Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

LOŠ RUKOVODILAC: Da li Perić vodi najveću kompaniju na ovim prostorima u stečaj?

Ono što je krajnje poražavajuće za Perića kao šefa čitavog parareligijskog konglomerata je činjenica da je tzv. SPC jedno on najprofitabilnijih preduzeća, koje u čitavom Regionu, posebno u Crnoj Gori, ima ogromno materijalno bogatstvo, a redovno kao mito za političku servilnost dobija milione iz budžeta Srbije

Kao grom iz vedra neba, u srijedu je svekoliku svetosavsku javnost žestoko potresla tragična vijest da je jedna od najistaknutijih filijala za subverzivno djelovanje svetosavske sekte (SS), poznate i pod akronimom SPC –  takozvana eparhija zagrebačko-ljubljanska pred bankrotom!

Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar je zakazao ročište na kojem će se odlučivati o predlogu otvaranja stečaja nad filijalom takozvane SPC u Hrvatskoj, operativnog naziva eparhija zagrebačko-ljubljanska.

Šefu filijale Kirilu Bojoviću naređeno je da dostavi popis imovine i obaveza eparhije.

Ova vijest šokirala je ovu svetosavsku, finansijsko-militarističku, obavještajno-bezbjednosnu, parapolitičku organizaciju, jer je nadaleko poznata ljubav koju njeni visoki funkcioneri imaju prema novcu i političkoj moći.

Bojović, koji je na čelu filijale SPC u Hrvatskoj, rođeni brat je Dragana Bojovića, poslanika bivše koalicije Demokratski front (iz stranke Milana Kneževića), a snaha mu je bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, koja je na sadašnju poziciju u SO Podgorica izabrana takođe s liste DF-a.

Kirilo Bojović i Porfirije Perić: Upropastili savršen biznis!

Inače, on je na toj poziciji zamijenio Prvoslava – Porfirija Perića, koji je u februaru 2021. godine izabran za šefa kompanije.

Kako kažu naši izvori dobro upućeni u operativne radnje svetosavske sekte, veoma je zabrinjavajuće što filijala na čijem je čelu do skoro bio Perić ide u bankrot.

”To je veoma loš znak, jer ispada da Perić nije dobro upravljao jednim od najvažnijih segmenata takozvane SPC, a to je tok novca. Svima je poznato koliko je novac važan za ovu organizaciju na kojoj se zasniva veliki dio hegemonističke, velikosrpske operative. Već su se javile spekulacije da bi Perić, lošim poslovnim odlukama, mogao da odvede čitavu SPC u stečaj, i zbog toga su mnogi zabrinuti”, rekli su naši izvori.

Milioni za SS

Ono što je krajnje poražavajuće za Perića kao šefa čitavog parareligijskog konglomerata, je činjenica da je tzv. SPC jedno on najprofitabilnijih preduzeća, koje u čitavom Regionu, posebno u Crnoj Gori, ima ogromno materijalno bogatstvo, a redovno kao mito za političku servilnost, dobija milione iz budžeta Srbije.

Vlada Srbije je u septembru odlučila da takozvanoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi pokloni 4,5 miliona eura!  Kako su redovno pisali mediji u Srbiji, teško je izračunati koliko je novca SS u vrijeme vlasti Aleksandra Vučića dobila iz kase svih građana.

Vučić sipa milione u tzv. SPC

Vučić se svojevremeno hvalio da nijedna vlast nije toliko novca izdvajala za tzv. SPC kao njegova u posljednjih 50 godina. On je 2020. izjavio da je za tri i po godine za izgradnju operativnog centra SS – kodnog naziva Hram Svetog Save, odvojeno 43 miliona eura iz državne kase Srbije.

Kako su pisali srpski mediji, najveći iznos odvojen je u martu 2019 – oko 10 miliona eura, zatim je u julu 2020. izdvojeno oko 8,5 miliona eura, a nedelju dana kasnije još 1,7 miliona eura.

Koliko se tačno kao redovna donacija uplaćuje SPC nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 miliona eura za potrebe svih crkava i vjerskih zajednica, od čega je ubjedljivo najviše dobila tzv. SPC.

Crna Gora – zlatna koka

Iako od države Srbije dobija milione, Crna Gora je ipak najveći izvor prihoda takozvane SPC. Počev od 1996. zaključno sa 2007. godinom, crnogorska filijala SPC – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) je u svoje vlasništvo upisala 12,2 kvadratna kilometra livada, šuma i pašnjaka, većinu od 600 seoskih crkava i većinu manastira.

Crkva Svetog Đorđa u Podgorici, i imanje oko nje, koje se nalazi u centru Podgorice, takođe je u vlasništvu MCP. Kolika je vrijednost imovine kojom raspolaže Srska crkva u Crnoj Gori, najbolje se vidi na području primorja.

U Buljarici, u polju, na obali mora, manastir “Gradište”, posjeduje oko 22 hektara zemljišta.

Prioritet tzv. SPC

Cijena kvadratnog metra u Buljarici se kreće više stotina eura. Kako smo ranije pisali, ukupna vrijednost te imovine je najmanje 66 miliona eura. Inače, obračun od prije sedam, osam godina, pokazao je da je vrijednost crkvenoga zemljišta na primorju, oko jedne milijarde eura!

Da MCP vodi računa i ulaže u svoju imovinu, govori i podatak da je krajem 2017. godine od budvanskog Sekretarijata za urbanističko-tehničke uslove zatražila dozvolu za gradnju na zemljištu pored crkve Sv. Petke.

Iako, po sili zakona, tom parcelom može da raspolaže samo budvanska opština, odnosno crnogorska država koja je vlasnik i budvanske crkve Svete Petke i sve njene imovine, kotorski Sud je, prije pet godina, presudio da za tu eksproprisanu crkvenu imovinu, budvanska opština treba da plati 2.600.000 eura patrijaršiji čije je sjedište u Beogradu.

Ovo je samo dio imovine MCP koje je toliko da se teško može popisati, a treba pomenuti da samo od otetog crnogorskog manastira Ostrog u kasu tzv. SPC svake godine idu desetine miliona eura!

Ako ove podatke uzmemo u obzir, legitimno je postaviti pitanje – da li su Prvoslav Perić i njegov bord direktora pravi ljudi koji bi trebalo da upravljaju ovako velikom kompanijom kakva je tzv. SPC.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
24.11.2023-07:35 07:35

Kako te nije sramota da pišeš ovakve gluposti kada si rodjen u Beogradu gde si završo Osnovnu, srednju školu i fakultet ? Krstili te u SPC, ceo život si pričao srpskim jezikom i bio Srbin kao tvoji roditelji…Oženio Srpkinju…. :)

Pero
24.11.2023-12:05 12:05
Reply to  SuperHik

Što dođe ovaj Kirilo, Borisu Bojoviću? Ne mislim koliko para mu dođe, nego rodbinski? Pitam za druga!

SuperHik
24.11.2023-07:37 07:37

Loš rukovodilac ? Propade ti građanska idila jado, zadužujete se za plate i penzije, 1/3 zaposlenih su na državnoj sisi, raspada ti se zdravstvo, a ti nekome kažeš da je propao ? :)

Alexa
24.11.2023-08:24 08:24

Neke traume je dozivio u Beograd, treba imati obzira. To alkohol prica. Proci ce to.

Budimir
24.11.2023-08:30 08:30

@super hikovski sendvičaru i parizeru, odmori malo.
Radiš u tri smene i visiš na ovom portalu od jutra do sutra.
Tvoji rezoni su na nivou deteta od tri godine.
A jedan od tih rezona je taj, da ko živi u Beogradu mora ćuti ceo život na sve društvene nepodobnodti.
Tvoje poltrondtvo i ideolopoklonstvo nema granica, u stanju si da se u učešće u anus svakom vlastodržcu u Srbiji, a pogotovu ovima sada koji od Srbije naoraviše Severnu Koreju.

Grado
24.11.2023-08:45 08:45

SuperHik,
Pa ti si degenerik

LoMi
24.11.2023-10:03 10:03

Znači plačem od gluposti šta vama u aktuelno pada napamet. Vi ste stvarno prevazišli sebe., ni stida , ni obraza, ni dostojansta… Ali sve za pare. Nego koliko tekst u aktuelno da naručim jedan?

Ej
24.11.2023-10:41 10:41

Što nepopišeš i objaviš imovinu naših tajkuna i političara . Nijesi dosledan.Navijen si samo na antisrpske teme.

LoMi
24.11.2023-11:03 11:03

Ej drugovi jel vam žao što vas je Miraš nečastivi poker opojao.

dragan
24.11.2023-11:15 11:15

Svaka cast Gospodine. Respekt!

TZV. SPC SE ODREKLA KOSOVA: Usmjerava resurse ka Crnoj Gori, prioriteti popis i dovršavanje brisanja Amfilohijevog amaneta - Voice of Montenegro
26.11.2023-13:37 13:37

[…] Nakon što je u srijedu došao šok u vidu vijesti da je jedna od najistaknutijih filijala za subverzivno djelovanje takozvane SPC operativnog naziva eparhija zagrebačko-ljubljanska pred bankrotom, na pomolu su nova unutrašnja taktička prestrojavanja. […]

ZAPEČAĆENA IM JE SUDBINA: Politička i finansijska moć slaba su utjeha za tzv. SPC kad ih je Bog napuštio i prokleo! | Skala radio
06.01.2024-09:56 09:56

[…] Na osnovu svega što je navedeno, a o čemu je Portal Aktueno pisao nebrojeno puta, jasno je da je takozvana SPC, možda i najjači finansijsko-politički konglomerat u Crnoj Gori, a o njihovoj finansijskoj moći, i načinu na koji raspolažu novcem, opširnije možete čitati na OVOM LINKU. […]