametra koje garantuje Ski Data, ali koji, nekim čudom, u Kolašinu nijesu uspostavljena, uprkos svim naporima resornog ministarstva.

Ukoliko se ovaj problem ne riješi u najkraćem roku, jedno od rješenja je svakako raskid ugovora sa zastupnikom Ski Data, firmom kontroverznog Dejana Ljevnaića. Na državi je da razmotri da li je potrebno pokrenuti i sudske procese, obzirom na to da joj nije omogućeno ono što je traženo i što austrijska kompanija Ski Data garantuje svojim kupcima i što funkcioniše svuda u svijetu, osim u Kolašinu.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve