Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Razmatrana mogućnost saradnje sa Istanbulskom berzom

Glavne teme razgovora bile su razvoj tržišta kapitala u Crnoj Gori i mogućnosti za saradnju sa Istanbulskom berzom saopšteno je iz MF-a

U sklopu jačanja regionalne saradnje i unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Crne Gore i Turske, Ministarstvo finansija Crne Gore, na čelu sa ministrom Novicom Vukovićem, ugostilo je izaslanstvo iz Turske, uključujući visoke predstavnike Istanbulske berze kao i ambasadora Turske u Crnoj Gori, Barišu Kalkavana. Glavne teme razgovora bile su razvoj tržišta kapitala u Crnoj Gori i mogućnosti za saradnju sa Istanbulskom berzom saopšteno je iz MF-a.

Predstavnici Istanbulske berze, među kojima su bili potpredsjednik, doc. dr. Guzhan Gulay, i savjetnik za trgovinske odnose u Ambasadi Turske Erdal Karaomeroglu, predstavili su predloge podrške razvoju tržišta kapitala  u Crnoj Gori.

“Poseban naglasak stavljen je na jačanje kadrovskih kapaciteta kroz edukaciju i obuku kadrova na Istanbulskoj berzi, kao i na podršku tehnološkom unapređenju IT sistema crnogorske berze, uz predlog o jačanju saradnje i boljem i kvalitetnijem povezivanju ove dvije berze”, ističe se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, razmatrane su i perspektive za saradnju u okviru Turske privredne komore u Crnoj Gori (Turkcham), koja već ima ulogu u jačanju ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Ministar Vuković izrazio je zahvalnost za inicijative i podršku turske strane, ističući otvorenost Crne Gore za razvoj tržišta kapitala i privlačenje stranih investicija.

“Naglašena je i važnost kontinuirane saradnje između berzi dviju zemalja, koja će doprinijeti ne samo ekonomskom razvoju, već i dubljoj integraciji Crne Gore u regionalne i globalne finansijske tokove. Obje strane su se saglasile da nastave dijalog i saradnju na projektima od zajedničkog interesa, sa ciljem stvaranja povoljnijeg okruženja za investitore i unapređenja finansijskog tržišta Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju MF.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve