Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

DVOSTRUKA PREVARA SKIJALIŠTA CRNE GORE: Uzeli pare od skijaša i od države

Skijališta očigledno nemaju namjeru da vrate pare kupcima promotivnog sezonskog ski pasa, inače kontroverznog projekta Skijališta Crne Gore koji je ove godine plastično pokazao zašto je, osim što omogućava zloupotrebu, nepouzdan i može da dovede do prevare kupaca. Osim što su uzeli pare od skijaša, Skijališta Crne Gore su se naplatila od svih građana za svoj nerad i prekomjreno partijsko zapošljavanje. Vlada Crne Gore je ovom državnom preduzeću nedavno orpedijelila 200.000 eura, kako bi se omogućilo da izvrše isplatu zarada zaposlenima.

Dogodine u Kolašinu, najkraći je opis poslovne politike Skijališta Crne Gore, koji su nedavno objavili da su donijeli odluku da se kupcima promotivnih sezonski ski pasova za sezonu 2023/24 omogući besplatno korišćenje istih za sezonu 2024/25.

„Dodatno, Skijališta Crne Gore poklanjaju po pet panoramskih vožnji Žičarom K8 u toku ljetnje sezone 2024 svim kupcima promotivnih ski pasova u sezoni 2023/24.“, navode iz Skijališta Crne Gore.

Iz navedenog se jasno vidi da Skijališta nemaju namjeru da vrate pare kupcima promotivnog sezonskog ski pasa, inače kontroverznog projekta Skijališta Crne Gore koji je ove godine plastično pokazao zašto je, osim što omogućava zloupotrebu, nepouzdan i može da dovede do prevare kupaca.

Promotivni sezonski ski pasove Skijališta Crne Gore su prodavala po cijeni od 300 eura za odrasle  i 200 eura za djecu do 14 godina. Ne zna se tačno koliko ih je prodato, ali se uprava hvalila da imaju kupce iz „Podgorice i sa primorja“.

Portal Aktuelno je u više tekstova razobličio potencijalne manipulacije koje se kriju iza ovog projekta.

Promotivni sezonski ski pas se pokazao kao kontroverzni projekat Skijališta Crne Gore koji je, osim što omogućava zloupotrebu, nepouzdan i može da dovede do prevare kupaca, što se i desilo

Podsjećamo, Skijališta Crne Gore su mimo dogovora sa Ski centrom Kolašin 1450, sa kojima su zvanično u pregovorima oko jedinstvenog ski pasa, krenula u jednostranu prodaju promotivnih ski pasova i pri tome dali lažne podatke o dužini ski staza. Naime, žičare K7 i K8 nemaju 21 km skijaških staza već 17,5 km.

Skijališta Crne Gore promotivni sezonski ski pas prodaju bez slike i bilo kakve mogućnosti identifikacije koja bi potvrdila da promotivni  sezonski ski pas zaista koristi onaj ko ga je kupio. Naravno da se dnevni ski pas prodaje bez slike, ali promotivni sezonski ski pasovi se prodaju uz sliku, upravo da bi se izbjegle manipulacije.  Skijališta Crne Gore odbijaju da promotivne sezonske ski pasove izdaju sa slikom i obezbijede opremu koja identifikuje kada ski pas koristi druga osoba.

Upravo zbog nemogućnosti da se utvrdi ko koristi promotivne sezonske ski pasove, prostor za mahinacije je veliki. Tako promotivne sezonske ski pasove kupuju vlasnici apartmana i privatnog smještaja u Kolašinu pa ga preprodaju uz izdavanje soba i do tri puta jefitinije od cijene dnevnog ski pasa. I neki od čelnih ljudi iz redova Demokrata u Skijalištima ali i u Opštini Kolašin, imaju hotele u ovom gradu i, uz “dogovor” sa ostalim vlasnicima privatnog smještaja, imaju višestruke koristi od prodaje promotivnih ski pasova, kojima upotpunjavaju svoju turističku ponudu kroz ovu očiglednu prevaru od koje gubitke imaju Skijališta Crne Gore i država.

Treba podsjetiti da je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, dojučerašnji predsjednik Opštine, kako se spekuliše, stvarni vlasnik hotela u ovom gradu koji se vodi na njegovog rođaka.

Vladimir Martinović, za koga se sumnja da je stvarni vlasnik hotela u Kolašinu koji se vodi na njegovog rođaka: Promo ski pas je sigurno obogatio njegovu turističku ponudu

Očigledno je da promotivni sezonski ski pas, kojeg su Skijališta Crne Gore prodavala mimo dogovora sa Ski centrom Kolašin 1450, iako se deklarativno zalažu za jedinstveni ski pas, služi za lične interese pojedincima u Skijalištima Crne Gore i Kolašinu.

NEZAKONITO DOBILI DRŽAVNU POMOĆ

Osim što su uzeli pare od skijaša, Skijališta Crne Gore su se naplatila od svih građana za svoj nerad i prekomjerno partijsko zapošljavanje. Portal Aktuelno je pisao da je Vlada Crne Gore ovom državnom preduzeću nedavno opredijelila 200.000 eura, kako bi se omogućilo da izvrše isplatu zarada zaposlenima.

Ova informacija dolazi u jeku afere oko nezakonite državne pomoći Elektroprivrede Crne Gore nikšićkoj Željezari i Institutu Simo Milošević, kako je to utvrdila nadležna Agencija za zaštitu konkurencije. Vladi Crne Gore to očigledno nije bio ni nauk ni signal da prestane da nezakonito, parama svih građana, plaća neznanje, nerad i agresivno partijsko zapošljavanje u državnim kompanijama koji su taoci političkih igara i partijskih uhljeba. Primjer za to su Skijališta Crne Gore kojima je država, suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći, pomagala više puta.

Mijo Struja Vlahović, čija je supruga Milena na čelu Odbora direktora Skijališta, i nelagalno sagrađena vikendica: Sve je super dok država žmuri na divlju gradnju i krpi gubitke državnih preduzeća koja uništavaju međupartijski sukobi interesnih uhljebničkih grupa

U Vladi su izgleda “zaboravili” da je još 2021. godine Agencija za zaštitu konkurencije  naložila  tadašnjem Ministarstvu ekonomskog razvoja da ne daje pomoć preduzeću “Skijališta Crne Gore” dok ne okonča ispitni postupak koji je pokrenula u decembru 2020. godine u vezi sa novčanom pomoći od 250,8 hiljada eura, koje je prethodna Vlada ovoj državnoj firmi dala u 2018. godini za pripremu zimske turističke sezone.

“Agencija je iz sopstvenih izvora došla do informacija da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine preduzeću SCG za pripremu zimske turističke sezone dodijelilo pomoć u iznosu od 250,8 hiljada eura. Postoji sumnja da je preduzeću dodijeljena nezakonita (neprijavljena) državna pomoć i Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak kako bi ispitala raspoložive podatke i informacije i ocijenila usklađenost dodijeljene državne pomoći sa zakonom”, pisalo je u tadašnjem u rješenju AZK.

SCG kontinurano dobijaju pare svih građana, što je konstatovala  Državna revizorska institucija u reviziji završnog računa budžeta za 2019. godine.

Prema podacima DRI, Vlada  premijera Duška Markovića je 2019. godine podijelila ukupno 28,6 miliona eura pomoći državnim firmama, uključući i SCG, bez mišljenja AZK. SCG su tada iz tekuće budžetske rezerve dobila, navodi DRI, 650 hiljada eura.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve