Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

UPCG i MONSTAT dogovorili potpisivanje Memoranduma o saradnji

Učesnici su najavili spremnost da u daljoj komunikaciji preciziraju detalje budućih zajedničkih aktivnosti koje će UPCG i Monstat realizovati u vidu edukativnih tribina i informativnih događaja za privrednike

Na sastanku generalne sekretarke Unije poslodavaca UPCG Suzane Radulović i direktora Uprave za statistiku (Monstat) Miroslava Pejovića, dogovoreno je da okvir dalje saradnje ove dvije institucije bude Memorandum koji će uskoro biti potpisano sapšteno je iz UPCG.

“Tokom sastanka razgovarano je o važnosti svakog pojedinačnog privrednog subjekta i njihovim rezultatima u cilju kontinuiranog praćenja ekonomskih pokazatelja i trendova, kao jedine mjere koja može obezbijediti prikaz realnog stanja i dati tačan uvid u rast i razvoj naše ekonomije. Takav pristup naročito se očekuje od kreatora politika, planova, strateških i drugih dokumenata koji se u tim procesima moraju voditi zvaničnim statističkim podacima”, kaže se u saopštenju.

Međutim, dodaju, u praksi se dešava da, usljed nedostatka ili nepotpunosti podataka, nastaju neprecizne analize koje mugu uticati na donošenje pogresnih odluke.

“Ocijenjeno je da su tačni i pouzdani statistički podaci od suštinskog značaja za dobijanje realne slike o ekonomskim trendovima, kretanjima i potrebama, kako bi se mogle planirati odluke, mjere i politike kojima se utiče na sve aspekte društva i privrede. Takođe, učesnici su govorili i o brojnim problemima u poslovanju privrednika, ističući brojne biznis barijere i administrativna opterećenja”, napominje se u saopštenju.

Razgovaralo se i o aktuelnom procesu digitalizacije javne uprave i potrebi uvezivanja svih registara u sistemu i njihovom pristupu za potrebe Monstat-a.

Učesnici su najavili spremnost da u daljoj komunikaciji preciziraju detalje budućih zajedničkih aktivnosti koje će UPCG i Monstat realizovati u vidu edukativnih tribina i informativnih događaja za privrednike.

Ispred Monstat-a, događaju je prisustvovala pomoćnica direktora za Sektor makroekonomske statistike, nacionalnih računa i cijena Branka Šušić Radovanović, dok su učesnici ispred UPCG bili presjednik Skupštine Slaviša Šćekić, član Izvršnog odbora Danko Obradović, kao i Marina Jovanović, savjetnica za marketing i edukaciju i članica Savjeta Monstat-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve