Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Medojević: Zašto koljemo vola za kilo mesa?

Vlada Crne Gore šalje konfuzne poruke oko važnih razvojnih pitanja, poručio je Medojević

U vezi jučerašnjeg zaključka koji se tiče istekle Integrisane dozvole za rad TE Pljevlja, Vlada Crne Gore šalje konfuzne poruke oko važnih razvojnih pitanja, poručio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

Ističe da snažno podržava samostalnost i nezavisnost Agencije za zaštitu životne sredine kao i rad državnih službenika u skladu sa Zakonom i Etickim kodeksom Državnih službenika i namještenika.

“Očekujem da Agencija djeluje i donosi odluke u skladu sa Zakonom i medjunarodnim obavezama nezavisno od preporuka koje šalje Vlada ili bilo koji drugi politički organ ili organizacija. Nadam se da oko ovih fundameralnih principa postoji sagalsnost i podrška svih poslanika Parlamenta Crne Gore, kako vladajuće većine tako i opozicije. Pozivam sve aktere javnog života kojima je stalo do vladavine prava: nevladine organizacije, profesionalna udruženja, Privrednu komoru i predstavnike medjunarodnih ustanova da podrže naš Parlament i naše nezavisne institucije”, rekao je Medojević.

Od izuzetne je važnosti, kako kaže, za vladavinu prava i evropske integracije Crne Gore da se odluke i administrativni akti donose po Zakonu pa čak i onda kada takve odluke predstvaljaju teškoću za preduzeća u državnom vlasništvu ili predstavljaju ozbiljne izazove za ekonomsko stanje ili energetsku sigurnost Crne Gore.

“Ova zemlja mora da se osposobi da svoje poslove vodi odgovorno i u skladu sa preuzetim medjunarodnim obavezama i da pod tim uslovima ostvaruje ekonomski razvoj, zapošljavanje i energetsku sigurnost i sve druge okolnosti koje su nam svima važne.
Potpuno je jasno da bi eventualna odluka Agencije za zaštitu životne sredine da prihavti ovakvu preporuku Vlade i omogući rad elektrane kojoj je Integrisana dozvola istekla bila akt nedozvoljene državne pomoći i kršenja prava konkurencije. To bi iziskivalo da Agencija za kontrolu državne pomoći i regulatorna agencija za energetiku reaguju i ponište takav akt. Shodno tome, ovakvo ponašanje Agencije ne bi bilo dovoljno da omogući dalji rad TE Pljevlja. Ako bi i ove agencije odustale od svojih obaveza, to bi dovelo do potpunog urušavanja pravnog poretka i vladavine prava u Crnoj gori, a to ovaj Parlament ne bi smio da dozvoli”, objašnjava lider PzP-a.

S druge strane, Medojević kaže da smo svi svjesni potrebe da TE Pljelvlja nastavi da radi “najmanje onoliko vremena koliko je potrebno da se izgradnjom drugih, čistijih energetskih objekata osigura sigurnost snadbjevanja i nezavisnost Crne Gore”.

“Pozivamo Ministarstvo Kapitalnih investicija da pokrene postupak izmjena Ugovora sa Energetskom Zajednicom na uredan način i da se u tom smislu obrati ostalim potpisnicama tog Ugovora. Ovo se mora uraditi najhitnije i bez ikakvog odlaganja. Pozivam Elektroprivredu Crne Gore do odmah objavi stanje više sile i vanrednu situaciju u kojoj je ugrožena sigurnost snadbjevanj električnom energijom i da u okviru svojih nadležnosti o tome obavijesti Vladu i Parlament radi preduzimanja daljih mjera. Pozivam, još jednom, nadležne organe da identifikuju i kazne odgovorne koji su doveli do ovakvog stanja.
Ja izražavam najveću zabrinutost za život i zdravlje ljudi, naših gradjana, koji će biti izloženi nepovoljnim uticajima na zdravlje i životnu sredinu usled eventualnog produžetka rada TE Pljevlja”, ističe Medojević.

Nada se, kako kaže, da u ovome ima nepodijeljenu podršku svih članova Parlamenta.

“Pozivam Elektroprivredu Crne Gore i druge organe i organizacije koji su u prilici da učine sve što je razumno moguće da se uticaj na zdravlje umanji i da se preduprijede loše posledice povezane sa širenjem korona virusa u okolnostima zagadjenog vazduha.
Smatram da je potrebno da Parlament Crne Gore izrazi jasnu podršku izvršavanja ciljeva navedenih u Sofijskoj Deklaraciji koju je Crna Gora potpisala prošle godine.
Shodno mojim prethodnim obraćanjaima, izjavama i pitanjima moram da kažem da zvaničnici Elektroprivrede nijesu bili u stanju da ni meni ni javnosti predoče garancije i dokaze da će ugovorena “ekološka rekonstrukcija” ikada usaglasiti TE Pljevlja sa propisima o emisijama. Zaključujem, dakle, da takve garancije nema.
Zahtijevam da Elektroprivreda odmah pokrene postupak i raskine Ugovor o ekološkoj rekonstrukciji i preduprijedi svaku štetu koja bi mogla nastati za imovinu Crne Gore i ostalih akcionara u toj firmi.

Ovaj problem neće nestati sam od sebe. Posebno je važno upozoriti da bi neoprezan i improvizatorski ulazak u spor sa EU , zbog toga što mi kršimo obaveze , mogao imati nesagledive negativne multiplikativne efekte , na dobijanje donatorskih sredstava, veoma povoljnih investicionih kredita i privlačenje privatnog kapitala u vezi projekata zelene energije. Zašto koljemo vola za kilo mesa?”, zaključuje Medojević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve