Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

UŽIVO Napad na termoelektranu Slavjanskaja; Ukrajinski generalštab: Sto ruskih vazdušnih udara

Tokom prethodnog dana na frontu su izvedena 74 borbena okršaja, Oružane snage Ukrajine su odbile 18 neprijateljskih napada u pravcu Avdijevke, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Italija ostaje pri stavu da se njene snage neće miješati u oružani sukob u Ukrajini jer bi u slučaju dodatne eskalacije Rim izgubio mnogo, rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto.

Rat u Ukrajini ušao je u 801. dan.

Napad na termoelektranu Slavjanskaja

Ruske snage su iz višecevnog raketnog bacača “smerč” pucale na termoelektranu Slavjanskaja, javlja Unian.

Teritoriju elektrane pogodilo je pet raketa, rekao je zamjenik načelnika vojne uprave grada Nikolajevke, gdje se zapravo nalazi termoelektrana.

Ukrajinski generalštab: Sto ruskih vazdušnih udara i 57 napada MLRS

Ukrajinski Generalštab je saopštio da su ukrajinski avioni u protekla 24 sata napala 13 područja koncentrisanja osoblja i četiri protivvazdušna raketna sistema ruskih trupa.

Jedinice raketnih snaga pogodile su jedan rejon koncentracije ljudstva, tri radarske stanice, dva sistema PVO i dva artiljerijska oruđa, saopštio je Generalštab Ukrajine.

U međuvremenu, Rusi su izvršili dva raketna i 100 vazdušnih udara i izvršili 57 napada višecijevnim raketnim sistemima (MLRS) na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta, navodi se u saopštenju.

Najmanje 14 povrijeđenih u napadu na centar Harkova

U napadu na centar Harkova u poslijepodnevnim časovima povrijeđeno je 14 ljudi, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov. Jedna žena je u teškom stanju.

Većina povređenih je zadobila povrede od krhotina stakla.

Zaharova o riječima Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu: Predozirao se

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je danas da riječi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu pokazuju da se on “predozirao”.

Ona je u intervjuu za Izvestija izjavu Zelenskog da Bog na ramenu nosi amblem sa ukrajinskom zastavom smjestila u domen mašte.

“Zastava na ramenu Boga je nešto iz kategorije rituala starih Ukrajinaca u regionu Mesopotamije u periodu njihovog otkrića Amerike. Predoziranje”, rekla je Zaharova.

Predsjednik Ukrajine pozvao je ranije danas, na pravoslavni Uskrs, svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog, koji “ima amblem sa ukrajinskom zastavom na svom ramenu”, voditi ka životu koji će pobijediti smrt.

Najmanje deset povrijeđenih u napadu na centar Harkova

U napadu na centar Harkova u poslepodnevnim časovima povrijeđeno je desetoro ljudi, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.

Većina njih je zadobila povrede od krhotina stakla.

Ruski udar na centar Harkova

U ruskom napadu na centralni deo Harkova najmanje dvije osobe su povrijeđene, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

“Ruske snage u gađale centralni deo grada, u stambenoj zoni. Prema preliminarnim informacijama, ranjene su dvije osobe”, naveo je Terehov na Telegramu.

Uništen još jedan tenk “abrams”

Oružane snage Ukrajine izgubile su još jedan tenk “abrams” kao rezultat uspješnih akcija grupe ruskih trupa “Centar” u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Oružane snage Ukrajine izgubile su do 380 vojnika, tenk “abrams” američke proizvodnje, dva borbena vozila pešadije, borbeno oklopno vozilo i tri kamioneta”, navodi se u izvještaju.

Ruske trupe zauzele Očeretino u DNR

Ruske trupe preuzele su punu kontrolu nad selom Očeretino u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su borci grupe trupa “Centar” takođe poboljšali taktičku situaciju i porazili formacije dvije brigade Oružanih snaga Ukrajine u Arhangelskoj i Novgorodskoj oblasti DNR.

Ruska vojska je tokom dana odbila osam kontranapada ukrajinskih jurišnih aviona u oblastima Novokalinovo, Očeretino, Solovjevo, Berdičej, Semenovka i Netajovo u DNR, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je preuzimanje kontrole nad Očeretinom strateški važno za rusku vojsku, pošto se to selo nalazi na komandnoj visini i može poslužiti kao pogodna odskočna daska za razvoj ofanzive u dva pravca paralelno.

Osim toga, iz Očeretina se otvara put u pozadinu jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje drže selo Novgorodskoje (Njujork), čije će oslobađanje biti ključ za Đeržinsk (Toreck). Iz tog grada ukrajinska vojska napada Gorlovku, jedan od najvećih gradova DNR, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Istovremeno, zauzimanje Očeretina će omogućiti presecanje logističkih ruta koje povezuju tri ključna vojna čvorišta za Oružane snage Ukrajine – Konstantinovku, Krasnoarmejsk (Pokrovsk) i Veliku Novoselku.

Patrijarh Vartolomej pozvao za Vaskrs na razmjenu “svih za sve”

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je tokom noćne liturgije na Vaskrs pozvao Ukrajinu i Rusiju na hrišćanski gest – razmjenu svih za sve. Kako je rekao duhovnik pravoslavlja, to bi bio elokventan izraz za Boga povodom velikog praznika.

“Duhovno podržavamo inicijativu Našeg izlaska za razmjenu ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine povodom velikog praznika Vaskrsa. Ovo bi bio vrlo konkretan izraz sile Vaskrsenja”, poručio je Vartolomej.

Kako se navodi na stranici “Naš izlaz”, ruska organizacija se obratila patrijarhu povodom praznika sa molbom da podrži odgovarajuću inicijativu.

U apelu pokreta se kaže: “Mi, u ime rodbine zarobljenih vojnika, molimo vas na ovaj dan Svetog Vaskrsa, na dan sveopšteg oproštaja i veličine Duha, da pozovete sile koje treba da razmijene zarobljenike po principu svi za sve”.

Granatirana pogranična područja Sumske oblasti

Rusi su četiri puta pucali na pogranična područja i naselja Sumske oblasti, zabilježeno je 11 eksplozija“, navodi se u saopštenju oblasne vojne uprave.

Granatirane su zajednice Hotin, Velika Pisarivka, Šalihine i Seredino-Buda.

“Pored toga, noću je neprijatelj koristio višecjevne raketne bacače velikog dometa u regionu Sumi. Preliminarno, nema povrijeđenih”, saopštava vojna uprava.

Šolc: Na pravoslavni Vaskrs posebno mislimo na Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Šolc čestitao je Ukrs po julijanskom kalendaru, uz poruku da danas posebno misli na pravoslavne hrišćane u Ukrajini.

U objavi na svom X nalogu njemački kancelar je poručio da će Njemačka podržati Ukrajinu “koliko god to bude potrebno”.

“Na današnji pravoslavni Uskrs posebno mislimo na mnoge pravoslavne hrišćane u Ukrajini koji ne mogu da proslave ovaj praznik u miru sa svojim porodicama. Jasno je da ćemo podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno”, poručio je Šolc.

Ukrajinci pokušavaju da napuste zemlju bježeći preko Moldavije

Vojno sposobni Ukrajinci često pokušavaju da pobjegnu iz zemlje koristeći tranzitni put u Odeskoj oblasti koji prolazi kroz selo Palanca u Moldaviji, izjavio je Andrej Demčenko iz državne Granične službe Ukrajine.

Graničari obezbjeđuju kontrolu ulaska i izlaska sa ovog tranzitnog puta. Ali, nažalost, vrlo često ljudi izaberu ovaj tranzitni put da bi ilegalno napustili zemlju. Neki se kriju u vozilima da bi došli do ovog dijela, a drugi napuštaju svoja vozila i pokušavaju da se domognu teritorije Moldavije”, rekao je Demčenko, prenosi Tas.

Naveo je da granična služba Ukrajine pokušava da spriječi ovakve pokušaje bjekstva u saradnji sa moldavskim kolegama.

Ranije su ukrajinski mediji objavili snimak na kojem se vidi mnogo napuštenih automobila na dionici autoputa Majaki–Udobnoje–Palanca, kroz ukrajinsko-moldavsku granicu u Odeskoj oblasti, navodi.

Vlasti u Kijevu preduzimaju sve moguće mjere da spriječe bjekstvo iz zemlje, a vojnosposobnim muškarcima zabranjeno je da napuste Ukrajinu. Kako tvrdi ruska novinska agencija, regrutuju se i oni koji su zbog zdravstvenih problema nesposobni za vojnu službu.

Putin: Vaskrs inspiriše na dobra djela i težnje

Ruski predskednik Vladimir Putin čestitao je Vaskrs pravoslavnim hrišćanima.

“Od srca čestitam pravoslavnim hrišćanima, svim građanima Rusije koji slave Sveto Vaskrsenje Hristovo. Proslave Vaskrsa u našoj zemlji imaju bogate duhovne tradicije koje spajaju milione ljudi, prenose se sa koljena na koljeno i inspirišu na dobra djela i težnje“, navodi se čestitki.

Šef države je posebno istakao stvaralački i plodonosan rad Ruske pravoslavne crkve i drugih hrišćanskih konfesija na očuvanju istorijskog, duhovnog i kulturnog nasljeđa i uspostavljanju trajnih moralnih vrijednosti u društvu.

Prema njegovim riječima, u kontekstu aktuelnih ozbiljnih izazova, hrišćanske vjerske organizacije pružaju efikasnu pomoć svima kojima je podrška potrebna.

Putin je uputio čestitke i Patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Kirilu, kome je izrazio zahvalnost za podvižničku službu i plodnu saradnju u jačanju Otadžbine i njenom razvoju.

Zelenski: Bog ima ševron sa ukrajinskom zastavom na ramenu

Predsjednik Volodimir Zelenski obratio se Ukrajincima povodom Vaskrsa poručivši da nas Biblija uči da volimo bližnje.

Dodao je da je Biblija i danas pokazala pravo značenje tih ruheči, kada su se svi Ukrajinci zbližili.

“A bivši komšija, koji nas je stalno maltretirao, zauvijek nam je dalek. Prekršio je sve zapovjesti, tražio naš dom, došao da nas ubije. Svijet to vidi. Bog to zna. I vjerujemo: Bog ima ševron sa ukrajinskom zastavom na ramenu. Dakle, sa takvim saveznikom, život će definitivno pobijediti smrt”, poručio je Zelenski.

Požari u Harkovu i Berislavu nakon napada dronovima

Usljed ruskog napada “šahedima” u Harkovu su zapaljene tri kuće, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Ruska vojska bacila je eksploziv iz drona na prethodno granatiranu obrazovnu ustanovu u Berislavu u Hersonskoj oblasti, nakon čega je izbio požar, objavila je oblasna vojna uprava Hersona.

Kako je saopšteno, ruske trupe su tokom proteklog dana nanijele štetu na 22 naselja u oblasti Herson.

Zelenski: Mirovni samit će se održati i trebalo bi da bude uspješan

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da će se Globalni samit mira održati i da treba da bude uspješan, bez obzira na pokušaje da se on poremeti.

“Svi treba da zapamtimo da Rusija može biti prinuđena samo da ostavi Ukrajinu na miru. I ovo će se desiti. Naša snaga će to sigurno učiniti. Snaga našeg naroda, naša vojna snaga, snaga našeg jedinstva sa svijetom, snaga naših partnera – snaga naše diplomatije“, poručio je Zelenski u obraćanju Ukrajincima.

ISV: Rusi značajno napredovali kod Avdejevke

U Ukrajini je u toku potpuni rat, a ruske snage su napravili značajno taktičko napredovanje sjeverozapadno od Avdijevke kod Arhangelskog u noći između 3. i 4. maja, navodi Američki institut za proučavanje rata (ISV).

Ukazuje se da se to možda dogodilo nakon odluke ukrajinske strane da se 3. maja povuče s tog prostora.

Dodatni geolokacijski snimci objavljeni 4. maja pokazuju da su ruske trupe napredovale na istočnim predgrađem Arhangelska.

ISV ocjenjuje da rusko zauzimanje Arhangelska takođe ukazuje da ruske snage vjerovatno kontrolišu Keramik i Novokalinovo (oba južno – istočno od Arhangelskog).

Analitičari kažu da su Ukrajinci „možda odlučili da mijenjaju prostor za vrijeme“ jer očekuju da će uskoro na front stići još američke pomoći.

Saliven otkrio kad Kijev planira novu kontraofanzivu

Ukrajina planira da pokrene novu kontraofanzivu 2025. godine nakon što je dobila 61 milijardu dolara američke vojne pomoći, izjavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Istakao je da, uprkos paketu finansiranja koji su američki zakonodavci odobrili za pomoć Ukrajini, on očekuje “ruski napredak u narednom periodu”, prenosi Fajnenšel tajms.

Prema njegovim riječima, “nemoguće je momentalno prebaciti prekidač”.

Istovremeno, Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost dodao je da će zahvaljujući novoj pomoći Sjedinjenih Država, ukrajinska vojska imati priliku da “drži front” i odupre se ruskoj agresiji tokom 2024. godine.

Govoreći o mogućem ratnom scenariju sljedeće godine, Salivan je napomenuo da Ukrajina namjerava da “krene naprijed kako bi ponovo preuzela teritoriju koju su im Rusi oduzeli”.

Ruski “vaskršnji” udar na Ukrajinu

Komandant Vazduhoplovnih snaga Oružanih snaga Ukrajina Nikolaj Oleščuk izvjestio je da ruske snage tokom noći lansirale na desetine dronova širom kopna.

“Protivnici su lansirali 24 jurišna bespilotna letjelica tipa “šahed”, potvrdio je Oleščuk.

Prema njegovim riječima, u Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i Harkovskoj oblasti eliminisana su 23 drona ubice.

“Vazdušni napad neprijatelja su odbile protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva i pokretne vatrene grupe ukrajinskih odbrambenih snaga“, dodao je general-potpukovnik.

Tokom jučerašnjeg dana 74 borbena okršaja

Tokom prethodnog dana na frontu su izvedena 74 borbena okršaja, Oružane snage Ukrajine su odbile 18 neprijateljskih napada u pravcu Avdijevke, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske snage gađale su raketama Harkov, a stanovništvu je izdato naređenje za evakuaciju, prenosi Ukrinform.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da svi Ukrajinci i saveznici Ukrajine moraju da učine sve da blokiraju planove Kremlja, koji se, kako kaže, sprema da proširi ofanzivne operacije.

Italija ostaje pri stavu da se njene snage neće miješati u oružani sukob u Ukrajini

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je da “Formula mira“ ukrajinskog predsjednika treba da se svede na prekid isporuke oružja sa Zapada kijevskom režimu.

Tako je prokomentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da bi bez isporuke oružja sa Zapada Ukrajina kapitulirala za dvije nedelje.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na potjernicu sadašnjeg i bivšeg predsjednika Ukrajine, Volodomira Zelenskog i Petra Porošenka, kao i komandanta kopnenih snaga Ukrajine.

Italija ostaje pri stavu da se njene snage neće miješati u oružani sukob u Ukrajini jer bi u slučaju dodatne eskalacije Rim izgubio mnogo, rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve