Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

ODLAZEĆI PREDSJEDNIK OPŠTINE I MINISTAR EKOLOGIJE VLADIMIR MARTINOVIĆ: „Ekolog“ tražio gradnju malih hidroelektrana u Kolašinu

Ništa čudno od jednog predsjednika opštine da traži valorzaciju potencijala opštine koju vodi. Međutim, od Martinovića iznenađuje ovakav pozitivan stav o malim hidroelektranama ako se zna da se, kao samoprozvani ekolog, borio protiv izgradnje mini hidroelektrana, i protestovao sa mještanima

Odlazeći predsjednik Opštine Kolašin i aktuelni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, tražio je od bivšeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, da u Nacrtu izmjena i dopuna (ID) Prostorno-urbanističkog plana opštine Kolašin „da smjernice za planiranje mini hidroelektrana na vodotocima, za solarne i vjetroelektrane“. U dokumentu koji je, na inicijativu Martinovića, uradila radna grupa za izradu smjernica za novi PUP Kolašin, a koji je potpisao Martinović, navodi se da pogodnost lokacija treba definisati planom, kroz obaveznu izradu planova nižeg reda kao i studija opravdanosti.

Ništa čudno od jednog predsjednika opštine da traži valorzaciju potencijala opštine koju vodi. Međutim, od Martinovića iznenađuje ovakav pozitivan stav ako se zna da se, kao samoprozvani ekolog, borio protiv izgradnje mini hidroelektrana, i protestovao sa mještanima.

Ovo potvrđuje da je Martinović ekolog po potrebi i kada nije u pitanju njegov lični interes. Poznato je da je aktuelni ministar i predsjednik Opštine, mimo svih  zakonskih procedura, sa rođacima posjekao 1000 m3 šume, izvezao je bez prijema, lagerisao bez dozvole i uz opasnost od požara i namnožavanja fitopatogenih organizama, i finalno odvezao bez otpremnice. Osim što je prekršio procedure, Martinović je oštetio državni budžet jer nije platio ni centa od predviđene takse.

Vladimir Martinović poznatiji kao Balvan, Šega i Zavod za zapošljavanje

Šeganje drveća bez dozvole nije ga omelo da se kasnije predstavi kao ekolog i veliki borac za zaštitu životne sredine, pa je išao da blokira pravljenje mini hidro elektrana a branio je postavljanje vojnog poligona na Sinjajevini, gdje je redovno učestvovao na protestima. Kada je, međutim, njegov lični interes u pitanju, nije se zamarao ni zakonima ni ekologijom u devastaciji prostora. Ekologu Martinoviću ljubav prema priodi nije smetala ni kada je na Skijalištu Kolašin, u sred planine, napravljen parking do samog ulaza na stazu, takođe mimo zakona i propisa.

U svom kratkom zadržavanju na mjesti predsjednika Opštine Kolašin nije uradio ništa ni za grad ni prigradska naselja. Grad je ostavio u gorem stanju nego što ga je zatekao. Raskopane ulice čekaju turiste, a plan razvoja grada nije uspio da završi na na papiru.

Portal Aktuelno je pisao da građani Kolašina nijesu zadovoljni predloženim izmjenama i dopunama PUP-a Kolašin koji je predviđao da se Kolašinci, umjesto turizmom, bave poljoprivredom i šumarstvom. Građani su se ujedinili protiv rješenja guranih od strane NVO zelenih, koji su u jednom periodu imali podršku lokalne uprave i prijateljske odnose sa čelnicima kolašinske administracije, mafijaških medija i njihovih dopisnika.

Slučaj Martinović primjer je licemjerstva političara koji trenutno obnašaju najviše državne funkcije. Martinović je školski primjer oportuniste koji je zajahao na talasu demagogije i praznih obećanja i nakon što je zauzeo vlast. Umjesto da raskrsti sa zaostavištinom prošlosti kao što su nepotizam, korupcija, nepoštovanje zakona i propisa o kojima je pričao, on je te društvene devijacije samo digao na još veći nivo zbog zadovoljenja lične koristi.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
kolašinac
04.11.2023-09:55 09:55

Sve što je Vlado radio i radi, radi to iz ličnog interesa, to li u kešu ili u nekretnini.

dodrano
04.11.2023-10:44 10:44

ima li iko da ispita tendere za javne radove po Kolašinu, kao i angaazovanje mašina po selima i ko su izvodjaci i podizvodjaci.Možda bas zbog toga Martinovic manje od godinu dana bježi glavom bez obzira iz Kolašina

kolašinac
04.11.2023-10:54 10:54
Reply to  dodrano

Kolašinci znaju da mašine Bulatovića koji je bio direktor Komunalnog rade na opštinskim tenderima. Vlado se uvezao sa njim što je tipičan vid korupcije. Ozoks gradi na Brezi. Vlado je na izbotima imao podršu od investitore, da je posao Ozoksu a treba vidjeti kako je Ozoks Vladu vratio.