Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

GRAĐANI PLAĆAJU NEČISTA POSLA DEMOKRATA: Da li je Vladina donacija Skijalištima nezakonita?

Ova informacija dolazi u jeku afere oko nezakonite državne pomoći Elektroprivrede Crne Gore nikšićkoj Željezari i Institutu Simo Milošević, kako je to utvrdila nadležna Agencija za zaštitu konkurencije. Vladi Crne Gore to očigledno nije bio ni nauk ni signal da prestane da nezakonito, parama svih građana, plaća neznanje, nerad i agresivno partijsko zapošljavanje u državnim kompanijama koji su taoci političkih igara i partijskih uhljeba

Vlada Crne Gore je na sjednici u četvrtak usvojila informacije u vezi sa zahtjevima „Turističkog centra Durmitor“ i „Skijališta Crne Gore” za obezbjeđenje finansijskih sredstava neophodnih za redovno poslovanje tih društava.

“Zbog problema u poslovanju ovih kompanija zbog vanredno loše zimske turističke sezone, Vlada je dala saglasnost da se, u vidu nepovratne finansijske pomoći, a u okviru pomoći male vrijednosti, ‘Turističkom centru Durmitor’ obezbijedi 85.000, a ‘Skijalištima Crne Gore’ 200.000 eura, kako bi se omogućilo da izvrše isplatu zarada zaposlenim”, saopštila je Vlada.

Ova informacija dolazi u jeku afere oko nezakonite državne pomoći Elektroprivrede Crne Gore nikšićkoj Željezari i Institutu Simo Milošević, kako je to utvrdila nadležna Agencija za zaštitu konkurencije. Vladi Crne Gore to očigledno nije bio ni nauk ni signal da prestane da nezakonito, parama svih građana, plaća neznanje, nerad i agresivno partijsko zapošljavanje u državnim kompanijama koji su taoci političkih igara i partijskih uhljeba. Primjer za to su Skijališta Crne Gore kojima je država, suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći, pomagala više puta.

Premijer Milojko Spajić i ministar Vladimir Martinović: Ne bi bilo začuđujuće da Martinović i još koji Demokrata naprave koaliciju sa PES samo da bi sačuvali fotelje i privilegije

U Vladi su izgleda “zaboravili” da je još 2021. godine Agencija za zaštitu konkurencije  naložila  tadašnjem Ministarstvu ekonomskog razvoja da ne daje pomoć preduzeću “Skijališta Crne Gore” dok ne okonča ispitni postupak koji je pokrenula u decembru 2020. godine u vezi sa novčanom pomoći od 250,8 hiljada eura, koje je prethodna Vlada ovoj državnoj firmi dala u 2018. godini za pripremu zimske turističke sezone.

“Agencija je iz sopstvenih izvora došla do informacija da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine preduzeću SCG za pripremu zimske turističke sezone dodijelilo pomoć u iznosu od 250,8 hiljada eura. Postoji sumnja da je preduzeću dodijeljena nezakonita (neprijavljena) državna pomoć i Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak kako bi ispitala raspoložive podatke i informacije i ocijenila usklađenost dodijeljene državne pomoći sa zakonom”, pisalo je u tadašnjem u rješenju AZK.

SCG kontinurano dobijaju pare svih građana, što je konstatovala  Državna revizorska institucija u reviziji završnog računa budžeta za 2019. godine.

Prema podacima DRI, Vlada  premijera Duška Markovića je 2019. godine podijelila ukupno 28,6 miliona eura pomoći državnim firmama, uključući i SCG, bez mišljenja AZK. SCG su tada iz tekuće budžetske rezerve dobila, navodi DRI, 650 hiljada eura.

Mijo Struja Vlahović i nelagalno sagrađena vikendica: Sve je super dok država žmuri na divlju gradnju i krpi gubitke državnih preduzeća koja uništavaju međupartijski sukobi interesnih uhljebničkih grupa

Sve ovo i ne čudi s obzirom na ogromne troškove za zarade zaposlenih u kompaniji koja je, prema tvrdnji upućenih, leglo partijskog zapošljavanja. Kompanijom upravljaju kadar Demokrata i URA, a na čelu Odbora direktora je Milena Vlahović, supruga kontoverznog odbornika URA Mija Struje Vlahovića, dokumentovanog vlasnika nelegalnog objekta na Bjelasici.

Portal Aktuelno je detaljno pisao o zamršenoj šemi političko interesenih odnosa u ovoj državnoj kompaniji o čijem poslovanju najbolje govore rezultati nezadovoljstvom zaposlenih, političkim uhljebljavanjima i zakulisnim radnjama u izboru čelnih ljudi. Političko-profiterskim potezima Odbora direktora iz redova Demokrata i URA na mjesto predsjednice Odbora direktora postavili su Milenu Vlahović iz URA za predsjednicu, inače osobu bez iskustva u ovoj oblasti. Vlahovićeva je Kolašincima ostala u pamćenju i kao šefica poslovnice Atlas banke u tom gradu, kada je više od 100 lica pretrpjelo finansijsku prevaru tako što su na njihova imena odobravani i isplaćivani krediti bez njihovog znanja. Slučaj je dospio u medije, a završio je na sudu.

Vladimir Martinović tipični Demokrata: U koje god preduzeće da uđu ono propada zbog nestručnosti, politikantstva i partijskog zapošljavanja

Ni resorni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović nije pokazao ni volju ni znanje da riješi nagomilane probleme u kompaniji koja mu resorno pripada. Martinović se nije proslavio ni kao predsjednik Opštine Kolašin, gdje ga dovode u vezu sa nizom afera, od hotela za koji tvrde da je njegov, raspodjele sredstava od million eura direktnom pogodbom, nezakonitih poteza u rekonsturkciji Spomen doma koja još nije završena, a kad će ne znamo, petljanja oko projekta vodosnabdijevanja i osnježavanja, zbog čega je Kolašin ove godine pretrpio ogromne gubitke. U stilu upravljačkog kadra svoje partije, Martinović se oslanja na novac iz državnog budžeta, na štetu građana koji ga pune. Ovo sve i ne čudi ako se zna da je kadar Demokrata uništio jednu od najprofitabilnijih crnogorskih kompanija, CEDIS, gdje je i Martinović uposlio članove svoje porodice, pa je poslovanje CEDIS-a završilo pred specijalnim tužilaštvom zbog duplog negativnog izvještaja DRI, a Elektroprivreda Crne Gore mu stalno pokriva gubitke. Prema posljednim informacijama, Odbor direktora Elektroprivrede u srijedu je dao knjižno odobrenje kojim se pokriva minus od 15 miliona ćerke kompanije Crnogorskog elektrodistributivnog sistema za prošlu godinu.

Do kada će građani plaćati nečista posla Demokrata, pitanje je kojima bi državni organi trebalo ozbiljno da se pozabave.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
23.03.2024-10:39 10:39

Ja se pitam..koje duzan..da ih prijavi Sudu…preda krivicnu prijavu..hapsenje..izgleda niko..mogu da rade sto rade..