Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

KAD O RAZVOJU TURIZMA ODLUČUJU POLITIČKI KAMELEONI: Umjesto da ubira profit, šestosjed još jednu sezonu dočekuje u skladištu

Zimska sezona je tu, bliže se praznici. I dok se sprema novogodišnje slavlje u Kolašinu, šestosjed će i ovu godinu dočekati u skladištu. Jer je valjda i kupljen za tu namjenu, ako je suditi po odluci trojke ''stručnjaka'' Milošević-Ašanin-Vojinović.

Turizam u Crnoj Gori se posljednih godina ne razvija zahvaljući pomoći države već uprkos odlukama izvršne vlasti koja, potpomognuta sitnim funkcionerima lokalnih uprava, rasipa državni novac na propale projekte bez plana i perspektive, stihijski i kako kome padne na pamet. Jer samo vlast koja sluša političke kameleone i vječite opštinske funkcionere, može da napravi skijališta kao ono u Mojkovcu, bez struje, vode i pristupnog puta. Tri godine skijalište Žarski propada, jer put do njega nije završen, a i ono što je počelo ponijela je prva jesenja kiša.

Kad su se već dosjetili da prave skijalište u Mojkovcu i u njega ulože desetine miliona eura, a za iduću godinu planiraju još 2.900 000, logično bi bilo da planiraju i smještajne kapacitete za turiste. Umjesto hotela, u Mojkovcu je lokalna vlast na čelu sa URA i njenim “počasnim” članom Ivanom Ašaninom, predvidjela izgradnju zatvora u Stevanovcu. Tako su skijalište koje propada i prije puštanja u funkciju i zatvor najveće investicije u Mojkovcu.

Đuro Milošević, Ivan Ašanin i Zorica Vojinović: Grobari Skijališta i crnogorskog ski turizma

Ali ovo nije najgora nebuloza u oblasti razvoja ski turizma. Još veća šteta je što ski lift i žičara, kupljeni prije četiri godine, propadaju u skladištima jer Skijališta Crne Gore ne dozvoljavaju da se montira na kolašinskoj strani Bjelasice, prema Jelovici, što bi bilo finansijski vrlo profitabilno za Slijališta, turistički korisno za Kolašin, a razvojno neophodno za Berane i Andrijevicu.

To i ne treba da čudi ako uzmemo u obzir da je na čelu Skijališta Đuro Milošević koji je promijenio više partijskih knjižica nego košulja, a članovi Odbora direktora su Zorica Vojinović za koju se trenutno ne zna kojoj od mnogobrojnih partija koje je podržavala, pripada, uz najčuvenijeg mojkovačkog preletača, već pomenutog magistra Ivana Ašanina.

Na žele 85 kilometara staza

Jer kad bi se šestosjedom povezali Kolašin i Jelovica, to bi ubrzalo izgradnju gondole na Jelovici, a ukupna dužina staza bi iznosila čak 85 kilometara. U prevodu, turista koji bi došao u Kolašin imao bi povezanu infrastrukturu do Jelovice, što bi podstaklo razvoj i Berana i Andrijevice. A Skijališta bi, u međuvremenu, ubirala profit od kojeg bi mogli da obezbijede sredstva za povezivanje Žarskog i Cmiljače u Bijelom Polju. Ali to se neće desiti u najbolje slučaju ni za tri godine, jer za to ne posotji potrebna infrastruktura.

Logika rukovodstva Skijališta: Bolje da žičara trune u skladištima nego da donosi profit

I dok se u Kolašinu gradi 2.500 apartmana sa preko 5.000 kreveta, Skijališta Crne Gore ne planiraju da šestosjed stave u funkciju ni iduće sezone. Kako je to objasnio magistar Ašanin, u sada već istorijskom reagovanju, čuvaju ga za spajanje Žarskog i Cmiljače. Magistru ne smeta što se to neće desiti još najmanje tri godine, što će šestosjedu do tada isteći garancija i što ni Mojkovac ni Bijelo Polje nemaju smještajnih kapaciteta za dovoljan broja turista koji bi omogućilo povrat investicije.

Jer Ašanin nije kupio šestosjed od svojih para. Da jeste, odmah bi ga montirao prema Jelovici sa kolašinske strane, kako bi ubirao profit. Ali, šestosjed je kupila država, od novca svih građana, pa čuvenu trojku Milošević-Ašanin- Vojinović ne zanima da taj novac vrate građanima. I da Skijališta u naredne tri godine ubiraju dovoljno profita da kupe novi kad se steknu svi neophodni uslovi za spajanje Žarskog i Cmiljače.

Zimska sezona je tu, bliže se praznici. I dok se sprema novogodišnje slavlje u Kolašinu, šestosjed će i ovu godinu dočekati u skladištu. Jer je valjda i kupljen za tu namjenu, ako je suditi po odluci trojke ”stručnjaka” Milošević-Ašanin- Vojinović.

Kontinuitet malverzacija

Na osnovu svega što je izneseno, očigledno je da predsjednica Odbora direktora Skijališta Crne Gore Zorica Vojinović, njen kolega iz Odbora Ivan Ašanin i direktor Đuro Milošević smatraju da ovo državno preduzeće ne treba da radi u službi države i njenih građana, već za lične i političke interese uske grupe pojedinica iz rukovodstva firme i njihove nalogodavace.

Devastirani ski-lif na Cmiljači u Bijelom Polju: Da li su Zorica Vojinović, Ivan Ašanin i Đuro Milošević planirali da šestosjed iz Kolašina ”valorizuju” na ovaj način?

Ova konstatacija se potvrđuje kao nesumnjivo tačna, a Portal Aktuelno pisao je o kontinuitetu malverzacija i zakulisnih radnji koje joj idu u prilog, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Takođe smo pisali o kontroverznoj odluci da se šestosjed koji je skladišten u ski-centru Kolašin 1450, preseli iz Kolašina u dva magacina – jedan u Mojkovcu, a drugi u Bijelom Polju.

Stoga se da zaključiti da, kao što je to slučaj sa gotovo svim segmentima društva u Crnoj Gori, ni razvojni projekti na sjeveru nijesu ostali izolovani od politikantske priče, manipulacija partijskih uhljeba i određenih interesnih grupa.

L.P.Đ.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zoran
12.12.2022-08:44 08:44

Zatvor je sad potrebniji od skijališta.