Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Klikovac: Rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju i populizmu, ne može anulirati frapantan rast cijena proizvoda i usluga

Tako su, kako je istakao, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine u prosjeku više za 0,4 odsto, dok su potrošačke cijene u januaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku više za 16,2 odsto

Kretanje cijena proizvoda i usluga u Crnoj Gori najbolji su ilustrator katastrofalne ekonomske situacije u državi, ocijenio je odbornik u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore, Andrija Klikovac. 

“Na konto izrečenog, navešćemo i napraviti uporednu analizu frapantnog rasta određenih pojedinosti na mjesečnom i godišnjem nivou”, kazao je on.

Tako su, kako je istakao, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine u prosjeku više za 0,4 odsto, dok su potrošačke cijene u januaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku više za 16,2 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: hljeb i žitarice; mlijeko, sir i jaja; duvan; frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu; ulja i masti; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; meso; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu. Potrošačke cijene u periodu januar – decembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,0 odsto”, rekao je Klikovac.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, dodaje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2023. godine u odnosu na januar 2023. godine u prosjeku su više za 0,5 odsto, a potrošačke cijene u februaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 15,1 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: povrće; meso; odjeća; gorivo i mazivo za motorna vozila; hljeb i žitarice; mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća; voće; cipele i ostala obuća. Potrošačke cijene u periodu januar – februar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 15,7 odsto”, kazao je Klikovac.

Takođe dodaje, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2023. godine u odnosu na februar 2023. godine u prosjeku su manje za 0,7 odsto. Potrošačke cijene u martu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 10,5 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: gorivo i mazivo za motorna vozila; cipele i ostala obuća; održavanje i popravka vozila; meso; restorani, kafei i slično; odjeća; prehrambeni proizvodi n.d.s; čvrsta goriva.

Potrošačke cijene u periodu januar – mart 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,9 odsto.

“Sve navedeno ukazuje da su dvije vlade posttridesetoavgustovskog perioda svojim neznavenim ekonomskim politikama dovele građane naše države do ruba egzistencije. Svakako da ni rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju, populističkim i nerealnim osnovama, nije mogao anulirati ovakav rast cijena proizvoda, te da je sve navedeno samo najslikovitiji dokaz ekonomskog stanja u Crnoj Gori”, zaključio je Klikovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve