Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

MINISTAR EKOLOGIJE ĆUTI NA ILEGALNU SJEČU ŠUME: Šega radi i u Dulovinama

Niko u Kolašinu ne zna ko je Dragović Žoržeta na koju se vodi plac, ali znaju da su Dragovići u rođačkim vezama po majci sa bivšim predsjednikom Opštine i aktuelnim ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, na čijeg se rođaka, po očevoj strani, vodi hotel koji se nalazi u neposrednoj blizini, na svega 50-tak metara od mjesta gdje su stabla nelegalno posječena

Devastacija prostora u Kolašinu u vrijeme praznika Njegoševih dana kada je na Dulovinama, u okviru Park šume, posječeno skoro 13 kubika stabala, još nije dobila epilog. U Opštini se, kako stvari stoje, niko nije bavio ovim problemom, žmureći pred očiglednim urušavanjem prostora kad je to od interesa za pojedince iz Kolašina koji zauzimaju najveće državne funkcije. Sječa se ignoriše iako se ovaj plac nalazi u samom centru park šume Dulovine na samo pet-šest metara od Botaničke bašte – zaštićenog područja izuzetnih vrijednosti biodiverziteta koja je životno djelo našeg nedavno preminulog Daniela Vinceka. Ova vrijedna botanička zaostavština ostavljena Kolašinu, izgleda da mnogo ne impresionira nadležne, čim se o ovom slučaju i do danas ćuti.

Parcela na kojoj je nelegalno posječena šuma je upisana kao vlasništvo Dragović Žoržete. Uvidom u dokumentaciju, vidi se da je isto lice tokom Javne rasprave o Nacrtu prostornog plana opštine Kolašin tražilo, kroz primjedbe na Nacrt plana, da se izdaju smjernice za urbanističko-tehničke uslove iz PUP-a za objekat porodičnog stanovanja spratnosti P+Pk,  na toj katastraskoj parceli. Navodi se i da je prethodnom vlasniku izdata građevinska dozvola 1979. godine te da su za nju plaćene komunalne naknade.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Čovjek koji je ”prokrčio put” ilegalnoj sječi šume u Kolašinu zbog čega je i dobio nadimke ”Šega” i ”Balvan”

Prostorni plan Opštine Kolašin još uvijek nije usvojen, a gdje je „zapelo“ niko ne zna. Ipak, to nije smetalo pojedincima da, bez planskih dokumenata, i bez potrebnih dozvola, krenu u sječu više zdravih stabala bora i lišćara, i to u području  za koje je u toku izrada Studije zaštite. Zato se u Kolašinu pitaju ko je bio dovoljno uticajan da ohrabri vlasnika parcele da krene u gradnju bez potrebnih dokumenata i dozvola, kao i zašto Opština Kolašin ne reaguje ovim povodom. Niko u Kolašinu ne zna ko je Dragović Žoržeta na koju se vodi plac, ali znaju da su Dragovići u rođačkim vezama po majci sa bivšim predsjednikom Opštine i aktuelnim ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, na čijeg se rođaka, po očevoj strani, vodi hotel koji se nalazi u neposrednoj blizini, na svega 50-tak metara od mjesta gdje su stabla nelegalno posječena.

Ilegalna sječa u Dulovini

Portal Aktuelno je pisao da se u Kolašinu sve više komentariše da je hotel koji je napravio jedan od Martinovićevih rođaka, Milo Martinović, u stvarnosti vlasništvo Vladimira Martinovića. Kolašinci smatraju da su ove tvrdnje tačne jer je plac na kojem je hotel napravljen navodno kupila bivša djevojka (ime poznato redakciji) Martinovića, od banke Societe generale Montenegro, koja ga je prodavala jeftino kao hipotekarni povjerilac. Iako se kao kupac navodi tadašnja Martinovićeva djevojka, upućeni tvrde da su plac kupili zajedno da naprave porodičnu kuću.

Kada je, međutim, ljubavi došao kraj, bivša djevojka prodaje plac D.O.O. Stefan čiji je vlasnik blizak rođak Martinovića. On joj isplaćuje njen dio, a Kolašinci svjedoče da je bilo veliko pitanje hoće li ostavljena mlada pristati na taj dil.

Martinović na tom placu ulaže u gradnju hotela na najluksuznijoj lokaciji u Kolašinu, koji se, kako tvrde u ovom gradu, samo vodi na rođaka.

Da li je Martinović povezan i sa ovom sječom šume?

Da li je to razlog što čelnici opštine ćute na očiglednu devastaciju prostora u gradu? Ovo posebno čudi jer su se prikazivali kao ekolozi kad je trebalo da ruše tuđe projekte. Podsjećamo da se Martinović dugo predstavljao kao ekolog i veliki borac za zaštitu životne sredine, pa je išao da blokira pravljenje mini hidro elektrana a branio je postavljanje vojnog poligona na Sinjajevini, gdje je redovno učestvovao na protestima. Sada kada se šega šuma u sred njegovog Kolašina, ministar ekologije ćuti. Ekologu Martinoviću ljubav prema prirodi nije smetala ni kada je na Skijalištu Kolašin, u sred planine, napravljen parking do samog ulaza na stazu, takođe mimo zakona i propisa.

”Balvan” ćuti dok se ”šega” šuma

Da nema ništa protiv nelegalne sječe šume ako je u lične svrhe, Martinović je dokazao još prije par godina kada je mimo svih  zakonskih procedura, sa rođacima posjekao 1000 m3 šume, izvezao je bez prijema, lagerisao bez dozvole i uz opasnost  od požara i namnožavanja fitopatogenih organizama, i finalno odvezao bez otpremnice. Osim što je prekršio procedure, Martinović je oštetio državni budžet jer nije platio ni centa od predviđene takse, zbog čega je u Kolašinu dobio nadimak ”Šega” i ”Balvan”. Osim ilegalne sječe šume, hobi budućeg ministra je i pravljenje hotela na imena rođaka i to upravo na Dulovinama gdje se desila i ova devastacija.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mokica
04.12.2023-09:51 09:51

Naravno da cuti kad je i on sumokradica.

džudović
04.12.2023-10:35 10:35

Meni je nejasno da Vlado ili njegov rođak imaju dozvolu za gradnju na Dulovinama, a meni je poznato nekoliko slučajeva kojima je gradnja na Dulovinama zabranjena, jednom čak na mjestu stogodišnje kuće. Ispod Vladovoh hotela grade se još dvije kuće, jedna na mjestu stare, druga preko puta crkve na praznom placu.

Mentorka
04.12.2023-17:21 17:21

Bivša sekretarka AD Održavanje željeznice. Stigla vozom..što se čudite!