Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Popisivači će biti isplaćeni tek u februaru?

Ukupna sredstva za tu namjenu iznosiće do 6.560.755 eura.

Iako je popisivačima bilo obećano da će naknadu za obavljeni posao dobiti u decembru, kako saznaje Portal RTCG, za taj posao biće isplaćeni tek u februaru. Iz Uprave za statistiku MONSTAT to nijesu potvrdili, ali ni demantovali. Nekoliko popisivača tvrdi da im je prošlog utorka saopšteno da novac očekuju tek za dva mjeseca. Iz Monstata nijesu “u saznanju o isplatama zarada u februaru”.

“Popisivači će biti isplaćeni nakon što popisne komisije jedinica lokalnih samouprava dostave finansijski obračun (finansijske obrasce) Upravi za statistiku, a u skladu sa naknadama definisanim Odlukom o izmjenama odluke o visini i rasporedu sredstava popisnim komisijama za finansiranje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini. Finansijski obrasci se popunjavaju od popisne komisije za svakog učesnika u popisu nakon završenog perioda popisivanja i ostvarenog učinka (broj ispravno popunjenih obrazaca)”, odgovorili su iz MONSTATA.

Podsjetili su da su naknade učesnika u popisu definisane Odlukom o izmjenama odluke o visini i rasporedu sredstava popisnim komisijama za finansiranje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, koju je usvojila Vlada Crne Gore, pa samim tim i popisivačima.

“Dakle, Odlukom su definisane naknade predsjedniku, članovima popisne komisije, instruktoru i popisivaču”, piše u odgovoru.

Ukupna sredstva za tu namjenu iznosiće do 6.560.755 eura.

“Shodno Zakonu o popisu, članom 33 precizirano je da će Uprava za statistiku obavjestiti Vladu, do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, o utrošenim sredstvima obezbijeđenih iz budžeta Crne Gore i o izvršenim poslovima popisa predviđenim u toj godini. S tim u vezi i javnosti će biti dostupan ukopan iznos utrošenih sredstava za sve učesnike u popisu”, navode iz MONSTATA.

Popisivači dobijaju naknadu za popunjavanje popisnih upitnika u iznosu od: 2 eura za ispravno popunjen Upitnik za lice P-1, 2,50 eura za Upitnik za stan i domaćinstvo koji sadrži podatke o stanu i licima P-2, te 0,80 eura za Upitnik za stan i domaćinstvo koji sadrži samo podatke o stanu P-2.

Popisivač dobija naknadu za popisivanje od 75 eura ako je područje u kojem se vrši popisivanje udaljeno, odnosno nepristupačno i ako u tom području živi do 50 osoba.

Predsjedniku, članu popisne komisije i popisivaču pripada dnevnica za obuku od 18 eura po danu, kao i 15 eura naknade za troškove mobilne telefonije.

Predsjedniku i članu popisne komisije pripada naknada u visini jedne i po prosječne zarade za rad u komisiji.

Instruktoru pripada naknada za rad u visini od 100 eura.

Ranije je saopšteno da će za pregled i kontrolu ispravno popisnih upitnika instruktor dobijati, zavisno o kojim listićima je riječ, od 0,20 do 0,40 eura.

Dobija i dnevnicu za kontrolu obilaska popisnog kruga prije popisivanja – 18 eura po danu, kao i naknadu za putne troškove do 15 eura po danu.

Popisnoj komisiji pripadaju troškovi koji nastaju prilikom organizacije i pripreme popisnih aktivnosti – 50 eura po danu, kao i troškovi fiksne telefonije i interneta popisne komisije u iznosu od 100 eura.

Takođe će za angažovanje dodatnih stručnih lica za obavljanje pojedinih zadataka dobiti 18 eura po danu.

Za angažovanje lica za pakovanje fascikli dobiće 0,70 eura po fascikli za formiranje mekih fascikli za obuku, odnosno 1,5 eura po fascikli za formiranje tvrdih fascikli za svaki popisni krug.

Neki popisivači, konkretno njih 16 kao i njihov instruktor isključeni su iz ovog procesa nakon što je popisna komisija Podgorice utvrdila nezakonite radnje, konkretno da su upotrebljavali takozvane “piši-briši” olovke.

Zbog toga su policijski Odsjek za za kriminal i korupciju i Tužilaštvo pozvali direktora MONSTATA Miroslava Pejovića da im dostavi originale popisnica za slučajeve gdje se osnovano sumnja da je prekršen Zakon o popisu.

Popis je zvanično počeo 3. decembra i predviđeno je da traje 15 dana.

Međutim, MONSTATA je predlagao da bude produžen za sedam dana, a na sastanku premijera Milojka Spajića i predstavnika nacionalnih savjeta razgovarano je o produženju od deset dana. To je i odluka Vlade.

Iz MONSTATA su ranije napomenuli da će od Vlade tražiti da se produži period trajanja popisa stanovništva, te da je važno da daju duži rok i ljudima iz dijaspore da dođu i da učestvuju u ovom procesu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve