Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Mujović pokrenuo pitanje Bilećkog jezera, Crna Gora štiti Taru i NP Durmitor

Mujović je podsjetio da u Crnoj Gori postoji stav da nam pripada neka vrsta naknade za korišćenje potencijala tj akumulacije Bilečkog jezera

Najbolji test našeg zajednčkog kapaciteta i sposobnosti da sarađujemo i da tu sradnju još više poboljšamo je pitanje Bilećkog jezera. Veoma sam radostan što sam za pregovaračkim stolom sa ministrom Đokićem koji je istakao dobru volju da se ovo pitanje krene rješavati i ja očekujem ponudu kolega iz Republike Srpske, da vidimo kakve ćemo korake napraviti u tom pravcu i kako ćemo ovo zajedničko pitanje riješiti” naglasio je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva u Beogradu, nakon sastanka sa Dubravkom Đedović Handanović, ministarkom rudarstva i energetike Srbije i Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske (BiH) na kome se razgovaralo o regionalnoj saradnji u sektoru energetike.

Mujović je podsjetio da u Crnoj Gori postoji stav da nam pripada neka vrsta naknade za korišćenje potencijala tj akumulacije Bilečkog jezera.

“Ono što mi potenciramo je da se nađe pravedno rješenje. Nije nam ideja da ugrozimo naše susjede ili bilo koga drugog ali isto tako ne smijemo raditi ni u korist svoje štete, ne smijemo da žmurimo i ne smijemo odustajati od nečega što nam brojne deklaracije, pravila i međunarodne konvencije dozvoljavaju” naglasio je Mujović.

On se osvrnuo i na projekat izgradnje HE Buk-Bijela.

“HE Buk Bijela je predmet interesovanja javnosti u sve tri države. Kao neko ko zna dobro šta su prednosti i mane našeg energetskog sistema i koliko nam fali električne enrgije i novih kapaciteta bilo bi iluzorno očekivati da budem protiv energetskog projekta, pogotovo onog iz oblasti obnovljivih izvira elektirične energije. Ipak, koliko god ja volio energetiku, prije svega volim i poštujem svoju zemlju i njene zakone i njima se povinujem, poštujem odluku Skupštine Crne Gore i posebno dugogodišnju borbu generacija prije mene da se zaštiti taj biser Evrope i suza Evrope Tara i Nacionalni park Durmitor. Sigrno neću uraditi ništa što će biti u korist naše štete, odnosno što će ugroziti Taru i NP Drmitor”, kategoričan je ministar Mujović.

On je dodao i da Crna Gora neće biti kamen spoticanja ili barijera u realizaciji projekta drugih nama bliskih i susjednih država.

“Jedino što tražimo jesu validna naučna mišljenja i stavovi da li taj projekat ugrožava Crnu Goru odnosno NP Durimitor ako govorimo o Buk.Bijeloj. Ako ne ugrožava, apsolutno u Crnoj

Gori nećete imati problem” rekao je ministar Mujović i podvukao da, kao zvanični predstavnik Crne Gore poručuje da naša država neće žmuriti, neće raditi u korist svoje štete, neće se sklanjatu sa puta jer znamo šta je naš interes, ali da nećemo biti nikome smetnja u razvoju ukoliko to ne ugrožava naše potencijale.

Mujović je istakao i da, u duhu saradnje, želi da se uključe i svi ostali iz regiona, jer naše zajedništvo i naša snaga su dobro za sve nas.

“Svi se mi nalazimo u istom vozu energetske tranzicije koji će još dugi niz godina prolaziti kroz gudure i klisure da bi došao do toga da imamo dovoljne količine zelene energije za sve i dovoljno radnih mjesta za sve kojima energetska tranzicija prijeti da uzme parče hljeba iz ruke”

Ministar Mujović je podsjetio da Crna Gora ima kapacitet od 900 MWH.

“Godišnje možemo proizvesti oko tri i po miliona GWH električne energije. Iako najveći dio električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora, naš veliki problem je što nam je esencija i najvažniji energetski objekat u zemlji Termoelektrana Pljevlja koja nam daje toliko potrebnu baznu energiju i koja participira sa više od 40 odsto u ukupno proizvedenoj električnoj energiji”, podsjetio je ministar Mujović dodajući da je stav Evropske Unije po pitanju uglja vrlo jasan.

“Ako pretendujete da budete dio EU onda nemate veliki prostor za manevar – morate se povinovati načelima, što u našem slučaju znači da u skoroj budućnosti moramo odustati od naše TE. Odustati od tako kapitalnog objekta je sve samo nije lako. Teško je i sa energetskog aspekta a još teže sa socijalnog i ekonomskog, jer moramo imati na umu da TE Pljevlja vezuje za sebe i Rudnik uglja Pljevlja sa preko 1200 zaposlenih” istakao je Mujović.

Na sreću, kaže ministar Mujović, Crna Gora je zemlja koja ima jako veliki prirodni potencijal, uglavnom neiskorišten, u suncu vjetru i vodi.

“Imamo veliko interesovanje stranih investitora za ulaganja u energetski sektor. Potpuno iskren da budem, smatrao bih se vrlo neuspješnim i nedostojnim ministarske pozicije ako takvu situaciju ne uspijem iskoristiti i za mandata svog i ove Vlade ne budemo napravili značajne iskorake u energetskom sektoru i stvorili preduslove da napravimo adekvatnu alterantivu TE Pljevlja”, kategoričan je ministar Mujović.

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da je tema sastanka bila i mogućnosti zajedničkih nastupa, posebno prema Energetskoj zajednici.

“ Razgovarali kako da budemo što jedinstveniji, kako da budemo zajedno, kako da zajedno nastupamo prema Energetskoj zajednici i kako da branimo naše zajedničke ciljeve. Crna Gora jeste mala geografski, ali nemajmo iluzije da bilo koja druga zemlja, veća, geografski, kapacitetom, može sama napraviti neke značajne iskorake. Ako smo zajedno onda smo snažni, ako smo odvojeni i ako razdvojeno djelujemo bojim se da smo lak plijen ili bolje reći “ jedna slamka među vihorove” i da ne možemo puno toga učiniti” istakao je ministar Mujović.

Na sastanku je bilo riječi I o jačanju prenosnih kapacteta, posebno Transbalkanskog koridora.

“Svima nam je potrebno za budućnost više električne energije, posebno zelene energije, kao i gasa, a jedini način da do toga dođemo je izgradnja novih kapaciteta. Ili ćemo svi biti na dobitku, tako što ćemo graditi nove elektrane i raditi na međusobnom povezivanju ili ćemo svi biti na gubitku, u smislu da ćemo biti manje energetski nezavisni, manje energetski bezbjedni, što pogotovo u uslovima energetske tranzicije i energetske krize nikom nije u interesu. Stav Srbije je da treba da radimo zajedno i da pokušamo jedni drugima da olakšamo ostvarivanje naših ciljeva“, rekla je ministarka Đedović na konferenciji za novinare nakon sastanka u Vladi Srbije.

Ona je istakla da Srbija ima značajnu trgovinsku razmjenu i sa Crnom Gorom i sa BiH, potpisane memorandume o saradnji u oblasti energetike, kao i zajedničke projekte koji se već realizuju. „Posebno je važna izgradnja Transbalkanskog koridora, koji će povećati naše kapacitete na prenosnoj mreži, povezati tržišta Rumunije i Srbije sa tržištima BIH, Crne Gore i Italije a takođe je i uslov za priključenje na mrežu RHE Bistrica, koja je za nas strateški važan projekat“, rekla je Đedović Handanović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, zahvalio je ministarki Đedović Handanović na organizaciji sastanka, rekavši da je to deo napora za unapređivanje saradnje Srbije i Republike Srpske, ali i za proširivanje te saradnje unutar regiona. „Republika Srpska ima interes da sarađuje sa drugima u regionu po energetskim pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Saglasili smo se radimo na daljem jačanju prenosne i distributivne mreže, koje je neophodno za priključenje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora“, rekao je Đokić. O

n je naglasio da će Republika Srpska učiniti sve da izgradnja HE Buk Bijela nastavi da se realizuje, kao i da su i Vlada Srbije i EPS pokazali da žele projekat nastavi da se razvija. Dodao je i da treba da se razrešavaju određena pitanja koja izazivaju zabrinutost u vezi sa zaštitom životne sredine, i da se prilikom dobijanja odgovora na ta pitanja pošte stav struke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve