Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Okrugli stolovi o Nacrtu zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora energije

Ministarstvo energetike i rudarstva će, pored okruglih stolova, istovremeno omogućiti svim zainteresovanim licima da do petka, 16.02.2024. godine dostave primjedbe, predloge i sugestije na Nacrt zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora

Ministarstvo energetike i rudarstva organizuje tri okrugla stola o Nacrtu zakona o korišćenju energije iz obnovljivih u Podgorici 12, 13. i 14. februara 2024. godine u terminu od 10.00 do 14.00 časova u prostorijama Stare zgrade Vlade, Jovana Tomaševića bb, po sljedećem programu:

Ponedjeljak, 12. februar, u terminu od 10h do 14h – energetski subjekti, nezavisni regulator;

Utorak, 13. februar, u terminu od 10h do 14h – privredni subjekti, organi, organizacije, udruženja i

Srijeda, 14. februar, u terminu od 10h do 14h – nevladine organizacije i zainteresovana javnost.

“U cilju transparentnosti postupka izrade Nacrta zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora Ministarstvo energetike i rudarstva organizuje okrugle stolove kako bi sva zainteresovana javnost uzela učešća u izradi ovog važnog dokumenta u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji I kako bi se što veći broj zainteresovanih organa, organizacija, udruženja i pojedinca uključilo u okrugle stolove i dalo svoj doprinos unaprjeđenju kvaliteta teksta”, kazali su iz Ministarsta energetike i rudarstva.

Kako navode, obaveza Crne Gore je da, kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji implementiramo propise EU i iz oblasti energetike.

“Ministarstvo energetike i rudarstva će, pored okruglih stolova, istovremeno omogućiti svim zainteresovanim licima da do petka, 16.02.2024. godine dostave primjedbe, predloge i sugestije na Nacrt zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora”, piše u najavi.

Odlukom Energetske zajednice je utvrđena obaveza da do 31. decembra 2022. godine izvršimo transponovanje i implementaciju Direktive (EU) 2018/2001 o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora, prilagođene na nivou Energetske zajednice. Ovom direktivom se utvrđuje zajednički okvir za promociju energije iz obnovljivih izvora i postavlja cilj za udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2030. godini, za članice Energetske zajednice. Za Crnu Goru taj cilj je 50 odsto.

“U vezi sa tim, Nacrtom ovog zakona izvršeno je usklađivanje sa navedenom Direktivom čime je istovremeno uređen ipostupak kako bi se dostigao zacrtani cilj od 50% udjela energiije iz obnovljivih izvor au finalnoj potrošnji. Ovim nacrtom se propisuju i pravila o finansijskoj podršci za električnu energiju iz obnovljivih izvora, o sopstvenoj potrošnji takve električne energije, o upotrebi energije iz obnovljivih izvora u sektoru grijanja i hlađenja i sektoru saobraćaja, o regionalnoj saradnji, o garancijama porijekla, o administrativnim postupcima i informacijama i osposobljavanju”, dodaju.

Pored toga, utvrđuju kriterijumi održivosti i uštede emisije gasova sa efektom staklene bašte za biogoriva, biotečnosti i goriva iz biomase.

Hitnost postupka zahtjeva brzo djelovanje pri pripremi Nacrta zakona o OIE, a razlog hitnosti je finansijska podrška iz EU fondova i povoljni kreditni aranžmani sa Svjetskom bankom.

“Primjedbe, predlozi i sugestije za Nacrt zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora dostavljaju se Ministarstvu energetike i rudarstva, u pisanoj formi na adresu Rimski trg 46, Podgorica ili u elektronskoj formi na e- mail: [email protected] i [email protected] . Službenici ministarstva biće na raspolaganju radnim danima na broj telefona 020/482-216 kako bi objasnili potencijalne nedoumice ili odgovorili na pitanja”, navode.

Rok za dostavljanje primjedbi, predloga i sugestija je do petka, 16.02.2024. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve