Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

KRIJE LI SE KORUPCIJA IZA PROJEKTA VODOSNABDIJEVANJA KOLAŠINA: Martinović uticao na izmjenu projektnog plana pa optužio investitora

Kada je Martinović uhvaćen u pokušaju krađe, krenuo je sa napadima na investitore, organizovao građane Rijeke Mušovića da zaustave projekat ne bi li napravio štetu investitoru u Swissotelu koji će ostati bez vode, optužio onoga ko ga je uhvatio u pokušaju krađe i zaustavio izgradnju da se tako spasi krivične prijave za nezakonito postupanje

Nosioci projekata za vodosnabdijevanje i osnježavanje na Bjelasici su Uprava za kapitalne investicije i Opština Kolašin, ali je sasvim izvjesno da će zakulisne radnje u ovom gorućem pitanju vodosnabdjevanja Ski centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600, ali i Kolašina, opstruirati ovaj projekat. Prema informacijama Portala Aktuelno, „vodu“ je zamutio bivši predjsednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović, uplitanjem u ovaj projekat kroz izmjene projektne dokumentacije.

Podsjećamo, idejno rješenje za ovaj projekat je uradio Ski centar Kolašin 1450 na osnovu važećih urbanističko tehničkih uslova. To rješenje je predviđalo 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i 60 litara u sekundi za vještačko osnježavanje. Plan je predviđao da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše skuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevnaje u periodu kada su manji vodostaji.

Ko u Kolašinu zaista ”muti” vodu?

Nakon izrade idejnog rješenja projektant, na osnovu preciznih naređenja investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin mijenja projektni zadatak, što nije u skladu sa idejnim rješnjem i urbanističko tehničkim uslovima i povećava količine na preko 400 litara u sekundi! U tom periodu, kolašinskim Vodovodom iz sjenke već rukovodi mladi funkcioner Demokrata Vladimir Martinović, uz pomoć koleginica – svojih sestara i supruge koje su takođe zaposlenje našle u ovoj opštinskoj firmi. Za zahvat vode od 400 litara u sekundi pumpe se ne proizvode serijski, nego se specijalno poručuju što otvara sumnju u to da se tender namješta za konkretnog ponuđača!

Naravno, pisac projektnog zadatka (Vodovod i kanalizacija d.o.o. Kolašin) se odmah pozvao na studije o kapacitetu ovog izvorišta koje bi trebale da budu dovoljne da podmire potrebe svih zainteresovanih, a dodatno se za svoj plan „pokrio” i odredbama zakona koje potrebama za pijaću vodu daju apsolutni prioritet, (što je apsolutno nesporno). Ali nigdje nije rekao da je za potrebe vodosnabdijevanja grada Kolašina i ski centara planirano samo 140l/s – 110 l/s za Kolašin, 30 l/s za oba naselja Kolašin 1450 i 1600, od predviđenih 400l/s koji se žele uzeti iz kaptaže, pri čemu preostalih 260l/s je namjenjeno sistemu vještačkog osniježavanja! Potpuno nepotrebno i u suprotnosti sa idejnim rješenjem Ski centra Kolašin 1450, jer se nigdje ne osnježavaju sve staze već u prosjeku 10-15 odsto staza što je u Kolašinu oko 12 kilometara.

Vladimir Martinović bivši predsjednik Opštine Kolašin i aktuelni ministar, poznatiji pod nadimcima ”Šega”, ”Balvan” i od skoro ”Osvrtaj”: Đe god da je radio, ostavio je trag malverzacija i spletki

Nakon što je obaviješten da je naručilac idejnog rješenja, Ski rezort Kolašin 1450 u posjedu ove informacije uz osnov sumnje da je riječ o koruptivnim radnjama i namještanju tendera za određene ponuđače, Martinović pribjegava manjem od dva zla – neistinama napada investitora kod mještana Rijeke Mušovića, tvrdeći da je Ski rezort Kolašin 1450 napravio projekat sa zahvatom od 400 litara u sekundi, što je klasična laž.

Uz to, po njihovim riječima, Martinović im je rekao da je put prema Skijalištu u privatnom vlasništvu, i da će oni „tek da vide“ kada im privatnik zatvori put! Martinović je već jednom uhvaćen u laži na ovu temu kada je javno iznio na nacionalnom javnom servisu, ali nije imao dokaza za ove tvrdnje, jer je riječ o klasičnoj podmetačini. Ovakve neistine su i otvoreno crtanje mete investitorima, što je pitanje kojim bi trebalo da se pozabave nadležni organi.

Dakle, kada je uhvaćen u pokušaju krađe, krenuo je sa napadima na investitore, organizovao građane Rijeke Mušovića da zaustave projekat ne bi li napravio štetu investitoru u Swissotelu koji će ostati bez vode, optužio onoga ko ga je uhvatio u pokušaju krađe i zaustavio izgradnju da se tako spasi krivične prijave za nezakonito postupanje.

Međutim, nije se spasio jer je investitor u Ski rizortu Kolašin 1450 istrajan da se do kraja ispitaju sve okolnosti ovog projekta, ko je tražio da se poveća zahvat namiještajući tako da se ne može raditi sa pumpama koje se serijski proizvode, već specijalno po porudžbini. To je pitanje kojima će se baviti nadležni istražni organi, kako bi i mještani Rijeke Mušovića i Kolašina, imali punu istinu o ovom projektu.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Duky
22.11.2023-09:31 09:31

Bože,Bože,šta nam se nakotilo u vlast,koji prevaranti i lažovi,što kažu seljačka politika,izuzev i čast svim poštenim seljacima.

Petar
22.11.2023-09:55 09:55

Ero da ne dodje 10 mheseci na mjesto predsjednika Opstine svi bi mislili da je Martinovic posten,a on obicni lupez. Nadam se da ce zavrsot u Spuzu dje mu je ocigledno mjesto

kolašinac
22.11.2023-18:10 18:10
Reply to  Petar

Vlado više voli more, završit će on na moru. Mada, ne znam da li zna da pliva i boji li se vode.

Zoran
22.11.2023-13:03 13:03

Lopuza bio i ostao. Krao je drva iz drzavne sume kao student. Pihhh